Scriu articolul asta pentru ca intalnesc foarte – foarte des problema urmatoare:
Primim pe email la agentie urmatorul tip de cerere:
“Buna ziua, am site-ul ……………….. si as dori sa stiu cat m-ar costa rezolvarea urmatoarelor probleme de SEO” + o lista atasata, de cele mai multe ori pagini intregi de probleme.
Presupun ca de cele mai multe ori, acelasi email este copy/paste trimis la multe agentii de SEO, persoana cautand cel mai mic pret pentru rezolvarea problemelor din lista.
Din pacate, in aproape 100% din cazuri situatia de sus este o pierdere serioasa de timp si bani si nu duce la nimic bun.
De ce?
Afla in continuare:

De ce maojritatea auditurilor SEO gratuite ofera rezultate groaznic de proaste
Sa presupunem ca mergi cu masina.
La un moment dat, ramai fara combustibil si masina se opreste.
Ok… probabil are o problema. Chemi tractarea si o duci la un service, unde ii spui mecanicului. “Fa-mi o lista cu problemele masinii, dupa care da-mi un pret pentru reparare”
Ce o sa faca mecanicul?
Foarte probabil ce i-ai cerut.
Cauta masina de probleme si sigur sigur gaseste ceva.
Bujiile sunt cam vechi. ar trebui schimbate. La fel, placutele de frana. Radiatorul a ruginit un pic. Ventilatorul de la el cam haraie. Bornele de la acumulator trebuie curatate, stergatoarele s-au invechit si nu se mai muleaza perfect pe parbriz, etc…..
Bun, dai o caruta de bani, rezolvi toate problemele respective.
Dupa care bagi cheia de contact in masina , dai de ea si … fas… nimic.
De ce? Pentru ca nu i-ai pus benzina.
Lipsa benzinei nu este o problema tehnica efectiva a masinii. Nu necesita reparatie la service.
Mecanicul si-a facut corect treaba si ti-a luat o gramada de bani, pentru care a muncit.. nu zic nu.
DAR, nu te ajuta cu nimic. Chiar daca nu mai are nici o problema tehnica, fara benzina masina nu pleaca.
La fel si in cazul unui audit de SEO.
Exista o gramada de criterii in functie de care un site e in prima pagina (sau nu e acolo).
Criteriile tehnice, reprezinta de regula doar o parte mica din tot ce inseama scorul unui site in Google.
Daca inainte de a le rezolva, traficul tau era foarte slab , probabil dupa rezolvarea problemelor, traficul va ramane in continuare foarte slab.
Foarte probabil o sa ramai si cu traficul slab si cu banii luati. Felicitari.
Asta pentru ca , exceptand anumite probleme foarte grave, factorii tehnici nu sunt nici de departe principalii factori care determina clasamentul in Google.
Fa urmatorul experiment:
Dupa ce ti-ai facut auditul site-ului tau, si ti-a iesit un scor groaznic si o lista imensa de probleme pe care trebuie sa le rezolvi,testeaza cu aceeasi unelta urmatoarele site-uri:
-
-
- Emag.ro – de departe cel mai dominant site din Romania de ecommerce, in primele pozitii din google pe cele mai multe cautari comerciale
- Olx.ro – in top 100 site-uri din Romania ca trafic, este in prima pagina in foarte foarte multe nise
- Principalii tai concurenti care sunt in prima pagina in Google pentru cuvintele cheie pentru care si tu vrei sa fii in prima pagina
-
Statistic, sansa este foarte-foarte mare, care unele din site-urile pe care le vei testa, sa aibe scor mai slab decat al tau, DAR, sa fie in prima pagina google.
Ce inseamna asta?
Inseamna pur si simplu ca acele criterii folosite de unealta de audit seo nu sunt corelate/relevante pentru pozitia din prima pagina.
Altfel spus, o sa arunci banii daca o sa platesti sa ti se rezolve niste erori care nu rezolva problema de fond.
Ce inseamna cu adevarat un audit seo
fie complet, fie doar partial/gratuit
La modul general, exista 3 categorii principali de factori care determina in ce ordine sunt puse site-urile in prima pagina din Google:
-
- Autoritate, sau cat de mare e pe internet site-ul respectiv. Site-uri cu autoritate foarte foarte mare: emag.ro , olx.ro, adevarul.ro, altex.ro, dedeman.ro, bancatransilvania.ro, etc…
- Autoritatea se calculeaza in principal in functie de cat de des e intalnit site-ul respectiv pe internet. Cat de multe link-uri are de la alte site-uri, cati oameni cauta in Google numele acelui site, cat de mare e traficul, cate mentiuni are in alte site-uri , etc…
- Autoritate, sau cat de mare e pe internet site-ul respectiv. Site-uri cu autoritate foarte foarte mare: emag.ro , olx.ro, adevarul.ro, altex.ro, dedeman.ro, bancatransilvania.ro, etc…
-
- Relevanta – Cat de relevant e un site pentru un anumit subiect. Aici Google foloseste mai multi algoritmi de analiza semantica si comportamentala ca sa inteleaga efectiv cat de relevanta este o pagina pentru o anumita cautare.
- Termenul folosit este SEO on-page – avem aici un tutorial: https://seomark.ro/optimizare-seo-on-page-cum-sa-o-faci-si-la-ce-se-uita-google-opse24/
- Foarte pe scurt, ca o pagina sa fie relevanta, trebuie sa aiba text relevant, in functie de caz sa aibe si poze/video si google sa masoare ca utilizatorul gaseste acolo ce cauta.
- scorul de relevanta are foarte putin legatura cu factorii tehnici
- Relevanta – Cat de relevant e un site pentru un anumit subiect. Aici Google foloseste mai multi algoritmi de analiza semantica si comportamentala ca sa inteleaga efectiv cat de relevanta este o pagina pentru o anumita cautare.
-
- Factori tehnici – factori care nu sunt din primele doua categorii si care in general tin de cat de repede se incarca site-ul, daca se afiseaza ok pe toate tipurile de display, daca este optimizat codul, daca nu sunt erori, etc…
- FOARTE IMPORTANT de retinut – factorii tehnici mai curand scad scorul unui site in cazurile grave decat sa il creasca.
- Altfel spus, google prefera sa nu acorde multe plusuri pentru site-uri foarte bine realizate tehnic, ci sa penalizeze pe cele foarte slabe. Degeaba un site de incarca instantaneu, daca pe el nu gasesti ce cauti.
- Ca si pondere totala, in marea , marea majoritate a cazurilor factorii tehnici sunt sub 5% din tot ce inseamna factori de rankare. Adica, chiar daca vei fi “perfect” la criterii tehnice (nu exista site perfect in realitate) tot nu vei avea trafic pentru ca scorul tau va fi in continuare extrem de mic.
- Factori tehnici – factori care nu sunt din primele doua categorii si care in general tin de cat de repede se incarca site-ul, daca se afiseaza ok pe toate tipurile de display, daca este optimizat codul, daca nu sunt erori, etc…
Exista aici o intrebare legitima:
Cum sa stiu ca site-ul meu nu e penalizat de Google datorita factorilor tehnici? Si ca oricat as investi e degeaba pentru ca exista “erori grave” pentru care google nu ma va afisa niciodata in prima pagina
Din fericire exista doua teste foarte simple:
1 – Copiaza un paragraf din o pagina de-a ta si caut-o in Google. Daca site-ul tau apare in prima pozitie, atunci esti ok. Google citit site-ul, l-a vazut, l-a inteles, l-a indexat si foarte probabil esti ok.
2 – copiaza url-ul paginii tale si adauga inainte “cache:” De exemplu: cache:seomark.ro ; Instructiunea arata ce este in indexul lui Google la acea adresa. Daca pagina se afiseaza corect si nu sunt erori , atunci esti ok.
Daca ai trecut cu succes testele de mai sus, atunci foarte probabil factorii tehnici nu sunt motivul pentru care nu ai trafic sau pentru care nu esti in prima pagina.
Care sunt principalele motive pentru care site-urile nu au trafic / nu sunt in prima pagina
Motive care in general NU sunt prezentate de auditurile seo gratuite/tehnice
Sunt doua motive principale mari si late:
1 – Site-urile nu au pagini dedicate pentru cautari specializate.
De exemplu, daca ai un magazin online de haine, si vrei sa fii in prima pagina pentru cautarea “bluze dama elegante marimi mari” atunci iti trebuie o categorie special facuta cu bluze dama elegante pentru marimi mari.
Marea, marea , marea majoritate a site-urilor nu au pagini specializate.
Vezi articolul asta: Cum face Emag sa fie pe primele pozitii in Google»
2 – Site-urile nu au autoritate specifica si/sau generala
Merg tot pe exemplul de mai sus.
Sa zicem ca sunt 11 site-uri de haine care toate au cate o categorie cu cu bluze dama elegante pentru marimi mari. In prima pagina au loc doar 10. Unu ramane pe dinafara. Cum calculeaza Google care nu e ok?
De cele mai multe ori, care pagina dintre cele 11 are cele mai puternice link-uri spre ea. Prin link-uri puternice ma refer la cantitate SI CALITATE. Adica link-uri de la alte site-uri mari si relevante pe zona de fasion.
Cine are cele mai putine link-uri si/sau cele mai putin relevante, probabil ca nu o sa fie in prima pagina.
Daca expresia e una foarte generala – de exemplu “haine” atunci foarte, foarte probabil va conta marimea efectiva a firmei. De ce? pentru ca o firma foarte mare va genera un impact foarte mare asupra internetului. Va avea probabil relcama la TV si in online, foarte probabil are si magazine fizice, foarte probabil sunt multe mii de oameni care stiu de acea firma, o cauta in google; foarte multe site-uri de stiri scriu despre acea firma, etc…
Google a devenit foarte eficient in a masura cat de mare e cu adevarat un site si pentru cautari foarte generale, nu va pune in prima pagina firme/site-uri mici si necunoscute.
Daca o sa te focusezi exclusiv pe factorii tehnici, atunci nu o sa rezolvi nimic din criteriile de mai sus si o sa ramai cu acelasi trafic. Din pacate.
Ok.. si atunci de ce auditurile tehnice nu spun toti acesti factori? De ce enumera in principal factorii tehnici?
Sunt 2 motive principale pentru care auditurile tehnice AUTOMATE se focuseaza expres pe factori tehnici:
1 – Pentru ca sunt muuuuuult mai usor de realizat.
Este mult mai usor sa programezi si sa spui ca intr-o pagina lipseste <h3> decat sa spui ca in pagina respectiva este sau nu continut relevant.
Sa faci un algortitm care sa faca cumva o evaluare a tuturor criteriilor pe care le foloseste Google este ceva foarte , foarte greu de facut si scump in acelasi timp.
2 – Pentru ca , in esenta, auditurile seo gratuite sunt tool-uri de MARKETING.
Scopul pentru care acele tool-uri sunt facute este sa genereze lead-uri – date de contact, urmand ca ulterior sa ti se vanda ceva mai performant contra cost.
Nu e nimic rau in asta, nu ma intelegeti gresit. Si noi la fel facem, asta este scopul auditului nostru gratuit.
Insa, este foarte putin probabil sa investesti mult si sa actualizezi continuu un tool care in esenta are doar scopul de a genera email-uri.
Cum ar trebui sa fie un audit seo grauit si cum este unul complet
Un audit SEO complet ar trebui in mare sa se focuseze pe urmatoarele zone:
- cat de mari sunt concurentii din prima pagina
- care sunt cuvintele cheie relevante pe nisa
- care e structura site-ului
- care sunt punctele forte ale business/ului
- unde sunt prioritatile legate de optimizare
Pana acum, nu am intalnit nici o firma (si sunt sigur ca nu exista) care sa aiba buget nelimitat pe SEO. Nu exista. Toata lumea are un buget limitat. Mai mic sau mai mare.
Deci, daca bugetul e limitat, nu poti face tot. Daca nu poti face tot, cel mai bun lucru e sa faci in limita bugetului lucrurile care au cel mai mare impact.
Daca site-ul nu are pagini si nu exista on-site, atunci aici trebuie intai facut ceva.
Daca on-site este rezonabil bine facut, atunci trebuie promovare.
In esenta: solutii personalizate pentru cazuri personalizate.
Asta ar trebui sa fie scopul unui audit seo complet.
Ce ar trebui sa faca un audit seo gratuit?
Evident, fiind gratuit, va oferi mai putine informatii.
In acceptiunea mea, cel mai simplu dar relevant lucru pe care il poate face un audit seo gratuit este sa spuna CARE din criteriile principale de rankare ar trebui abordat primul.
Adica, sa iti spuna:
- vezi ca nu ai continut pe site si nici pagini dedicate. Nu baga banii pe link-uri sau reparare erori, ca arunci degeaba cu ei. Fa-ti continut.
Sau
- Ai pagini cu text, si optimizate ok, vezi ca iti trebuie link-uri pentru ele
Sau
- Vezi ca ai erori grave si site-ul nu e bine citit de google
Altfel spus , sa iti ofere care este cel mai important aspect pe care trebuie sa il rezolvi la site. Asta pentru ca oricum nu ai bani sa le rezolvi pe toate si trebuie sa “ataci” prioritar problema cea mai grava.
De cele mai multe ori, factorii tehnic nu sunt nici pe departe cea mai grava problema.
Insa, ca sa oferi asa ceva, trebuie ORI sa ai un soft foarte , foarte competent, care sa inteleaga toate aspectele site-ului SAU auditul sa nu fie automat, ci facut de o persoana care intelege ce inseamna optimizarea pentru Google si aloca ceva timp ca sa inteleaga site-ul si ce e de facut.
In esenta, asta face si auditul nostru gratuit de seo»
Logica serviciului este ca cineva de la noi sa se uite peste site-ul cerut a fi analizat, sa inteleaga care e logica lui, care sunt cuvintele care pot genera clienti si daca site-ul are destinatii pentru acele cautari.
Plus, cat de promovat este sau nu site-ul si ce sanse are in fata concurentilor din prima pagina.
Asta cred eu ca ar trebui sa ofere un audit seo gratuit daca vrea sa fie util si nu sa genereze automat liste de “probleme”
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓
Se pare ca ai pus multa pasiune in acest articol! Este captivant si informativ in acelasi timp si ofera o lectie foarte utila tuturor. Felicitari pentru aceasta prezentare adecvata a problemelor SEO si o incercare buna de a explica pe cineva fara prea mult cunostinte despre subiect cum sa ia decizii bune.