Ca agentie de marketing, o mare parte din activitatea zilnica este redactarea textelor pentru clienti: pagini SEO, articole, advertoriale, reclame, etc…
Asa ca EVIDENT ca am testat ChatGPT inca din prima luna de la lansare.
Cat de eficient este pe redactare? Dar pe SEO? Cum sa il folosesti eficient? Si… mai e cu adevarat nevoie de noi (oamenii)?
Raspunsul la toate astea in continuare in articol ↓

Cum sa folosesti Chat GPT in Optimizarea SEO si redactare – idei, recomandari si principalele limitari
Intai – principalele limitari ale ChatGPT – pe SEO si in general ca redactare
Cred, ca pentru a intelege mai bine cum sa folosim eficient ChatGPT, e util sa ii intelegem limitarile. Pentru ca are.
Limitari ale marimii textului. (limitare de tokens).
Foarte probabil folositi ChatGPT in fereastra de browser. Versiunea asta este in general limitata la un numar de 700 token-uri. Un token este o unitate de text pe care o foloseste ChatGPT. Un token este aproximativ un cuvant. (in realitate un token este mai putin decat un cuvant, insa e cel mai usor de aproximat asa)
Un articol/text produs de chat GPT va avea undeva in jur de 500-600 cuvinte in medie. Poti sa ii ceri sa il faca mai lung, insa nu il va face. Din ce am citit, este o limita impusa pentru a reduce solicitarea la nivel de server.
In general un articol/pagina seo de calitate are undeva in jur de 1000-1500 cuvinte.
Deci, pentru a acoperi optim o tema, trebuie sa unesti 2-3 articole realizate de chat GPT.
Asta, evident daca vrei sa acoperi bine un anumit subiect.
Intelegere limitata a unor subiecte nisate
Din totalul de text de pe internet, cel in limba romana e un procent foarte mic.
O parte din SEO inseamna optimizarea textului folosind cuvinte cheie specifice – numite long – tails.
Long Tails inseamna cuvinte cheie relevante dar care apar si sunt utilizate destul de rar. Expresii nisate.
Pentru ca apar rar, probabilitatea ca ChatGPT sa le foloseasca e destul de mica.
Ceea ce inseamna ca AI va produce un text foarte bun cand e vorba de subiecte generale , sau cu mare acoperire, si mai putin bun cand e vorba de a acoperi in detaliu o cerinta foarte specifica.
O sa prezint rezolvarea acestei probleme in urmatoarea sectiune – Checklist pentru redactare eficienta articole seo.
Retine – MAREA MAJORITATE a textelor in limba Romana prezente pe internet nu sunt optimizate pentru Google. Asta inseamna ca implicit, chat gpt nu va produce texte foarte bine optimizate. “Memoria” lui – ca sa zic asa – nu e construita preponderent pe astfel de texte.
Fara imaginatie din partea utilizatorului, rezultatele nu vor fi competitive pe termen lung.
Asta e punctul care imi place cel mai mult si care imi da sperante ca GPT nu va inlocui complet absolut toti redactorii, ci va creste plafonul necesar pentru un text de calitate.
Ce vreau sa spun?
Sa presupunem ca avem 11 firme de mobila pe comanda. Sa presupunem ca marimea si notorietatea firmelor sunt rezonabil comparative. Si sa presupunem ca “specialistii de SEO” de la firme toti scriu in Chat GPT urmatoarea cerinta:
“redacteaza un articol optimizat SEO pentru bucatarii pe comanda“
Chat GPT o sa produca 11 articole destul de similare ca structura si cuvinte cheie.
Cine va fi insa pe pozitia 1? Doar unul poate fi..
Cine nici nu va fi in prima pagina. Doar 10 pot fi..
Ce se va intampla este ca pe primele pozitii va fi cineva care va veni cu un prompt (o cerinta catre chat gpt) mai eficient decat “redacteaza un articol optimizat SEO pentru bucatarii pe comanda”
nota: in SUA deja au aparut job-uri numite “AI Prompt Engineer” – adica specialist in realizarea de interogari pentru modele de limbaj (Chat GPT e cel mai cunoscut dar nu singurul). Cu cat interogarile sunt mai detaliate si “mai unice” cu atat rezultatul e si el “mai diferit” fata de restul
Am sa detaliez in sectiunea urmatoare cateva prompt-uri utile, insa, in ultima instanta aici limita este imaginatia celui care realizeaza materialul si cat de bine cunoaste nevoile clientului.
Partea a 2-a : Checklist pentru realizarea unui text bun dpdv SEO cu chat GPT
1 – Realizeaza o structura optimizata pentru Google (SEO) al articolului / textului
Pasul asta este important pentru ca nu vei putea redacta o pagina buna cu o singura interogare chat GPT. Retineti limita de aprox 700 tokens (cca 600 cuvinte).
Practic, trebuie sa imparti articolul mare in mai multe parti mai mici, sa le redactezi / generezi pe rand , dupa care sa le unesti pentru un singur articol mare.
Modalitati de a genera un cuprins eficient.
Sunt doua surse din care obtii date pentru o structura buna a unui articol de SEO.
- Chiar o interogare in chat GPT.
- Un prompt eficient este : “Ce idei ar trebui sa fie evidentiate pe o pagina de servicii care [aici scrie ce vinde pagina pe care vrei sa o realizezi] ; ideile sa fie realizate in functie de cautari importante in Google si sa fie prioritizate pentru a maximiza sansa de a convinge vizitatorii sa solicite serviciile respective”
- Puteti schimba prompt-ul, insa principalele idei din el sunt: chat GPT sa genereze principalele idei pentru pagina de care ai nevoie, sa fie optimizate pentru Google si sa maximezeze vanzarea (sa creasca conversia)
- important: in general, acest prompt NU va produce cautari specializate (nu e un prompt seo), insa va genera o structura general perceputa ca fiind eficienta si principalele idei care trebuie abordate
.
- Un prompt eficient este : “Ce idei ar trebui sa fie evidentiate pe o pagina de servicii care [aici scrie ce vinde pagina pe care vrei sa o realizezi] ; ideile sa fie realizate in functie de cautari importante in Google si sa fie prioritizate pentru a maximiza sansa de a convinge vizitatorii sa solicite serviciile respective”
- o cautare in o unealta care sa genereze cautari specifice – long tails – de exemplu, google keyword tool sau keywordtool.io sau neilpatel.com/ubersuggest (doar cateva exemple).
- Pentru a vedea cum sa generati o structura eficienta dpdv. SEO al unei pagini avem aici un tutorial video extins — https://www.youtube.com/live/zbLVnSxcXoM
- Foarte pe scurt, se pleaca de la cuvantul cheie dorit si se considera ca principalele sub-cautari sunt in esenta si principalele informatii pe care utilizatorii se asteapta sa le gaseasca intr-o pagina despre acel serviciu.
.
- Foarte pe scurt, se pleaca de la cuvantul cheie dorit si se considera ca principalele sub-cautari sunt in esenta si principalele informatii pe care utilizatorii se asteapta sa le gaseasca intr-o pagina despre acel serviciu.
- Pentru a vedea cum sa generati o structura eficienta dpdv. SEO al unei pagini avem aici un tutorial video extins — https://www.youtube.com/live/zbLVnSxcXoM
- Combina informatiile de la pct.1 si pct.2 de mai sus pentru a avea o idee completa despre ce ar trebui sa contina o pagina BINE FACUTA pentru subiectul redactat.
- este posibil ca chat gpt sa poata combina eficient si automat cele doua structuri, insa cred ca plusul valoare dat de un om care intelege subiectul si nevoile celui pentru care se redacteaza e maxim.
2 – optional – refa titlul articolului cu chat GPT
Ok, avem acum o structura buna pentru articol.
Incepe sa il scrii.
Primul pas – si unul foarte important – e sa produci titlul.
Nu e foarte usor sa realizezi titluri bune pentru articole.
Aici am vazut insa ca GPT este foarte bun.
Urmatorul prompt ajuta mult: “rescrie titlul urmator pentru a fi mai concis si pentru a creste rata de click :” + adauga ideile pe care le ai pentru un titlu.
3 – Incepe sa generezi paragrafe pentru ideile din cuprins
Aici – de departe – cea mai mare recomandare are legatura cu stilul redactarii.
Mai retineti partea din introducere – “Fara imaginatie din partea utilizatorului, rezultatele nu vor fi competitive”
MAREA MAJORITATE a textului comercial din Romania este foarte slab dpdv. al rezultatelor dorite.
Nu ma refer la textele din ziare, blog-uri, etc..
Ma refer la textele comerciale – cele care sunt puse pe pagini de servicii/produse/etc… si care au rolul de a convinge utilizatorul sa achizitioneze acel produs/serviciu.
De ce spun ca sunt foarte proaste?
- Sunt FOARTE OFICIALE, au de cele mai multe ori un limbaj de lemn, demn de marketing de CAP si de cele mai multe ori nu spun nimic concret. De exemplu:
.- “Un site trebuie sa fie o unealta care intareste afacerea, intr-un fel sau altul. Fie ca aduce lead-uri, awareness de brand sau renume in piata, suntem alaturi de dvs. pentru a va ajuta sa va limpeziti obiectivele, nevoile si strategia” — Adica, un site trebuie sa fie bun (nu prost) si facem ce aveti nevoie. Este cineva care se asteapta la altceva?
. - “Una dintre cele mai îndrăgite încăperi ale locuinței Nelipsită din orice casă, bucătăria este utilă atât pentru gătit, cât și pentru luat masa sau cafeaua cu prietenii.” — adica, bucataria e utila. Poti sa gatesti in ea sau sa iei o cafea cu prietenii. Serios? Nu m-as fi gandit
. - “Prin serviciile pe care le oferim dorim să venim în întâmpinarea clienților noștri , astfel încât să devenim un partener de încredere. Una din principalele misiuni ale companiei noastre este aceea de a îndeplini obiectivele clienților noștri prin calitate superioara, oferită la prețuri avantajoase.” — adica, vrem sa facem bine ca sa nu fie rau…
- “Un site trebuie sa fie o unealta care intareste afacerea, intr-un fel sau altul. Fie ca aduce lead-uri, awareness de brand sau renume in piata, suntem alaturi de dvs. pentru a va ajuta sa va limpeziti obiectivele, nevoile si strategia” — Adica, un site trebuie sa fie bun (nu prost) si facem ce aveti nevoie. Este cineva care se asteapta la altceva?
Un text comercial trebuie sa transmita clar, concis si credibil mesajul pe care il are de transmis.
- Textele de mai sus nu sunt clare. Pentru ca daca vrei sa fii clar, realizezi ca spui o banalitate. Si atunci, pentru ca esti in pana de idei, faci texte complicate ca sa para ca spui ceva inteligent.
- Textele nu sunt concise – din acelasi motiv.
- Mesajele nu sunt credibile. Odata pentru ca nu spun nimic, doi, pentru ca nu sunt naturale si par false.
“Vii la o bere dupa program?” – sau – “Sunteti dispus sa participati la o activitate de socializare bazata pe consumul de bere?”
MAREA MAJORITATE a site-urilor din Romania au texte comerciale de genul asta. Nimeni nu a scapat. Sunt 100% convins ca daca o sa caut, o sa gasesc si la noi pe site texte de genul “sa fie bine ca sa nu fie rau“. De multe ori redactorii au o lipsa majora de inspiratie + vor sa termine cat mai repede.
AICI insa GPT poate schimba major lucrurile.
Insa, trebuie sa ai un pic de imaginatie cu prompturile.
De ce? Pentru ca probabilistic, fara cerinte suplimentare, Chat GPT va produce tot un text steril si oficial care nu spune nimeni. Pentru ca asta a “vazut” pe majoritatea site-urilor.
Asa ca, daca vrei texte ok, trebuie sa vii cu prompt-uri ok.
Exemplu de prompt:
“Genereaza un text comercial, la persoana a 2-a foloseste un limbaj putin oficial si putine adjective si nu folosi expresia fie, nu folosi chiar acum , nu folosi astfel incat ” + [subiectul pe care il vrei generat]
“Salut,
Hai să ieșim la o bere la [numele locației]. Simplu, relaxant, fără bătăi de cap. Te așteptăm cu paharul pregătit!
Cu drag, [Echipa]”
Am observat ca in Romania, marea majoritate a redactorilor – nu doar din marketing – au tendinta de a folosi in exces adjective. Mult mai mult decat in limbajul uzual, ceea ce scade credibilitatea.
Alt exemplu de paragraf realizat cu acelasi prompt: text seo , minim 80 cuvinte , dulap pe comanda si un paragraf despre preturi mici.
“Ești în căutarea unei soluții pentru optimizarea spațiului tău? Descoperă oferta noastră de dulapuri pe comandă, create special pentru nevoile tale. Simplu, eficient și personalizat pentru tine. Și cu o veste bună: prețurile noastre mici îți permit să obții mobilierul de calitate de care ai nevoie fără să depășești bugetul.“
Prima varianta a textului nu mi-a placut si i-am dat regenerate o singura data.
Si cam asta e.
Tot ce iti ramane de facut e sa unesti paragrafele generate intr-un articol mare dupa care sa il publici.
Vei vedea ca facand pasii de mai sus tot o sa iti ia o gramada de timp sa redactezi un articol bun. Undeva in jur de 1-2 ore , poate un pic mai mult.
Plusul mare nu este in timpul redus, ci in valoarea mult mai buna a articolului.
Ceea ce e ok.
SEO, pe cuvintele cheie importante si competitive nu are cum sa fie despre volum, ci despre calitate.
Pana la urma, doar unul poate fi nr.1
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓
specialistii lu peste. mare branza seo. scri cu gpt niste articole pui linkuri catre ele si ajungi pe prima pagina. nu merit asa platesti pentru asta. oricine poate face
Acu mai putin de o luna a trebuit sa angajam un electrician sa refaca instalatia la casa. Manopera a fost putin peste 3000 lei si a durat 3 zile, dar nu a lucrat de dimineata pana seara.
In esenta, tot ce a facut a fost sa dea niste gauri in perete, sa intinda niste canale cablu si sa traga fire prin ele. Oricine poate face asta.
Si totusi omu ala a castigat in 3 zile un salariu mediu pe economie. Si a fost cea mai mica oferta primita.
La fel si seo.. oricine poate face.. doar ca nu iese la fel la toti..
esti moldovean, este ? se vede ca esti prost facut gramada
esti moldovean, este ? se vede ca esti prost facut gramada
ai descoperit formula magica tu
Dl.Ciofu este o persoana deosebita, l-am cunoscut personal, ca un bun profesionist, articolele sale sunt bine scrise.
Tudor Ion