Chiar daca nu putem prezice viitorul, putem vorbi despre cele mai importante tendinte de marketing digital din 2022, despre ceea ce va urma si despre cum ar trebui sa te adaptezi la schimbarile care urmeaza.
Se poate spune ca schimbarile constante sunt cele care ridica cele mai multe probleme in marketingul digital, dar si un motiv pentru ca cei care lucreaza in acest domeniu sa nu se plictiseasca niciodata. Tendintele se schimba si, odata cu ele, si solutiile la care va trebui sa apelezi. Acestea sunt o opotunitate pentru a-ti face cunoscuta marca si a te evidentia in fata concurentei si, cu cat mai devreme, cu atat mai bine pentru afacerea ta!

Va trebui sa te concentrezi pe video marketing
Pandemia a accelerat “video-ul” cu aproximativ 5 ani.
Odata cu 5G-ul si planurile de telefon mai bune, streaming-ul video este mai usor de realizat ca niciodata de pe smartphone sau tableta! Astfel se explica de ce TikTok a castigat atat de mult in popularitate.
Acum poti inregistra un video oriunde si oricand iar acestava putea fi vizionat fara probleme de mii de utilizatori. Marketingul video va fi una dintre cele mai pregnante tendinte in 2022 si nu poate lipsi din strategiile folosite de tine. Prin urmare, daca inca nu creezi videoclipuri de marketing, anul acesta va trebui sa incepi extinderea strategiilor digitale cu acest prim pas.
Youtube si Tik Tok castiga teren
Din cauza faptului ca Facebook si Instagram au devenit mai putin eficiente din cauza update-urilor si a problemelor legislative, se estimeaza ca incepand cu 2022, marketingul digital va migra mai mult pe youtube si Tik Tok.
Se pare ca Meta si Mark Zuckerberg pierd teren in fata Tik Tok-ului care a castigat peste un miliard de utilizatori si a devenit foarte populara. De asemenea, YouTube ofera o cale excelenta de a castiga bani. Exista de mult timp si s-a imbunatatit in fiecare an, astfel incat, in prezent, se pricepe de minune sa vanda reclame.
Cautarea vocala revine in trend
Anul acesta va trebui sa regandesti strategia de marketing si sa te ocupi serios de optimizarea pentru cautarea vocala. Din fericire, acest lucru este mai usor de facut ca inainte. Pentru ca sunt ani de zile de cand specialistii in marketing se ocupa de SEO si continut de calitate, postarile au fost mult optimizate pentru a ajunge pe primele pozitii in SERP-uri.
Intrucat motoarele de cautare se folosesc de continutul scris pentru a furniza rezultatele cautarilor verbale, optimizarea pentru cautarea vocala nu este foarte diferita. Problema ar putea apare doar din cauza faptului ca, inca, nu exista instrumente de analiza a traficului obtinut in urma cautarilor vocale.
Personalizeaza-ti mesajele in functie de profilul utilizatorilor
In prezent, datorita inteligentei artificiale nu mai este foarte dificil sa obtii profilul utilizatorilor cheie din nisa ta de activitate. De aceea, in 2022 vei putea sa tintesti si mai bine catre acestia cu mesaje personalizate dupa profilul lor si sa le livrezi in cele mai potrivite momente.
Vestea buna este ca acum ai la indemana o multime de instrumente de marketing care faciliteaza personalizarea automata, indiferent daca este vorba despre trimitere emailuri prin MailChimp sau de publicitate cu Google Ads.
Prin urmare, in 2022 trebuie sa introduci in strategiile tale de marketing clasificarea cat mai riguroasa a utilizatorilor si sa ii imparti in categorii in functie de momentul si circumstantele in care s-au abonat. Poti face acest lucru destul prin crearea diferitelor ferestre pop-up pentru abonamente si prin diverse instrumente performante.
Pe scurt, gandeste-te la tipurile de clienti care ar putea fi interesati de produsele sau de serviicile tale si creeaza pachete de anunturi personalizate dupa preferintele lor – poti sa fii sigur ca CTR-ul va creste exponential!
Aplica strategii de captare rapida a atentiei
Cresterea performantelor smartphone-urilor a scurtat considerabil durata de atentie a utilizatorilor, procesul de decizie devenind mult mai rapid. Astfel, publicul tau a ajuns sa aiba nevoie de 8 secunde in loc de 12 pentru a se hotara, iar tu va trebui sa tii cont de acest lucru pentru a crea contextul optim pentru a-i atrage atentia si a-l convinge.
Urmareste sa fii prezent pe platformele unde sunt si clientii tai si sa ai reclame cat mai scurte si mai elocvente care sa raspunda exact intrebarilor puse in acel moment. Asta insemna ca nu iti permiti sa fii plictisitor, ci cat mai incitant si mai atragator! In 2022 oamenii nu vor mai avea rabdare sa inteleaga mesajul tau si, daca este prea vag, vor trece mai departe. Nu pune clientul sa ghiceasca, ci ofera-i informatii clare si coerente!
Metaverse si VR/AR
Mark Zuckerberg a anuntat ca Facebook-ul va fi transformat in Meta si ca deja se lucreaza la noua generatie de retele sociale, Metaverse. Poti sa fii sigur ca aceasta inovatie va schimba radical modul in care se consuma continutul de pe retelele sociale, dar si viziunea asupra vietii pe internet. Chiar daca este un domeniu nou, in 2022 ar trebui sa incepi sa planifici strategiile Metaverse.
De asemenea, nu ar trebui sa astepti ca Metaverse sa includa strategiile de marketing VR si AR. Deja exista o multime de informatii despre modul in care va arata si aplicatii care functioneaza in realitatea augmentata disponibile pe camera unui smartphone.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓