Inteligenta artificiala devine o prezenta de necontestat atat in realitatea virtuala, cat si in viata de zi cu zi, iar modul in care avanseaza lucrurile ii indreptateste pe experti sa se intrebe in ce masura influenteaza optimizarea SEO. Este cert ca imbunatatirea constanta a acesteia, invatarea si procesarea limbajului vor face mai prietenoase si mai inteligente motoarele de cautare.

Ce inseamna AI pentru algoritmii de cautare?
Devine plauzibil ca rezultatele afisate sa tina cont de profilul personalizat al utilizatorilor, de locatie, istoricul cautarilor realizate, site-urile preferate sau pe ce au facut click la interogari similare.
Prin urmare, imbunatatirea AI sigur va schimba factorii de clasare in rezultatul interogarilor si imbunatatirea acestora cu fiecare noua cautare. AI va invata usor din modul in care utilizatorii acceseaza rezultatele cautarilor si va decide care sunt factorii relevanti de care sa tina cont in fiecare noua cautare.
Acum, dupa ce ne-am facut o idee generala despre ce ar putea insemna AI pentru motoarele de cautare, se pune firesc intrebarea ce inseamna aceasta pentru marketeri. Cum le schimba si le influenteaza activitatea, ii ajuta sau, dimpotriva, ii incurca?
Vom afla in continuare ce cred experti despre schimbarile pe care AI le poate aduce in marketingul online si cum i s-ar putea face fata cu succes.
Sam Mallikarjunan vorbeste despre importanta optimizarii continutului vizual
Head of Growth la HubSpot Labs, Sam Mallikarjunan ne ofera informatii valoroase despre continutul vizual care va influenta intr-o mare masura optimizarea SEO. Nu trebuie omis faptul ca, datorita inteligentei artificiale, motoarele de cautare stiu acum despre ce este vorba in videoclipuri sau in imagini.
De aceea, Google nu doar favorizeaza videoclipurile, ci poate sa le si analizeze continutul, fapt care schimba radical lucrurile pentru cei care creeaza continut vizual. Exact asa cum content writerii au trebuit sa invete cum sa isi optimizeze textele dupa cuvintele cheie, artisti vizuali vor fi nevoiti sa inteleaga strategiile SEO si sa le aplice cand creeaza materiale precum videoclipurile sau imaginile.
SEO pentru video ar putea insemna utilizarea cuvintelor cheie optimizarea descrierilor si a etichetelor dupa acestea, urmarirea duratei filmului si multe altele.
Larry Kim vorbeste despre site-urile cu autoritate mare dar continut mediocru
Fondator al Wordstream, Larry Kim estimeaza ca site-urile cu autoritate mare, cu multe backlink-uri, dar cu un continut mediocru vor avea mult de pierdut in viitor. Intrucat motoarele de cautare vor deveni mai inteligente datorita AI-ului, va fi usor sa isi dea seama daca oamenii care acceseaza backlink-urile raman pe site sa citeasca si continutul sau il abandoneza imediat.
De aceea, specialistii in marketing si SEO vor fi nevoiti sa se concentreze mult mai mult pe calitatea continutului si relevanta backlink-urilor obtinute.
Este important ca link-urile care duc catre un site trebuie sa provina din acelasi domeniu de activitate ca si site-ul destinatie. RankBrain nu va agreea backlink-urile din alte industrii sau nise de interes si chiar poate penaliza site-ul pentru acestea.
In concluzie, pe langa imbunatatirea continutului si orientarea lui catre o singura nisa de interes, trebuie obtinute si link-uri din aceelasi domeniu. Strategiile rapide si lipsite de onestitate precum cumparare de link-uri vor fi excluse cu desavarsire in viitor.
Agentiile de marketing vor fi nevoite sa construiasca legaturi prin metodele clasice si colaborari de durata, sa gaseasca influenceri care sa vorbeasca despre nisa lor de activitate si sa se conecteze cu acestia pentru a obtine backlink-uri relevante.
Aleh Barysevich vorbeste despe cautarile vocale
Fondator si CMO al Link-Assistant.com, Aleh Barysevich vorbeste despre importanta cautarilor vocale si necesitate de a fi introduse in strategiile de marketing. Acesta spune ca optimizarea cautarilor vocale este viitor optimizarii SEO, ceea ce inseamna ca, pe langa un continut de calitate, este necesara adoptarea unui ton conversational bazat pe studiul cuvintelor cheie specifice interogarilor conversationale.
Odata cu cresterea nivelului de utilizare a mobilelor, cautarile vocale au devenit din ce in ce mai folosite. Siri, Google Now sau Cortana sunt doar cativa dintre asistentii virtuali disponibili utilizatorilor, iar acest lucru schimba radical perspectiva in SEO.
Daca atunci cad scriem textul in cautari suntem concisi si la obiect, cand o facem vocal avem tendinta de a forma propozitii intregi, specifice unei conversatii cu asistentul personal.
Pe scurt, datorita inteligentei artificiale, Google devine mai inteligent si va trebui sa fie eliminate complet strategiile Black Hat. Orice strategie menita sa dea rezultate rapide si sa pacaleasca algoritmii de cautare nu vor mai functiona in viitor si chiar vor fi aspru sanctionate. Poate ca acest lucru implica mai multa munca, dar, odata cu imbunatatirea inteligentei artificiale, SEO trebuie sa devina mai natural si mai intuitiv. Prin urmare, agentiile de marketing ar trebui sa se concentreze pe relevanta si valoare, continut atractiv si de calitate.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓