Lucrez intr-o forma sau alta in zona de marketing online de aproape 10 ani si am fost de ambele parti ale “baricadei” – am fost client al agentiilor PPC (la firma la care lucram) iar in prezent promovez o astfel de agentie.
Vreau sa cred ca am ceva experienta pe zona asta, iar , daca ai nevoie de servicii de promovare online, in principal prin Google Ads, articolul asta e pentru tine.
Asadar, in continuare: Top recomandari pentru o colaborare eficienta cu o Agentie de Promovare PPC

Ia o marja de timp rezonabila pentru implementarea campaniei
Lucrurile de calitate nu sunt gata ieri
In general, mai ales in randul patronilor care nu au experienta, setarea campaniei de promovare este ultimul lucru care trebuie facut.
Am stocul de produse? – DA!
Am facut site? – DA!
Am angajat om pe vanzari? – DA!
Cand trebuie sa incepapa campania? – in 2 saptamani. Bun! Hai sa cautam agentie de promovare.
Cam asa arata in general lista.
Si care e problema?
Sunt 2 probleme mari:
1 – O campanie de promovare EFICIENTA SI PROFITABILA nu se face rapid.
Dureaza in general minim o luna, uneori si mai mult.. depinde de domeniu si de marime.
Am subliniat eficient si profitabil. A face o campanie care sa aduca trafic, nu e acelasi lucru cu o campanie care sa aduca vanzari.
Trafic se poate aduce imediat. Vanzari – mai greu.
De ce? Pentru ca aproape orice ai promova, nu mai esti primul. EXISTA concurenta.
Oricare ar fi agentia ppc cu care lucrezi, sunt cativa pasi care trebuie facuti: Implementare campanie > urmarire rezultate > eliminat ce nu e ok, amplificat ce este ok > din nou de la inceput…
Asta dureaza. Nu se face peste noapte.
Nici un lucru cu adevarat bun nu se face din prima.
In marketing si vanzari, totul e o competitie. Daca tu ai un client, inseamna ca l-ai luat de la altcineva. Cu cat domeniul e mai concurential, cu atat trebuie sa te lupti mai mult si sa oferi mai mult ca sa iei un client. Si asta in general dureaza.
2 – Comunicarea si implementarea cerintelor nu este instantanee.
Am fost si eu client. Un lucru care nu imi convenea, era ca atunci cand aveam de facut ceva modificari, ele nu erau implementate instant de agentie. Asta poate deranja DAR, nu exista alternativa. De ce?
Toate agentiile, au in general oameni dedicati pe anumite specialitati- poate au om de seo, poate au om de ppc , de social media, etc… Uneori , poate exista si o suprapunere (cineva sa faca si facebook ads si google ads si…)
Acei oameni insa, nu fac lucrurile astea pro-bono. Vor sa fie platiti. Normal si firesc.
Pentru a avea bani cu care sa platesti oamenii respectivi, agentia cauta clienti care au nevoie de administrare de campanii de promovare.
MAREA majoritate a acestor clienti insa nu au nevoie insa de oameni full time. Au in general nevoie punctual de cateva ore sau zeci de ore de munca pe luna pentru niste campanii mai mici. Costul implementarii unei astfel de campanii este in general mult prea mic pentru a asigura SI un venit celui care administreaza campania SI agentiei.
Deci, pentru a-si putea pastra job-ul, un administrator de reclame are in grija campanii pentru mai multi clienti. Adica, in general, in fiecare zi are o lista de task-uri (un to-do list) cu lucruri de facut.
Ca un administrator de reclame sa iti implementeze tie instant o campanie, inseamna ca:
• ORI – nu are pe lista de task-uri din ziua respectiva nimic altceva – ceea ce este o problema pentru agentia ppc – pentru ca inseamna ca acel om sta degeaba. La sfarsitul lunii el va trebui platit, dar, daca nu sunt clienti care sa genereze venituri .. din ce il platesti?
• ORI – a impins in alta zi lista de task-uri de facut, ceea ce inseamna ca altcineva o sa tipe ca ceva nu e ok la timp. Ceea ce nu e deloc fair fata de acel altcienva.
Procedura noastra pentru remedierea problemei?
Implementarea unui soft de project-management care permite calculul “incarcarii” per manager. (Jira)
Fiecare colaborator, are anumite task-uri alocate. Acele task-uri au o valoare de timp estimata in care trebuie rezolvate. Daca valoarea de timp estimata necesara rezolvarii task-urilor este mai mare decat timpul rezonabil disponibil, atunci task-urile sunt alocate altei persoane.
› Ai reclame Google Ads (Adwords)?
› Nu esti multumit de eficienta lor?
› Nu aduc suficienti clienti?
› Vrei o opinie din partea unei firme de specialitate?
Aplica pentru Audit Gratuit Google Ads›
Suntem o agentie de promovare online specializata in implementarea si optimizarea reclamei prin Google Ads.
Oferim pachete complete de promovare prin Google Ads dar si servicii punctuale.
Tu vii cu produsul si oferta, noi iti concepem mesajul, facem setarile in Google si iti promovam eficient afacerea. Aditional, putem oferi si servicii conexe, cum ar fi: optimizarea paginilor de produs, optimizarea conversiilor, implementare funnel de marketing, etc…
Pachetele cu costuri minime in general nu implica si asistenta
Altfel spus, cat platesti, atata primesti
Marea, Marea majoritate a clientilor, cand cauta o agentie cu care sa lucreze, trimit mai multe cereri.
Nimic nou – si e normal sa fie asa.
Din pacate insa, de cele mai multe ori este ales costul minim.
De ce e o problema?
Am sa generalizez un pic, dar, exista cam doua tipuri de activitati, cand vorbim de administrarea si implementarea campaniilor PPC.
- Implementarea efectiva a campaniilor
- Activitati de suport – aici intra discutii cu clientul, rapoarte, propuneri, cerere feedback, etc…
In general, obiceiul este ca aceste activitati – hai sa le spunem de suport – in general nu prea sunt trecute in contract. In general se presupune ca exista, dar , destul de rar sunt prevazute expres in contract. Mai ales daca vorbim de contracte mai micute. Foarte probabil, la contractele mari si pe durata lunga, vor fi mentionate, dar, in general la contractele multe si mici nu prea sunt trecute distinct.
Acum, sa spunem ca primesti o cerere si eventualul client incearca sa forteze un pret mic. Pentru ca “dincolo e mai ieftin”. Nimic in neregula, e dreptul lui sa ceara. Insa, daca vrei sa ii dai un pret foarte mic, de unde in general o sa tai? De la implementarea efectiva a campaniilor?
Nu poti – aia e direct verificabil si este punctul central al colaborarii.
Evident, o sa tai de la timpul de “suport”.
Rezultatul direct? – mult mai putin timp alocat comunicarii intre managerul de cont/agentie si client.
Rezultatul final? – cat de performanta este o echipa, unde pilotul nu comunica prea mult cu copilotul?
Concret, o colaborare cu costuri minime o sa arate cam ca colaborarea cu instalatorul.
Vine, isi face repede treaba, schimbi 3 vorbe cu el si pleaca.
NU este situatia optima daca produsele sunt mai greu de vandut, daca nisa e concurentiala si in esenta daca este o campanie mai dificil de implementat – oricare ar fi motivul.
Procedura noastra pentru remedierea problemei?
Oferirea de solutii alternative in cazul in care consideram ca bugetul alocat nu este suficient pentru campania dorita. Solutiile alternative sunt Consultanta cu Ora› si cursuri de PPC – Cursuri Google Ads › si cursuri Facebook Ads ›
› Ai reclame Google Ads (Adwords)?
› Nu esti multumit de eficienta lor?
› Nu aduc suficienti clienti?
› Vrei o opinie din partea unei firme de specialitate?
Aplica pentru Audit Gratuit Google Ads›
Suntem o agentie de promovare online specializata in implementarea si optimizarea reclamei prin Google Ads.
Oferim pachete complete de promovare prin Google Ads dar si servicii punctuale.
Tu vii cu produsul si oferta, noi iti concepem mesajul, facem setarile in Google si iti promovam eficient afacerea. Aditional, putem oferi si servicii conexe, cum ar fi: optimizarea paginilor de produs, optimizarea conversiilor, implementare funnel de marketing, etc…
Concentreaza promovarea doar pe principalele categorii de produse/servicii
20% din produse aduc cam 80% din profit
O eroare mare, mai ales pentru firmele care incep campanii de promovare, sau pentru firmele care vor sa refaca aceste campanii pentru ca nu merg prea bine – este sa se concentreze pe toate produsele firmei.
Orice firma are in general cateva produse principale – care se vand bine si unde marja de profit e mare -si categorii “conexe” sa le zicem.
De departe cel mai eficient este sa fie promovate DOAR acele produse unde marja de profit este mare.
Important: Asta este cat se poate de valabil si in cazul reclamelor prin catalog.
In ultima perioada, multe magazine online au implementat campanii ppc bazate pe cataloage online – sunt in general cele mai eficeinte campanii de promovare pentru produse oferite de Facebook si Google.
Marea majoritate a celor care administreaza reclame, folosesc insa toata baza de date de produse pentru acesete cataloage si se bazeaza pe auto-optimizarea facuta de Google/Facebook.
NU este deloc eficient asa.
Da, si Facebook si Google au algoritmi de auto-optimizare DAR, ei doar identifica criterii generale pentru absolut TOT ce e in audienta/catalog.
Daca faci un catalog unde pui la gramada haine pentru barnati si femei, produse scumpe si produse ieftine, nu va functiona prea eficient.
Eficienta maxima se obtine atunci cand intr-un catalog se pun DOAR produse care sunt destinate aceeasi audiente.
Mai multe despre cum functioneaza auto-optimizarea Facebook (si google) si de ce nu e bine sa lucram cu audiente generale, aici»
Incearca sa lasi o singura persoana sa se ocupe de contul de promovare
Cand toata lumea este sef…
Nu pot sa spun de cat de multe ori se intampla asta.
Compania angajeaza o agentie PPC sa ii administreze reclama pe google, dar, la acel cont au acces mai multe persoane.
Si seful, agentul de vanzari si etc…
Si, evident fiecare are ideile lui pentru a face mai bine.
In situatia asta, in general iese o mega varza.
Nimeni nu sta permanent cu ochii 24/24 pe contul de reclama.
Faci niste setari, dupa care astepti 1-2 saptamani sa vezi rezultatele.
Daca in intervalul asta de timp altcineva mai face si el setari 1- iti strica logica si 2-de multe ori nu iti dai seama ce s-a modificat. Tu ai in cap schimbarile tale, care nu prea mai corespund cu situatia de pe teren.
Evident ca iese o zapaceala totala, care nu e utila nimanui.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Vezi mai multe despre noi»
Intrebari? Sugestii? Comentarii?
Lasa-le mai jos ↓