
Prima pagina a unui site este din toate punctele de vedere cea mai importanta pagina din acel site.
Care este insa continutul care trebuie sa existe acolo si ce se recomanda din punct de vedere SEO.
Dupa domeniul de activitate al firmei, exista doua tipuri de site-uri si ele vor avea nevoie ca prima pagina sa fie gandita diferit. In continuare o sa prezint in detaliu cele doua cazuri:
1. Firma (si site-ul) au un singur domeniu unic de activitate.
Altfel spus, firma se ocupa de un singur lucru, si doar un singur lucru. De exemplu: firme care tin cursuri de engleza, sau firme care se ocupa de fonduri europene, sau o firma care vinde laptop-uri, sau o firma care face asigurari RCA sau… etc…
Ideea principala este ca firma aceasta ofera doar o singura categorie de produse.
Din punct de vedere SEO, prima pagina va fi cea mai importanta si puternica pagina a unui site. Pentru orice afacere, unul dintre cele mai importante lucruri e sa fie gasite de clienti. Daca firma are un singur domeniu de activitate, atunci foarte probabil nu sunt foarte multe cuvinte cheie care descriu acea activitate.
Cate cuvinte credeti ca sunt pentru asigurari RCA, cate credeti ca sunt pentru vanzare de laptop-uri si asa mai departe.
In acest caz, logica primei pagini devine clara:
Prima pagina trebuie sa contina majoritatea cuvintelor cheie reprezentative pentru business-ul respectiv si sa contina cat mai multa informatie astfel incat sa fie cat mai sus in cautari pe acele cuvinte cheie.
Pentru aceste tipuri de companii, trebuie ca prima pagina sa fie si cea mia relevanta si cea mai bine pusa la punct si cea mai optimizata. De vreme ce NU exista prea multe cuvinte cheie, de ce sa nu le pui pe cea mai puternica pagina a ta? Nici o alta pagina nu va fi din start mai puternica decat homepage, asa ca e natural sa incerci sa cresti cu ea cat mai mult posibil.
Clasamentul pe Google este o “lupta” intre mai multe pagini. De ce ai trimite la “lupta” pe altcineva decat cel mai puternic luptator al tau?
Ce facem insa daca firma e mai complexa si nu exista doar o singura categorie de produse/servicii pentru care incercam sa crestem?
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
2: Firma (si site-ul) care ofera mai multe servicii/produse
Marea majoritate a firmelor se incadreaza in aceasta categorie: un magazin de haine va vinde si camasi, si pantaloni, si bluze si fuste… o firma de consultanta va avea servicii pentru mai multe cazuri/probleme, etc…
In acest caz sunt din nou doua variante:
• Unul dintre serviciile pe care le ofera firma este predominant
• Nu exista un serviciu predominant pe care il ofera firma
In cazul in care firma noastra are un serviciu care este mult mai important decat altele, atunci se poate trata problema similar cu situatia de la punctul 1. Pe prima pagina punem cuvintele cheie care reprezinta domeniul prioritar pentru compania respectiva.
Evident, vor fi si alte pagini, dedicate celorlalte servicii, insa activitatea principala va fi prezentata pe prima pagina.
In ultima instanta, dorim ca principala activitate a companiei sa beneficieze de maxim posibil de promovare nu?
Ce facem insa daca NU exista un domeniu principal pentru compania noastra?
In cazul in care compania si site-ul promoveaza mai multe servicii/produse, atunci foarte probabil exista cate o pagina dedicata pentru fiecare serviciu/produs, care este foarte relevanta pentru acel serviciu.
In acest caz, prima pagina trebuie sa fie un fel de “cuprins” si sa directioneze traficul catre zonele de interes. Un fel de dirijor de trafic.
Totusi, trebuie sa ne mai punem o intrebare: exista un termen general care poate fi folosit pentru toata activitatea noastra? Daca da, atunci este o idee foarte buna ca el sa fie folosit pe prima pagina.
De exemplu, o companie care ofera credite, refinantari, consultanta privind alcatuirea de dosare de refinantare, etc… ar putea sa isi optimizeze prima pagina pentru “servicii financiare”.
De ce nu e bine ca atunci cand promovam mai multe servicii, sa nu optimizam prima pagina pentru ele?
Pentru ca o pagina sa ajunga cat mai sus in Google, este nevoie – evident – ca Google sa inteleaga despre ce e vorba in pagina respectiva si sa treaca ceva timp, astfel incat Google sa fie ferm convins ca acea pagina este acolo si ca e “hotarata” sa ofere informatia respectiva.
In plus, este foarte greu ca o singura pagina sa fie relevanta pentru multe cuvinte.
Deci, ori ingramadim totul pe prima pagina – ceea ce o va face FOARTE mare si foarte greu de urcat pentru ceva anume, ori schimbam mereu serviciul promovat pe prima pagina.
In ambele cazuri, rezultatul nu va fi ideal. In primul caz, Google va vedea o tona de informatie si va fi greu sa se decida care este cel mai important aspect si cele mai importante cuvinte. In acest caz, cel mai probabil pagina va atrage trafic pe multe cautari, dar doar putin din fiecare.
Buna la toate dar experta in nimic. O astfel de pagina va fi greu de urcat pe primele pozitii pentru toate serviciile oferite de noi. Da, va avea ceva trafic, dar un site cu pagini dedicate va avea semnificativ mai mult, pentru ca va avea pozitii mai bune.
Cealalta varianta e sa modificam permanent continutul primei pagini astfle incat sa avem mereu un serviciu promovat. Problema e ca Google va ri rau de tot derutat atunci cand continutul se schimba. Prima reactie va fi sa ne dea in jos, pentru ca el vede ca ceva major a fost modificat. Dupa care va dura mult timp ca sa ajungem din nou sus. Daca dupa o vreme iarasi modificam continutul, atunci o luam de la capat, si rezultatul iarasi nu e multumitor.
Si cu asta, sper ca am clarificat destul de bine care e logica continutului pentru prima pagina (homepage).
Exista intrebari? Nelamuriri? Sau poate situatii pe care le-am scapat? Lasati un comentariu!
Radu Ciofu, SEOmark.ro
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.