
In 2016 Google a anuntat o schimbare importanta a algoritmului sau: introducerea unui nou program numit RankBrain.
Ce este insa RankBrain, cum va influenta in viitor cautarile si cum putem sa ne folosim de acest lucru pentru a atrage trafic?
Intai, ce este mai exact RankBrain?
Un raspuns cat mai exact ar fi ca RankBrain este un algoritm de interpretare a cautarilor facute de utilizatori. Cu alte cuvinte, prin RankBrain, Google incearca sa inteleaga ce exact cauta un utilizator atunci cand tasteaza ceva in Google.
De exemplu:
- mancare pentru caini pret
- cat costa mancarea de caini
- pret alimente caini
Toate cautarile de mai sus inseamna de fapt acelasi lucru: utilizatorul vrea sa afle cam cat costa mancarea pentru caini. Pe viitor, Google va incerca sa inteleaga ce vrea de fapt fiecare utilizator si sa ofere cele mai bune pagini in functie de calitatea lor nu in functie de cat de bine se potrivesc in mod exact niste cuvinte.
Cum face RankBrain asta si de e bine sa intelegem asta
Oricat de avansat ar fi, in ultima instanta RankBrain e doar un algoritm. Tot ce face este sa analizeze o serie de parametrii pe care Google ii monitorizeaza si sa incerce sa faca corelatii intre cautarile utilizatorilor si acei parametrii.
De exemplu, in cazul cautarilor de mai sus, RankBrain ar putea vedea ca timpul petrecut de utilizatori pe pagini unde se afiseaza multe produse si preturi e mai mare decat in cazul unor articole. In acest caz, Google va intelege ca utilizatorii cauta informatii despre produse (mancare de caini in cazul de fata) si atunci va incerca sa ofere pagini cu cat mai multe produse si informatii despre ele, inclusiv preturi. Nu ar fi exclus sa apara o corelare mare intre cautarile de preturi de mancare de caini si cifre si Ron. Pana la urma vrei sa vezi preturi nu? Si astfel Google ar putea sa ofere mai multe pagini cu preturi (cifre) chiar daca cifrele nu sunt incluse in cautarile initiale.
Google urmareste foarte multi parametrii cum ar fi: locatia fizica a utilizatorului, nr de link-uri interne, externe, timpul petrecut pe pagina, CTR, marimea continutului, prezenta continutului multimedia, vechimea informatiilor si multi altii. In ultima instanta RankBrain este un algoritm care va corela mai bine (mai bine decat o faceau pana acum inginerii google) acesti parametrii cu ceea ce cauta fiecare utilizator.
Cum putem optimiza pentru RankBrain
Din start, un lucru e din ce in ce mai clar: Va scadea importanta potrivirii cat mai exacte a cuvintelor. De exemplu, pentru cautarile de mai sus (mancarea de caini) va fi mult mai eficient sa avem o singura pagina cat mai bogata in informatii decat sa avem 3 pagini, fiecare construita pentru o anume cautare.
Din punctul meu de vedere, cuvintele cheie vor ramane intotdeauna importante – nu vad cum altfel ar putea functiona un motor de cautare. Daca fac o pagina intitulata “mancare pentru caini” si vorbesc de mancare pentru caini, atunci acea pagina nu va putea fi interpretata decat ca o pagina de mancare pentru caini. Cuvintele folosite sunt si vor ramane in continuare importante.
Totusi, va trebui sa fim un pic mai creativi atunci cand vine vorba de SEO, de continutul site-ului si de construirea paginilor. Fiecare activitate are un numar mare de cautari, multe dintre ele diferite ca si cuvinte dar care inseamna acelasi lucru.
De exemplu, pe nisa mea: SEO – exista doua cautari: “ghid seo” si “cum sa faci seo” – sunt doua cautari diferite si abordarea clasica ar fi fost realizarea a 2 pagini distincte: una cu un ghid seo descarcabil si alta despre “cum sa faci seo”. In realitate insa, utilizatorii vor acelasi lucru. Pe viitor, decat sa ai 2 pagini distincte, va fi mai eficient sa ai o singura pagina in care sa oferi si un ghid sa prezinti si informatii pe larg, poate si un video etc…
Asta inseamna ca daca vrem un site de succes, va trebui sa il realizam plecand de la utilizatorii pe care vrem sa ii atragem. Trebuie sa stim ce vor ei, ce cauta si cum cauta si abia dupa sa realizam acel site. Asta se face cu un studiu extins al cuvintelor cheie, care a fost si va fi baza de plecare in orice inseamna realizare de site (de succes) si SEO.
Si pana acum studiul cautarilor a fost important, doar ca de acum incolo va trebui gandit mai mult pe logica cautarilor decat pe semantica lor.
Un alt aspect important va fi ca imaginatia si creativitatea celor care fac SEO va trebui sa creasca. Asta daca vor rezultate evident.
Sincer, industria de SEO din Romania e la un nivel destul de rudimentar (nu ma exclud). Se lucreaza in general cu texte si link-uri. Va functiona si in continuare, insa, din ce in ce mai mult, cele mai bune rezultate vor aparea atunci cand se vor folosi si alte semnale luate in calcul de Google (poze, video, timp pe pagina, etc…).
Timpul articolelor multe si cu continut slab e pe sfarsite.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
O sa mai curga multa apa pe Dambovita pana cand RankBrain o sa-si intre in atributii. Deocamdata are de invatat cateva chestii importante si anume, sarcasmul si negatia, ambele extrem de importante si mai ales umane. Pentru google “vrau sa termin jocul X fara tutorial ” si “vreau sa termin jocul X cu tutorial” este acelasi lucru si returneaza aceleasi rezultate in primele pozitii desi cautarile sunt total opuse.
E foarte adevarat ca va mai dura pana cand RankBrain o sa fie cu adevarat performat dar asta e directia spre care tinde Google, fie ca ne place sau nu. Pentru mine personal calitatea rezultatelor a scazut dupa rankbrain. Abordarea “nu stii tu ce vrei, stim noi mai bine ce vrei” nu mi se potriveste. Acum, in special pe extern indiferent de ce scriu dau peste aceleasi tutoriale pline de marketing si care in general nu ofera solutii concrete. Ca sa gasesc ce vreau acu aproape de fiecare data sunt fortat sa pun + inainte de cuvinte pentru a gasi cat de cat ce caut…
Poate la nivel de masa e mai bua abordarea lor… vom vedea..
Cred că nu este un algoritm ci o inteligentă artificială (la care cred că lucrează Google din 2002, când în glumă a fost numită PigeonRank). Ar putea fi mai inteligentă decât ne așteptăm având în vedere că a fost educată atâta timp și are părinți buni.
Deocamdata, nea goagal se concentreaza pe tot ce inseamna “platforma cloud”. Este incredibil cat de multi bani le poate aduce din platforma asta! Apoi, sunt deja la egalitate cu bing si, in unele directii (adsense e deja depasit chiar daca multa lume inca il foloseste), chiar in urma MS! Se castiga mai bine din bing decat adsense (adwords). Nea goagal uita ca nu mai e al mai mare si tare in parcare; au impus reguli de-o imbecilitate crasa in comparatie cu bing; in cazul asta, unde ma duc: spre GAd sau spre Bing? Evident, Bing combinat cu Chitika et.Co. My 2 cents. Btw., interesanta lucrarea “ghid de initiere” … Multam fain (am aflat cateva lucruri noi de-acolo). O sa mai trec pe-aici.
Personal abia astept sa creasca si bing (msn) si orice alt motor. Economic vorbind, lipsa concurenta = pret mare. Nu sunt nemultumit de functiile adwords, dar de multe ori mi se pare foarte scump.
Foarte interesant. Sunt varza la Seo. Trebuie sa invat neaparat.