
seo si psihologie
Este SEO mai mult psihologie decat tehnica?
Consultantii SEO ca mine sunt de obicei abordati intr-un moment in care dezvoltarea site-ului se afla deja intr-un stadiu avansat. Elementele de design sunt la locul lor, graficele create, structura paginii stabilita, pana si procesul de vanzare si strategiile de generare de contacte (lead generation) sunt finalizate, cand proprietarul sau managerul apeleaza la consultantii SEO pentru a le cere sa isi armonizeze eforturile de optimizare cu ceea ce a fost deja facut.
In viziunea multor clienti, SEO este un element pur tehnic fara vreo legatura cu marketingul.
Personal, nu cred ca este asa. Absolut Deloc. E adevarat insa, ca orice plan SEO contine si o parte tehnica.
Dar, setarea strategiei si stabilirea tuturor elementelor ce conduc la analiza unei afaceri, avand ca fundament piramida nevoilor umane a lui Maslow, nu sunt procese pur tehnice.
Sa luam analogia cu reparatia unei case. Ai putea gasi un bun furnizor de servicii de montare acoperisuri pentru a aseza tiglele pe care le-ai comandat in avans. Insa, daca se dovedeste ca tiglele nu se potrivesc vei avea parte doar de un rezultat mediocru.
Nu ar fi fost mai bine sa te sfatuiesti cu un specialist inainte de a-ti comanda tiglele?
La fel se intampla si cu orice initiativa SEO pentru site-uri. Atunci cand consultanta SEO se bazeaza pe psihologie si strategie, intreg proiectul va prinde mai multa consistenta. O strategie SEO eficienta este cea care valorifica sinergiile cu instrumente de marketing precum social media, comunicate de presa, relatii publice, si nu numai.
Dupa cum explica David Meerman Scott in cartea sa despre noile reguli de marketing, a miza in mod nechibzuit pe un SEO pur tehnic in structurarea web poate aduce pierderi importante in termeni ai impactului pe care un plan de marketing integrat l-ar putea avea.
Nu crezi ca e mai bine sa integrezi TOATE canalele de marketing inainte de a-ti construi site-ul si strategia de promovare?
Atunci cand imi sunt solicitate serviciile de consultanta SEO, cel mai greu task este sa-i conving pe proprietarii afacerilor ca, adoptand o abordare SEO strategica, vor reusi sa:
- Isi creasca vanzarile
- Reduca costurile (economisite pentru alte canale de marketing)
- Imbunatateasca eficienta totala a site-ului
- Surprinzator, sa eficientizeze si alte canale de marketing (asta pentru ca afla mai exact ce vor clientii si cum cauta)
Eforturile mele de SEO se traduc in incercarea de a ma delimita cat mai precis de firmele care fac SEO pentru bani putini, ce se rezuma doar la cateva cuvinte-cheie si link building superficial. In felul acesta o gramada de oportunitati sunt ratate, implicit bani pierduti.
Multi comercianti online inteleg importanta inceperii cu faza de documentare a cuvintelor-cheie (multi nici macar atat din pacate). Din pacate, multi aici se si opresc. Cuvintele-cheie, cu siguranta, conteaza. Concepute cum trebuie, ele te vor ajuta sa intelegi exact care sunt asteptarile pietei, in cifre exacte, si iti vor sugera metode de optimizare care raspund cel mai bine intereselor prospectate.
Priveste mai departe si vei vedea ca aceste cuvinte-cheie spun mult mai multe despre potentialii cumparatori si au o influenta considerabila asupra ratei de conversie a site-ului.
Un cuvant-cheie despre un supliment alimentar scump sugereaza un tip de utilizator constient si preocupat de sanatate, care cauta produse de calitate si e dispus sa plateasca pentru ceea ce e mai bun.
Profilul psiho-grafic alcatuit in urma analizei cuvintelor-cheie este modalitatea optima de a crea pagini cu destinatie precisa, capabile sa convinga si sa schimbe comportamente intr-un fel aproape de neimaginat.
Orice afacere trebuie sa perceapa aproape fiecare pagina web ca pe o pagina de destinatie. Si mai trebuie sa incerce sa raspunda urmatoarelor intrebari:
- Ce cauta de fapt vizitatorii care ajung pe pagina aceasta?
- Cu ce problema se confrunta si cum putem sa-i ajutam?
- Cum am putea sa le oferim o experienta diferita de tot ceea ce au gasit altundeva?
In momentul in care o afacere inceteaza sa vada site-ul propriu doar ca pe o brosura de prezentare si adopta o abordare diferita a perspectivelor pe care aceasta le presupune, se intampla schimbari cu adevarat spectaculoase.
Ai castigat in constiinta si aprecierea publica cu fiecare vizitator care, odata ajuns pe site-ul tau, afirma: „Este exact ceea ce am nevoie. De ce nu am cumparat asta mai demult?”
Astfel, site-ul optimizat a castigat un nou fan, cere iti va promova afacerea. Acest lucru va transfera atentia clientului dinspre pret spre valoare, pentru ca va intelege importanta beneficierii de un produs sau serviciu atat de minunat.
Site-ul tau este principalul canal de comunicare cu clientii tai in online. Nu vrei sa fie eficient?
SEO nu este ceva ce tine de mituri sau mister. In esenta, SEO este pur si simplu psihologie aplicata care interfereaza cu alte elemente precum economia, functionalitatea motoarelor de cautare, Web analytics si structurare site.
Cum arata un SEO inteligent, eficient si orientat psihologic
- SEO este mai putin despre tehnologie si mai mult despre comportamentul uman. Cum si de ce folosesc oamenii anumite cuvinte-cheie? Ce preocupari, griji sau dureri se ascund in spatele lor? Cum dezvolti o strategie de continut care sa aduca solutii si valoare?
- SEO este mai putin despre tine si mai mult despre clientii tai. A te lauda prea mult cu propriile realizari poate fi neproductiv pentru afacerea ta. Cele mai relevante intrebari pe care trebuie sa le ai in vedere cand este vorba de continut sunt: „Cine ar da +1 pe Google?” si „Va primi acest continut like-uri pe Facebook?”
- SEO este mai putin despre click-uri si mai mult despre vanzari. Daca 9 din 10 vizitatori parasesc site-ul fara sa fi devenit cumparatori (sau abonati), inseamna ca prima pozitie pe Google pentru care ai lucrat atat de mult nu este atat de valoroasa. Ce poti imbunatati pentru a intelege mai bine si a atinge obiectivele pe care ti le-ai propus?
- SEO este mai putin despre tipuri/caractere si mai mult despre cuvinte-cheie. Multe afaceri depun eforturi ca sa dezvolte o strategie SEO axata pe tipuri/caractere. Dar caracterul este ceva imaterial. Cuvintele-cheie folosite de clientii tai sunt cele care conteaza. Cum putem evita ca strategia de cuvinte-cheie sa fie doar o partida de pescuit cuvinte la intamplare?
- SEO este mai putin despre a monitoriza valori irelevante si mai mult despre a fi inteligent, abil. Seteaza-ti obiective care sunt specifice, cuantificabile, realizabile, realiste si oportune. Nu lasa ca obsesia pentru vizualizarea paginii, click-uri si clasament sa-ti distraga concentrarea de la aspecte mai importante. Cum va reusi strategia ta SEO sa impulsioneze vanzarile, rata de conversii si profitul?
- SEO este mai putin despre reducerea costurilor si mai mult despre perceperea site-ului ca pe un agent de vanzare pretios si valoros. In fond, site-ul tau actioneaza non-stop ca un agent de vanzare, aducandu-ti clienti zi si noapte. De ce nu l-ai trata asadar cu respect si apreciere? Nu crezi ca merita sa investesti ceva mai mult in el?
Am lucrat si am interactionat cu strategi si consultanti SEO, iar una dintre marile mele nemultumiri din aceasta perioada a fost sa observ cum expertul SEO este prin definitie marginalizat, fiind ultima persoana caruia i se cere parerea despre dezvoltarea unui proiect web. Din acest motiv, din pacat recomandarile mele displac in general deoarece presupun restructurari majore si rescriere a continutului – lucruri care, de altfel, ar putea fi foarte usor evitate, daca un consultant SEO ar fi implicat mai devreme in procesul de dezvoltare a site-ului.
Poate ca sunt eu mai neconventional, dar atunci cand fac SEO, documentarea si analiza joaca un rol major si consider ca asa ar trebui sa fie pentru toti cei care profeseaza ca specialisti SEO.
Sloganul de pe prima pagina a site-ului nostru este: “Nu cauta clienti pentru produsele tale, cauta produse pentru clientii tai – Seth Godin” si nu este ales din intamplare. In orice domeniu, nu doar in online, daca vrei sa vinzi bine trebuie sa iti cunosti bine clientii. Trebuie sa stii CE cauta, DE CE cauta si CUM cauta. Iar raspunsul la aceste intrebari le ofera foarte precis SEO.
Am sa fac o predictie pentru viitor: in cativa ani, SEO va deveni principala componenta de marketing online indiferent cum va evolua Google sau FaceBook sau urmatorul gigant online inca inexistent. Asta pentru ca indiferent unde vor cauta, SEO presupune sa analizezi nevoile clientilor si sa le oferi exact ce isi doresc.
Esti de acord ?