
Cum sa te folosesti de Like, Share, Google+ pentru un trafic mai mare si un plus de SEO
Una din pasiunile mele sunt pietele de capital: burse de actiuni, etc… Prima oara am luat contact cu acest domeniu in 2007 – 2008 in perioada crizei financiare. Atunci am descoperit pentru prima oara site-urile ziarelor internationale de business: Wall Street Journal, Forbes, Financial Times, etc… Consumam content-ul lor “pe paine” si cu adblock-ul instalat (extensie pentru browser ce blocheaza reclamele).
Revenind la zilele noastre: situatia arata complet altfel acum. Majoritatea site-urilor de mai sus nu mai sunt gratuite ci doar accesibile contra cost. Unele mai au cateva articole gratuite insa, cred ca sunt sub 10% din continut. Cele care inca au ramas gratuite sau preponderent gratuite nu mai pot fi vizitate daca ai un adblock activ si esti obligat sa il dezactivezi daca doresti acces la site-ul respectiv.
100% gratuit NU mai este un model de business sustenabil.
Facebook, Adwords si numarul mare de site-uri noi au redus foarte mult bugetele site-urilor. Din punct de vedere al unui business care traieste din trafic si content , click-urile ocazionale pur si simplu nu mai sunt suficiente pentru a asigura un profit decent. Cat de repede ne-am obisnuit sa gasim pe net totul gratis. Tineti minte presa scrisa? Atunci orice ziar sau revista costa bani si nu exista content gratuit decat daca era un material publicitar.
Ne place sau nu, va fi mai greu sa gasim continut nou si valoros complet gratuit. Nu spun ca va trebui sa platim bani cash pentru tot ce citim dar, va trebui sa oferim ceva la schimb celui caruia i-am “consumat” continutul.
Locked Content – un nou concept cu impact semnificativ
Locked Content este un concept prin care o parte a unui articol sau a unei pagini este blocata initial si poate fi deblocata daca utilizatorul realizeaza o actiune. Aceasta actiune in general este sa acorde un Like, Share sau sa subscrie cu adresa de e-mail. Logica e simpla: vrei sa beneficiezi gratuit de tot continutul meu? atunci trebuie sa imi oferi ceva la schimb.
Pro si Contra content locking
FACTORI +PRO | FACTORI -CONTRA |
+ Continut bine promovat
Articolele tale vor fi mult mai bine promovate si vei avea un trafic mult mai mare din retelele sociale, in principal din Facebook in Romania |
– Cativa utilizatori frustrati
“Eu nu dau share…” Foarte multi utilizatori din Romania au mentalitatea asta. Pe unii risti sa ii deranjezi. |
+ Comunitate
Numarul oamenilor din comunitatea ta va creste si in timp va genera trafic catre site-ul tau. |
– Timp de incarcare pagina
Majoritatea programelor care ofera content locking sunt in general mari. In plus, ele trebuie sa comunice in permanenta cu Facebook, Google+ sau alte retele in care se poate face share. Asta inseamna o pagina mai mare si care trebuie sa astepte realizarea unor conexiuni externe ceea ce creste (uneori vizibil) timpul de incarcare. |
+ SEO
In ultima perioada, egangement-ul din social media conteaza din ce in ce mai mult in ochii Google si te ajuta concret in obtinerea unei pozitii mai bune in cautari. |
– Posibile probleme tehnice
Programele sau plugin-urile de content locking pot avea din cand in cand erori. Nu spun ca sunt defecte in sine, ci ca orice program care trebuie sa faca legatura intre mai multe retele sociale poate avea din cand in cand “scapari” care trebuie gestionate. |
+ Link BuildingContinut interesant + trafic mare = sansa mai mare de a obtine link-uri organice, care sunt cat se poate de valoroase pentru SEO. |
Din punctul meu de vedere principala problema nu sunt cei cativa utilizatori “jigniti” ci ingreunarea paginii. Aceste plugin-uri: sunt MARI si pot incetini semnificativ o pagina in care sunt inserate.
Studiu de caz: pagina de discount a SEOmark.ro
Toate firmele ofera promotii si discount-uri si noi nu suntem o exceptie. In general, aceste reduceri cresc sansa ca un client sa se inregistreze si sa cumpere produsul tau. De multe ori ele sunt oferite chiar in paginile in care clientii se pot inregistra pentru produsele/serviciile tale. In cazul nostru, doua astfel de pagini sunt:
Pagina de inscriere pentru cursuri de optimizare SEO: http://seomark.ro/optimizare-seo-on-si-off-site/ Pagina de inscriere pentru cursurile de Jurnalism SEO: http://seomark.ro/curs-jurnalism-seo/
Nu ar fi frumos daca in paginile respective utilizatorul sa poata da share sau like si sa primeasca un cod de reducere? Ar fi, dar am avut o problema. Personal vreau ca paginile mele sa se incarca repede asa ca tin pe cat posibil marimea sub control. Pagina cursului de optimizare SEO avea 1,5 mega si se incarca in medie in 2,5 secunde (teste din tools.pingdom, server Amsterdam; Pt. utilizatorii din Romania timpul de incarcare este mai mic). Pagina cursului Jurnalism SEO avea 1 mega si se incarca in medie in 2,8 secunde.
Dupa ce am incarcat plugin-ul respectiv datele aratau mult mai rau. Ambele pagini au crescut ca dimensiune cu 800 Kb si cu 1.2 secunde timp de acces. Avand in vedere ca cele doua pagini sunt pagini de inregistrare (landing pages) este esential ca ele sa se incarce repede. Din experienta mea, o pagina de inregistrare care nu se incarca repede este din start sortita esecului. Din pacate, cifrele noi erau pur si simplu inacceptabile, oricate like-uri sau share-uri ar fi produs.
Solutia: externalizarea paginii de discountSolutia este insa una foarte simpla: externalizarea paginii de discount. Am facut pagina http://seomark.ro/cupon-reducere/ unde am pus codul de discount si plugin-ul de Social Locking. Un ultim aspect: retelele sociale fac modificari destul de dese ale API-ului si uneori asta face ca uneori plugin-ul sa nu functioneze. Pana acum, din fericire “defectiunile” au fost reparate foarte rapid printr-un update. Chiar si asa recomand plasarea unui link (disclaimer) care sa trimita spre contact in cazul in care utilizatorul nu poate accesa continutul blocat.
Pe final – concluziile mele
In medie, in cazul site-urilor mici si medii 80% din traficul unui site de content NU mai revine in mod natural la acel site. Evident, nu vorbim de brand-uri recunoscute, ci de blog-uri si site-uri de content de nisa sau de mici dimensiuni.
Fara un trafic semnificativ si constant site-urile mici sunt din ce in ce mai greu de monetizat. Cine scrie doar din pasiune poate ca nu va fi deranjat insa, cei care vor sa castige din urma unui site au o mare problema. Economia de piata va elimina in timp pe toti cei care nu castiga din site-ul lor suficienti bani cat sa justifice aceasta activitate. Zilele in care scriai un articol bun si avea internetul “grija” de el au apus demult.
Radu Ciofu, SEOmark.ro