
Michelangelo Buonarroti a fost unul dintre cei mai mari artisti din perioada renascentista, fiind un geniu al picturii si al sculpturii, realizand capodopere precum Capela Sixtina.
Credeti insa ca a reusit acest lucru pentru ca avea cea mai buna pensula din perioada renasterii?
Acelasi lucru il putem spune si despre plugin-urile de seo: sunt unelte si ca orice unealta, important e cum si cat de bine o folosesti!
Plugin-urile de SEO sunt printre cele mai populare extensii ale platformei WordPress
Site-ul WordPress.org este cel mai bun loc unde putem vedea oferta completa de plugin-uri pentru wordpress si cat de populare sunt ele. Daca sortam dupa popularitate (https://wordpress.org/plugins/browse/popular/) in prima pagina sunt prezente doua plugin-uri de seo cu peste un milion de instalari active. Este vorba de Yoast SEO sau All in One SEO Pack. Exista insa mult mai multe, cele doua fiind doar varful iceberg-ului.
Din experienta personala, pot spune ca cel putin 60% din site-urile pe care le vad au instalat un astfel de plugin, in principal Yoast (pare sa fie foarte popular in Romania). Mai mult, o mare parte din persoanele cu care intru in contact, considera ca a face SEO se rezuma doar la a seta anumite lucruri in aceste plugin-uri. Setezi cuvintele cheie, meta, descrierea, faci tot ce trebuie sa iti dea un scor mare acolo, sau macar cat mai multe buline verzi si asta e.
Am o veste si nu stiu daca e buna sau proasta: Se nu inseamna nici pe departe doar setarile din plugin-urile de seo.
Ganditi-va in felul urmator: Pozitionarea pe Google e un joc in suma nula. Pentru o cautare, doar UN site va fi pe locul 1, doar UN site va fi pe locul 2 si tot asa. Nu e greu sa faci ca la carte setarile in Yoast sau All in One sau in orice alt plugin. Asta inseamna ca nu e greu nici pentru tine nici pentru restul concurentilor tai. Multe site-uri vor face ca la carte acele setari DAR doar unul poate fi pe locul 1, doar unul pe locul 2 si tot asa… Asta inseamna ca sunt alti factori care vor determina clasamentul pe Google.
Deci, ce fac in mare plugin-urile de SEO
In mare, exista doua facilitati principale pe care plugin-urile de SEO le ofera:
– Recomandari privind folosirea cuvintelor cheie sau alte recomandari legate de textele din articole.
– Setari pentru elementele de HTML care tin de SEO cum ar fi Meta Descrierea, Heading-urile, Url-ul articolului, etc…
– Alte setari diverse
Am sa le iau pe rand:
Recomandarile privind folosirea cuvintelor cheie sau recomandari cantitative legate de text
Aceste functii sunt STRICT recomandari, in sensul ca nu aduc nici un fel de modificare in text sau in codul site-ului nostru. Pur si simplu sunt niste sfaturi legate in general de numarul cuvintelor cheie.
In mare, cand faci seo te axezi pe cateva cuvinte cheie pentru care vrei sa fii cat mai sus in Google. La capitolul recomandarilor tot ce fac aceste plugin-uri este sa iti atraga atentia ca fie nu ai folosit cuvantul cheie in anumite locuri din articol, fie ca l-ai folosit de prea multe ori, fie ca articolul e prea mic etc…
Sincer, aceste recomandari sunt corecte si de bun simt. Insa, de cate ori trebuie cineva sa iti faca o recomandare pana cand inveti singur ce trebuie sa faci? De cate ori e necesar sa iti spuna cineva sa folosesti cuvantul cheie in titlu, ca sa inveti sa folosesti mereu cuvantul cheie in titlu?
Nu de multe ori.
Si care e beneficiul atunci? Avantajul este aproape exclusiv pentru persoanele care nu stiu mai nimic de seo si sunt in perioada de inceput sau, poate daca ai un site cu mai multi colaboratori sau redactori si vrei sa ai o unealta care sa le impuna tuturor un set minim de reguli pe care sa le urmeze.
Din punctul meu de vedere insa, nici unul din aceste beneficii nu sunt cu adevarat esentiale. Daca stii ce faci, nu iti mai trebuie.
Sunt genul de beneficii care pot fi incluse in categoria “Roti auxiliare la bicicleta” – utile pana cand inveti sa mergi bine, dupa care nu mai ai ce face cu ele.
Setari pentru elementele de HTML care tin de SEO cum ar fi Meta Descrierea, Heading-urile, Url-ul articolului, etc…
Sincer sa fiu, aceste setari cam trebuie facute. Daca vrei sa optimizezi o pagina, cam trebuie sa optimizezi titlul, meta-descrierea, heading-urile, url, etc…
Problema nu e ca aceste setari nu sunt importante, problema e ca la majoritatea temelor de wordpress exista deja construita posibilitatea de a seta aceste elemente. In 99% din cazuri NU am nevoie de un plugin dedicat pentru a seta aceste elemente de HTML.
Sigur, poate fi util sau comod sa le am pe toate in acelasi loc, sau poate ca fata de unele teme, setarile sunt mai usor de facut, sau poate ca ofera niste setari in plus in anumite zone, setari pe care temele nu le ofera in mod nativ.
Ca sa fiu sincer, exista unele mici beneficii insa, repet: marea majoritate a setarilor dintr-un plugin pot fi facute si fara sa il instalezi. Aproape toate temele de wordpress actualizate sau recente, ofera aceste setari.
In ultima instanta, beneficiul este mai curand unul de convenienta decat unul esential, care va face o diferenta enorma intre mine si restul concurentilor.
Alte setari diverse
Aici sunt multe de spus. In zona asta, pot fi unele setari cu impact mare insa sunt doua aspecte:
– Exista setari cu impact ridicat, gen canonicalizari sau redirectari care pot influenta MAJOR rezultatul in Google. Atunci cand spun major, in general ma refer la un efect negativ. Nu prea ai cum sa faci o setare si sa ai un impact major pozitiv. Cu alte cuvinte sa ajungi pe prima pozitie in Google doar ca ai bifat cateva casute. Poti insa foarte usor sa faci sa iti dispara site-ul din Google.
Unele din aceste setari sunt importante si trebuie facute. Canonicalizarea poate ajuta foarte mult in special magazinele online care au pagini care genereaza url-uri personalizate in functie de filtrele de cautari.
– Pana acum, toate setarile auxiliare facute de aceste plugin-uri pot fi foarte usor implementate de cineva care are acces la codul paginii si stie ce trebuie sa faca. In marea majoritate a cazurilor totul se reduce din nou la convenienta. Este mai usor sa ai setarea la indemana, decat sa intri in codul site-ului si sa scrii ceva pe acolo.
Concluzie:
Sunt cu adevarat utile plugin-urile de SEO? Da, sunt utile insa in general doar pentru incepatori. Odata ce ai invatat setarile, multe din optiunile “ajutatoare” devin inutile sau uneori chiar un inconvenient.
Exista setari pentru care merita sa instalezi plugin-urile de SEO? Da, exista. Toate acele setari pot insa fi facute manual. Si eu am instalat Yoast, dar sincer, nu cred ca am mai facut ceva cu el sau m-am uitat la vreo recomandare in ultima jumatate de an.
Este rau sa il ai? In general nu. Nu consuma multe resurse, deci cum s-ar zice nu cere de mancare. Totusi, ORICE plugin consuma anumite resurse si mai imortant poate genera conflicte cu alte plugin-uri sau poate fi o bresa de securitate. Yoast a avut aceasta problema in 2015.
Merita sa tii ceva doar pentru ca din cand in cand s-ar putea sa iti fie un pic util?
Radu Ciofu, SEOmark.ro
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Buna
Si eu folosesc acest plugin de seo ,dar mam gandit sa renut la el,deoarece acesta nu mai este de mare folos,in momentu de fata imi genereaza medadescrierea pentru prima pagina, Cautant informatii pe net am analizat anumite aspecte in care, o meta descriere poate dauna daca nu este foarte relevanta,si este mai bine ca google sa-si ia frazele cautate direct din continutul primei pagini.
Ca expertii ce parere aveti? sa las ca motoarele sa ia descriere direct din articolele de pe prima pagina?
Daca ai lipsa de inspiratie referitor la meta descriere, atunci , poate e mai bine sa o lasi sa fie completata automat. DAR, daca stii bine ce cauta oamenii si stii cum sa scrii o fraza care sa fie si usor click-bait, atunci e mai bine sa le scrii tu.