
Daca ai un blog, atunci foarte probabil vrei cat mai multi cititori.
Acest articol are o premiza simpla: nu poti intretine pe termen lung un blog, DACA nu ai si profit. Poti fi multumit o perioada, chiar daca nu ai rezultate, insa, dupa o vreme, vei renunta. Nimeni nu investeste continuu efort, fara sa obtina rezultate. Blogging-ul a trecut demult de etapa de pasiune si a ajuns o afacere. Si, ca orice afacere, are cateva reguli pe care trebuie sa le respecti pentru a fi eficient si a genera profit.
Intai si cel mai important, care e scopul pentru care scrii?
Exista doua tipuri de blog-uri: personale si de companie. Amandoua se cheama blog, dar logica lor e cat se poate de diferita. Daca e blog personal atunci vrei cat mai mult trafic iar banii apar prin monetizarea acelui trafic. In cazul de fata, traficul este “produsul” pe care il vinzi si cu cat e mai mare, cu atat mai bine.
In cazul unui blog de companie, scopul este sa vinzi produsele companiei. Traficul nu este elementul principal pe care il urmaresti. Sigur, este foarte util. Pana la urma, daca nu citeste nimeni ce scrii, nu o sa vinzi nimic, insa, nu te intereseaza traficul doar pentru trafic, ci cu scopul de a vinde produsele companiei.
Fiecare tip de blog are o abordare diferita pe care cam trebuie sa o implementezi daca vrei sa fii si eficient.
Ce trebuie sa faci in cazul unui blog personal

EMOTII – cat mai multe emotii.
Continutul tau este citit de oameni. Oamenii in general reactioneaza la emotii. Fara emotii nu ai interactiune mare si fara interactiune mare nu ai trafic, comentarii, engagement pe retele de socializare si, in general, impact.
Statistic este mult mai usor sa generezi interactiune intr-un grup de 100 de oameni alesi random cu un continut cu emotii puternice decat cu un continut specific despre o problema oarecare. Daca vreti, emotiile sunt numitorul comun la care, in general, reactioneaza marea majoritate a oamenilor. Dupa care sunt problemele specifice de interes pentru fiecare. Dar nu incerci sa fii un blog de nisa – tu vrei cat mai mult trafic, asa ca nu iti permiti sa fii prea specific cu problemele abordate. Asa ca iti trebuie EMOTII.
Vrei sa afli mai multe despre promovarea online?
Descarca GRATUIT ghidurile noastre de: SEO>, Adwords> sau Redactarea Titlurilor>
Sau inscrie-te la Cursurile Gratuite>> de marketing online din fiecare joi de la ora 19:00
CONTROVERSELE – o modalitate foarte eficienta de a incinge spiritele si de a genera emotii
Cuvantul cheie ramane emotii, insa, o modalitate de a genera foarte multa interactiune din partea cititorilor este sa tratezi subiecte controversate. Sau sa tratezi subiecte mai simple intr-un mod care sa genereze controverse.
Aici exista insa un pericol – daca nu ai o abordare echilibrata poti ajunge sa fii asociat cu o tabara sau alta, caz in care e posibil sa apara si efecte negative.
Insa, in general, e bine sa mergi pe cat posibil pe linia de mijloc. In general, e bine ca in articole sa exprimi ambele puncte de vedere, evident nu in aceeasi masura. Cel mai important e ca te protejezi pe tine in felul asta.
Asta e in mare abordarea conceptuala pentru un blog de tip personal. Evident, va trebui sa existe si niste aspecte “tehnice” pe care trebuie sa le gestionati pentru un blog de succes. Aceste aspecte au fost prezentate intr-un articol precedent aici: Ce iti trebuie pentru un blog de succes.
Ce trebuie sa faci in cazul unui blog de/pentru o companie
Logica unui blog pentru o companie este complet diferita. In acest caz, nu vrei sa intre oricine pe site. Vrei trafic, dar doar trafic care chiar e interesat de produsele/serviciile pe care le promovezi. In cazul acestui tip de blog emotiile nu sunt asa de importante. Esential insa e ca in timp sa iti convingi cititorii ca la tine vor gasi mereu informatie OK, bine prezentata si valoroasa.

Altfel spus, trebuie sa castigi increderea cititorilor tai. Doar poti spera sa si vinzi ceva in urma eforturilor tale de promovare.
Cum le castigi increderea?
Trebuie sa ajungi sa fii privit ca o autoritate in domeniul in care scrii. Asta inseamna ca trebuie sa cunosti bine produsele/serviciile pe care le promovezi. Pentru asta iti trebuie:
- Continut de calitate – nu mergi pe emotii, ci pe sfaturi de calitate. Vei ajunge sa fii citit de oameni care vor cunoaste si ei destul de bine continutul respectiv si daca spui doar banalitati…
- Continut bogat (mare). Utilizatorul trebuie sa simta ca primeste valoare. Daca vizitatorul nu pleaca de pe site-ul tau cu impresia ca a invatat ceva, atunci e degeaba. Nu o sa te perceapa ca pe o autoritate in domeniu si nici nu o sa iti cumpere produsele.
- Foloseste-te de imaginea altor persoane foarte cunoscute din nisa. Daca exista cateva persoane care deja sunt cunoscute pe nisa ta, te poti ajuta foarte mult de autoritatea lor. Comenteaza ce au spus, prezinta si alte aspecte, creeaza continut peste continutul lor – vei da valoare adaugata cititorilor tai si vei capata si un pic din autoritatea lor.
- Promoveaza-te in media ca un specialist. Pe cat posibil fii speaker in conferite tematice, publica articole in presa, participa la emisiuni de la radio sau TV. Evident, acest continut poti sa il preiei ulterior pe blogul tau.
Cam astea ar fi in mare principalele idei. Evident, exista si aspecte mai tehnice, asa ca va reamintesc: aceste aspecte au fost prezentate intr-un articol precedent aici: Ce iti trebuie pentru un blog de succes. Daca va intereseaza subiectul, merita sa aruncati un ochi si acolo.
Radu Ciofu, SEOmark.ro
Vrei sa afli mai multe despre promovarea online?
Descarca GRATUIT ghidurile noastre de: SEO>, Adwords> sau Redactarea Titlurilor>
Sau inscrie-te la Cursurile Gratuite>> de marketing online din fiecare joi de la ora 19:00