
Adwords, Facebook, Olx, Youtube… Am adus trafic pe site. Unde il trimit?
Pe prima pagina? Pe pagini dedicate?
Pentru fiecare varianta exista avantaje si dezavantaje.
Care este cea mai buna destinatie pentru traficul adus pe site-ul nostru.
Oricand facem o reclama, avem de ales intre doua variante: Fie ii trimitem pe cei care dau click pe prima pagina a site-ului si speram sa isi gaseasca singuri drumul, fie ii trimitem pe pagini specializate, numite landing page (pagini de aterizare) in care promovam un anumit produs/serviciu.
Ca orice, in lumea reala nu exista doar avantaje sau doar dezavantaje. Fiecare din cele doua destinatii are anumite plusuri si minusuri pe care am sa le prezint in continuare.
Varianta 1 – trimitem traficul pe prima pagina a site-ului (homepage)
Este de departe cea mai simpla varianta. Prima pagina e de departe cea mai importanta si uneori cea mai vizibila pagina a unui site. Trimiterea pe prima pagina are cateva avantaje foarte mari dar si cateva dezavantaje la fel de mari.
Avantaje in cazul directionarii vizitatorilor catre prima pagina:
– E foarte usor de implementat. Prima pagina o ai. Nu iti trebuie nimic altceva. Cel mai simplu lucru pe care il poti face e sa trimiti vizitatorii spre prima pagina dupa care sa ii lasi pe ei sa se descurce.
– Functioneaza ok daca nu stii exact ce vrei sa promovezi sau daca nu vrei sa promovezi ceva in mod special. Multe companii nu vand un singur produs ci mai multe. De multe ori oamenii cauta termenul general si nu vor un produs specific. De exemplu, daca voi cauta in Google “comanda mancare” sau “magazin ochelari” – atunci e clar ca vreau o firma care sa imi livreze de mancare sau un magazin unde sa imi fac ochelari, nu vreau un produs specific. In aces caz, prima pagina este exact ce imi doresc sa vad.
Altfel spus, prima pagina functioneaza bine atunci cand promovez in mare compania mea si nu ceva anume.
– Functioneaza bine ca etalon sau benchmark. Faci o campanie – merge bine sau prost? Cum iti dai seama? Cel mai simplu e sa o compari cu o alta campanie de-a ta. Mult timp am folosit prima pagina ca etalon pentru a verifica cat de eficiente sunt sau nu sunt alte campanii spre destinatii mai specifice.
Daca vreti o regula generala, e bine sa trimitem spre prima pagina daca oferim un mesaj oarecum neutru sau daca NU vrem sa ii vindem vizitatorului un produs specific.
– Prima pagina e in general potrivita pentru cautari de intentie. Daca utilizatorul doar vrea sa afle mai multe informatii, poate fi ok sa il trimitem pe prima pagina. Pana la urma asta vrea: sa caute si sa afle.
Dezavantaje in cazul directionarii vizitatorilor catre prima pagina:
– Cel mai important dezavantaj al folosirii primei pagini ca destinatie este daca vrem sa vindem ceva anume. De FOARTE multe ori am vazut ceva de genul: [reclama la produsul X] > trafic trimis pe prima pagina. Dupa care daca chiar vrei produsul X trebuie sa il cauti tu prin site. O astfel de campanie este din start gresita.
DACA vrei sa promovezi un produs specific trimite traficul direct pe pagina acelui produs. Nu pune utilizatorul sa il caute el prin site.
– Relativ greu de optimizat. Poti modifica mesajele pe care le dai utilizatorilor. Asta da. Dar, cat de des si usor iti schimbi prima pagina? In general nu prea se intampla. Asa ca o astfel de campanie e mai greu de optimizat. Asta inseamna ca in timp iti va fi mai greu sa scazi costurile reclamelor prin optimizare.
– In general nepotrivita pe adwords pentru cautari de intentie. Daca utilizatorul vrea sa cumpere ceva si cauta exact acel produs, atunci s-ar putea sa il pierdem daca il trimitem pe prima pagina. E posibil sa fie inarmat cu rabdare si vointa si sa reuseasca. Dar nu toti. In mediul online rabdarea e ceva in cantitate foarte limitata.
› Ai reclame Google Ads (Adwords)?
› Nu esti multumit de eficienta lor?
› Nu aduc suficienti clienti?
› Vrei o opinie din partea unei firme de specialitate?
Aplica pentru Audit Gratuit Google Ads›
Suntem o agentie de promovare online specializata in implementarea si optimizarea reclamei prin Google Ads.
Oferim pachete complete de promovare prin Google Ads dar si servicii punctuale.
Tu vii cu produsul si oferta, noi iti concepem mesajul, facem setarile in Google si iti promovam eficient afacerea. Aditional, putem oferi si servicii conexe, cum ar fi: optimizarea paginilor de produs, optimizarea conversiilor, implementare funnel de marketing, etc…
Varianta 2 – trimitem traficul pe o pagina dedicata (landing page)
Este o varianta eficienta DACA vrem sa avem o campanie in care sa vindem ceva sau sa obtinem ceva concret de la vizitatori. Cuvantul cheie aici e RELEVANTA. Este relevant mesajul pentru publicul la care ne promovam? Sunt ei interesati cu adevarat sa faca ce le cerem noi?
Ca cineva sa cumpere sau sa faca ceva de la tine el trebuie sa fie disponibil sa faca asta. Sunteti siguri ca publicul spre care promovati e disponibil si psihologic pregatit sa faca ce ii cereti? Ia incercati sa faceti o pagina specifica in care sa vindeti o masina. Credeti ca va merge? Cine isi cumpara pe loc o masina doar pt ca a vazut undeva o reclama cu asta.
Avantaje in cazul directionarii vizitatorilor catre o pagina specializata
Luam si celalalt caz. Avem una sau mai multe pagini dedicate pentru produse sau servicii pe care le vindem. E bine sa avem dar sunt si aici avantaje si dezavantaje.
– Produc campanii foarte eficiente atunci cand sunt BINE corelate cu mesajele pe care le promovam. Daca avem o pagina specializata pentru produsul X si promovam produsul X dupa care directionam utilizatorii direct spre pagina dedicata produsului X, atunci foarte probabil rezultatul va fi unul foarte bun. Trebuie doar sa ne asiguram ca marea majoritate a celor care intra cauta strict produsul X.
– Sunt mai usor de optimizat. Paginile dedicate pentru produse nu sunt atat de vizibile si sunt foarte usor de modificat. Putem sa facem chiar mai multe variante de astfel de pagini, le promovam pe toate si vedem care merge cel mai bine. Asta nu putem face cu prima pagina. Si e un mare avantaj in scaderea costului / client adus
Dezavantaje in cazul directionarii vizitatorilor catre o pagina specializata
Evident, nu toate sunt roz. Exista si dezavantaje Mari ale acestei abordari. Cele mai importante sunt:
– MULT DE MUNCA. Asta inseamna fie bani mai multi, fie timp mai mult. Sa faci pagini dedicate, sa le rotesti, sa le optimizezi si sa tot modifici reclame IA TIMP MULT. Sau multi bani. Merita sa faci efortul asta daca ai o campanie mai mare si costul e justificat. Daca esti pe cont propriu mai bine nu: iti va lua mult timp. De asta exista firme care se ocupa cu asa ceva.
– Rezultate slabe daca nu promovezi exact ce e pe pagina de destinatie. Chiar daca produsele sunt oarecum similare sau din aceeasi categorie, daca ii promiti in reclama produsul X si ii dai produsul x sau ics NU e ok. Mai nimeni nu o sa fie intelegator si o sa iasa din pagina aia urmand sa caute el in site ce vrea. Toti or sa zica “nu e ce vreau eu” si pa. Ai mai pierdut un vizitator.
– Se preteaza foarte bine pe Adwords pentru ca poti specifica foarte clar pe ce vrei sa atragi trafic. Cheia e sa fii FOARTE specific.
Poate fi o strategie complet neproductiva daca ai produse multe si mici. Merge cand promovezi si vinzi puternic un produs.
– Rezultate mai slabe daca nu poti controla exact mediul si audienta reclamei. Sa zicem ca vrei sa cumperi afise publicitare pe mai multe site-uri. Asta inseamna ca un singur mesaj va fi afisat la muuuulta lume cu muuuulte idei si asteptari. Daca produsul pe care il vinzi nu e foarte clar, s-ar putea sa ai surprize neplacute cu promovarea in masa.
In cazul in care vrei sa promovezi in masa o pagina de destinatie specifica (un landing page pt un produs) asigura-te ca si cel mai “limitat” utilizator intelege exact ce vinzi si ce vrei de la el. Daca vinzi nu stiu ce pachet de servicii financiare mai complex, atunci mai bine nu faci o pagina specifica.
› Ai reclame Google Ads (Adwords)?
› Nu esti multumit de eficienta lor?
› Nu aduc suficienti clienti?
› Vrei o opinie din partea unei firme de specialitate?
Aplica pentru Audit Gratuit Google Ads›
Suntem o agentie de promovare online specializata in implementarea si optimizarea reclamei prin Google Ads.
Oferim pachete complete de promovare prin Google Ads dar si servicii punctuale.
Tu vii cu produsul si oferta, noi iti concepem mesajul, facem setarile in Google si iti promovam eficient afacerea. Aditional, putem oferi si servicii conexe, cum ar fi: optimizarea paginilor de produs, optimizarea conversiilor, implementare funnel de marketing, etc…
Alte pareri sau idei?
Radu Ciofu, SEOmark.ro