Vrei sa fii mai sus pe Google? Iti trebuie link-uri. Punct.
Totusi, nu tot ce zboara se mananca. Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti atunci cand vine vorba de promovarea prin link-uri.
1. Ai grija cu cine te asociezi… ca si in viata
Link-urile nu au doar efecte pozitive. Exista si link-uri care iti pot face rau site-ului. Si nu, nu are legatura directa cu ce zice site-ul respectiv ci cu modalitatea in care e perceput de Google. Exista site-uri abandonate, foarte prost administrate sau pur si simplu construite pentru a gazdui virusi, soft piratat, sau in general programe “dubioase”. Sau mai sunt site-uri pe care se face spam MASIV – site-uri din alea pe care daca intrii, la fiecare click ti se deschid 10 ferestre cu tot felu de reclame.
In general astfel de site-uri sunt de evitat. Acum, vreau sa precizez clar: un singur link NU conteaza. Poate doar daca e singurul, dar in general nu conteaza. Ce conteaza ponderea principala a link-urilor. Un site care in general e promovat ok nu va pati nimic daca din nimereala apare si pe un site dubios. Daca insa apare in principal pe site-uri dubioase, atunci are o problema.
2. Ai grija cu “link-ul” pe tot site-ul
Aproape toate site-urile au in general link-uri prin footer sau in partea dreapta spre alte site-uri. Ce trebuie retinut: un link pe tot site-ul nu e un singur link: e cate pagini are site-ul tau de link-uri. Da. Fiecare pagina pe care apare link-ul tau se contorizeaza separat. Daca ai 1000 de pagini si pui un link spre cineva in footer, atunci in realitate i-ai pus 1000 de link-uri.
Astfel de link-uri se cheama site-wide link si Google a spus ca sunt si ca vor fi cumva ponderate. Adica un link pe tot site-ul va fi mai putin important decat suna tuturor link-urilor. Totusi, efectul este ca dai ceva din fiecare pagina a site-ului tau. Ai grija sa primesti ceva cel putin similar la schimb.
3. Evalueaza pozitia unde apare link-ul tau.
Google incearca sa implementeze o regula: un link este cu atat mai valoros cu cat sansa ca un utilizator real sa faca click pe el e mai mare. Nu stim exact algoritmul lor, dar asta e logica generala si cred ca e implementata bine.
Gandeste-te la tine: de cate ori ai facut click pe un link din footer (din subsolul paginii)? Dar de pe un link din articol?
Statistic, sansa e mult mai mare sa faci click pe un link din articol decat pe unul din footer. Asa ca si valoarea lor ar trebui sa fie mai mare.
Un alt aspect important: e link-ul in primul ecran? Statistic, un procent mare din vizitatorii Oricarui site nu fac scroll. Deci, daca un link nu e in primul ecran, cateva zeci de procente din vizitatori nici nu il vor vedea. Asa ca e important ca link-ul tau sa fie vizitibl sau nu?
Evident, e mult mai greu sa convingi pe cineva sa iti puna un link in partea de sus a site-ului. Si exact tocmai de asta e mai valoros.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
4. Evalueaza site-urile cu care faci schimb de link-uri.
In esenta, un link ia un pic de autoritate de pe pagina pe care e pus si o trimite spre pagina spre care directioneaza. Autoritatea pe care o transmite e direct proportionala cu autoritatea site-ului pe care e pus. Altfel spus, cat dai e proportional cu cat ai. Logic…
Asa ca vezi cu cine faci parteneriate. Daca tu dai mult si primesti putin la schimb, nu e ok pt tine.
Cum verifici autoritatea unui site. In trecut autoritatea se chema PageRank si era actualizata cat de cat aproximativ de Google. Asta pana cand s-a dezvoltat o piata bogata de cumparare si vanzare de link-uri, care nu a fost deloc pe placul lui Google. Asa ca au taiat sursa de informare: PageRank nu mai e actualizat public de peste 3 ani.
Din fericire au aparut alternative oferite de terte parti. Sigur, nu sunt masuratorile ofciale ale Google, dar sunt destul de aproape.
Va dau doua exemple gratuite:
- https://moz.com/researchtools/ose/ – e oferit de Moz (fostul SEO Moz) – Autoritatea unei pagini este calculata ca un scor intre 1 si 100. Pur si simplu bagi site-ul in pagina de mai sus si vezi ce autoritate are fiecare. Daca un site e aproximativ cat site-ul tau sau mai mare, e ok sa faci schimb de link-uri (daca e mult mai mare, probabil va trebui sa duci munca de convingere). Daca e semnificativ mai mic, atunci el castiga mai mult la un schimb de link-uri cu tine, caz in care e bine sa mai ceri ceva (o sa incerce el sa duca munca de convingere cu tine).
- https://majestic.com/reports/site-explorer – E acelasi concept doar ca oferit de alta firma: Majestic SEO. Ei denumec autoritatea ca “Citation Flow” – e doar un nume. Tot o forma de autoritate e. Si logica e aceeasi ca cea de mai sus.
Daca te intereseaza mai multe despre cum sa evaluezi alte site-uri si cate ceva despre cum sa faci un schimb de link-uri vezi inregistrarea cursului gratuit din 26 ian 2017 de mai jos.
5. Link-urile No Follow nu prea mai au nici o justificare de a exista
Pentru cine nu stie, exista doua tipuri de link-uri. Link-uri Do-follow si link-uri No-follow. Un link chior este implicit un link do-follow. Pentru a fi no follow i se pune un parametru in fata.
Diferenta este ca link-urile do-follow transmit autoritatea in timp ce link-urile no-follow nu transmit autoritatea. Pana anul trecut, link-urile no follow nu trimiteau nimic. Erau oarecum convenabile – daca aveai o obligatie sa pui link spre cineva dar nu vroiai sa ii dai si autoritate (de exemplu un link pe care te obliga legea sa il pui) – il puneai NO follow. Iti faceai obligatia dar nu te costa nimic.
Asta pana anul trecut. Google a schimbat logica link-urile No follow – daca pui un astfel de link tu pierzi autoritate ca in cazul oricarui alt link – doar ca destinatarul nu mai primeste nimic. Acea autoritate se pierde. In cazul asta, utilitatea link-urilor no follow s-a redus mult.
Nu stiu cat oameni au aflat de asta, insa, multi inca pun link-uri no follow mai ales cand e vorba de preluari de articole. Atunci cand faci un parteneriat, ai grija sa nu primesti link-uri no follow.
Cum verifici asta? Sunt cateva plugin-uri gratuite pentru Chrome sau Firefox care odata instalate coloreaza link-urile diferit in functie de tipul lor NO / DO follow.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Radu Ciofu,
SEOmark.ro
Felicitari ! Foarte interesant si util articol. Seomark este in lista mea de preferinte pentru site-uri de SEO. 🙂
Am căutat un articol atât de interesant de mult timp! el mă va ajuta cu siguranță în acțiunile mele! Mulțumesc. 🙂
un comentariu 100% natural care aduce multa credibilitate site-ului in cauza 😀
super, util articolul
Informații utile!