Google Shopping Ads este un tip de campanie gandita exclusiv pentru magazine online.
E o campanie unde cel care cauta in Google produse poate vedea direct Poza si Pretul produsului tau si poate da click doar daca ii place ce vede.
Teoretic este o campanie mult mai eficienta pentru ecommerce decat clasicul Search.
Ar fi si practic o campanie eficienta daca majoritatea ar implementa-o corect.
Din ce vad insa, 9 din 10 advertiseri o implementeaza prost si obtin rezultate foarte slabe.
De ce? Si cum se rezolva?
Despre asta in articol ↓

Intai, pe scurt, ce e o campanie de tip shopping Ads
Cauta in Google produse, nu informatii. De exemplu, pantofi de alergat, pantaloni blugi negrii, cana fierbator, etc…
Produse, NU servicii.
Vei vedea in prima parte a ecranului, un rand cu produse legate de cautarile tale, cu pret, poza si magazinul care le vinde.
Abia DUPA ce sunt listate toate produsele respective, vei vedea rezultatele standard (text) cu anunturi sponsorizate (campanii clasice google search) si abia dupa anunturile sponsorizate vor aparea rezultatele organice, naturale din Google, si ele in forma de text.
De ce campaniile de tip Shopping Ads sunt mai bune.
Sau de ce ar trebui sa fie mai bune.
Esenta oricarei campanii de promovare, nu doar pe Google, este sa corelezi audienta cu mesajul cu destinatia. Cu cat campania e mai specifica, cu cat se adreseaza cu un mesaj mai bine targetat, unei audiente interesate, cu atat reclama va fi mai eficienta.
Avantajul MARE pe care Google Shopping Ads il are fata de alte campanii, este ca vezi exact pretul si poza produsului, inainte sa faci click pe el.
De exemplu, daca cauti blugi barbatesti , insa vrei sa fie si negri, o sa dai doar click pe poze de blugi negri.
Nu o sa mai dai click pe site-uri de haine ca dupa aia sa cauti in site si sa vezi daca are sau nu blugi negrii.
Simplu nu?
Si atunci, de ce 9 din 10 implementeaza prost campaniile de genul asta?
Eroarea #1 din implementarea campaniilor de tip Shopping Ads
Denumiri de produse PREA GENERICE
Fata de alte campanii de la Google, in cadrul campaniilor de tip shopping ads NU POTI SELECTA CUVINTELE CHEIE.
Nu poti seta tu undeva la ce cuvinte sa se afiseze reclamele tale.
Google foloseste cuvinte cheie pentru a afisa reclamele, dar, le selecteaza automat in functie de denumirile produselor tale.
Nu pui tu cuvintele cheie – si le ia Google singur.
Faptul ca Google isi ia cuvintele cheie automat are un dezavantaj major:
In MULTE cazuri, denumirile produselor sunt foarte generice.
Exemple de nume de produse concrete, care mi-au aparut la cautari
- “Blugi barbati Ombre”
- “Blugi Plus Size”
- “Crema anticelulitica 500g”
- “Crema anticelulitica HOT”
cred ca ati inteles ideea.
Atunci cand denumirile / titlurile produselor tale sunt complet generice, Google nu are alternativa si selecta cuvinte cheie foarte generale pentru produsele tale.
Google e un algoritm avansat – da – dar nu e om. Algoritmul nu o sa analizeze pozele din produs ca sa isi dea seama exact despre ce culoare si material e vorba. Google nu o sa sune la suport sau sa caute pe net sa vada ce ingrediente contine crema ta, si nici pentru ce se foloseste.
Ok, dar, pana la urma ce e asa rau sa iti listeze produsele pe cuvinte cheie generice? Adica ce.. blugii sunt blugi .. nu?
Da, blugii sunt blugi, si iarna nu e vara.
PROBLEMA MARE este ca platesti mult pe reclamele alea.
Nu o sa iti convina deloc sa platesti 2-300 lei sa vina 2-300 de oameni in magazinul tau, si sa cumpere 1-2. Daca si aia..
Cand o sa vezi ca platesti 150-300 lei la google pentru un client care cumpara de 100 lei, o sa vezi ca nu vrei sa platesti pentru cuvinte cheie prea generale.
Deci, principalele dezavantaje ale cuvintelor cheie generale sunt:
• Cost de conversie mare si rata de conversie mica – cei care cauta cuvinte cheie prea generale nici ei nu stiu exact ce vor. Dau click pe 1000 de site-uri sa vada ce gasesc. Vor mai curand sa isi faca o idee, si poate , daca gasesc ceva foarte ok.. poate..
• Cost de click foarte mare – Google e o licitatie. Sunt afisati cei care platesc suficient pentru a fi afisati. Cu cat mai multi se lupta pentru un cuvant, cu atat mai scump cuvantul. Unde credeti ca va fi lupta mai mare? la cautarea “Blugi barbati” sau “Blugi barbati clasici cu talie inalta”
Pe scurt, titluri de produs generice = campanii scumpe, care vand putin.
Care e rezolvarea?
Tehnic, rezolvarea e simpla: adauga titluri si descrieri exacte produselor tale – preferabil care sa contina cat mai multe cuvinte cheie/cautari relevante
O problema aditionala, este ca de multe ori zona asta – optimizarea titlurilor produselor – e oarecum un fel de responsabilitate comuna a celui care administreaza reclama si a celui care administreaza magazinul si stocurile.
Cel care face reclamele (agentia) considera ca nu prea e treaba lui sa se bage in gestionarea produselor. Si partial are dreptate. Dar, cel care administreaza magazinul (owner) nu prea are de unde sa stie ca trebuie sa adauge cuvinte cheie si titluri si descrieri si chiar daca ar vrea sa o faca, probabil ca nu o sa faca o treaba stralucita.
Cel care administreaza produsele considera ca nu e treaba lui sa faca si munci pentru reclame.. pana la urma de aia ii da bani lu ala care face reclamele.. asa ca sa munceasca si sa aduca vanzari. Partial are dreptate, dar, daca descrierile sunt slabe, atunci cel care face reclamele se duce la lupta cu o pusca ruginita. Orice ar face, rezultatele nu vor fi impresionante.
Daca sunt multe produse, fiecare din cele doua parti va incerca sa paseze responsabilitatea celuilat pentru simplu motiv ca daca sunt sute/mii de produse poate dura zeci de ore de munca sa fie facute.
Recomandari practice care am vazut ca functioneaza in lumea reala
- Daca sunt multe produse, si toate au descrieri generice, optimizeaza doar cateva categorii (cate se poate) si incepe promovarea doar cu alea.
- Mai bine sa ai trafic foarte bine selectat pe cateva categorii, decat trafic generic pe toate produsele.
- Selecteaza cateva categorii de produse pe care le vrei promovate, gaseste cautari specifice cu acele produse (se cheama long-tails), pune-le intr-un tabel si adauga la titluri/descrieri doar cuvinte din acele tabel , evident in masura in care e posibil si logic.
- De multe ori, sarcina asta pica pe functia cea mai de jos in firma, ca nu are cui s-o paseze. Daca e asa, persoana respectiva va pune ce ii trece prin cap, ca sa termine cat mai repede posibil si o sa iasa o varza inutila.
- DACA persoana respectiva are un tabel si tre sa puna cuvinte doar de acolo, atunci limitezi mult cuvintele inutile si sansa e foarte mare sa iasa ceva cu efecte real pozitive
Eroarea #2 din implementarea campaniilor de tip Shopping Ads
Cataloage cu toate produsele la gramada (prea putin segmentate)
Problema e in felul urmator: Tehnic, ca sa implementezi o campanie tip Shopping Ads, trebuie sa faci un catalog de produse. (ca un fel de baza de date de produse).
Pentru fiecare astfel de catalog, trebuie o campanie distincta, setari distincte, etc…
Pe scurt, necesarul de munca creste in functie de numarul de cataloage pe care le faci.
Acum, ca sa ai reclame eficiente, trebuie sa respecti principiu Paretto – cam ca peste tot – cca 80% din profit ti-l vor aduce 20% din produse.
Ce se intampla cu restul de 80% din produse care nu prea genereaza profit? Genereaza costuri cu reclamele.
Cum poti limita costurile astea? nu mai promovezi produsele care nu se vand si faci reclama la ce merge.
Ce faci cu produsele care nu se vand? Faci promotii cu ele, reduci pretul, etc…
Ideea e ca la un magazin mai mare tot timpul trebuie sa “te joci” cu categorii. Si, ca sa te joci cu categoriile, trebuie sa ai aceste categorii. Cu cat mai bine segmentate, cu atat “fine tunning-ul” e mai precis si cu atat eficienta reclamelor e mai mare.
INSA , fine tunning-ul costa. Costa timpul celui care il face.
Acu, pot fi doua cazuri:
• fie cel care administreasza reclamele nu are cunostinte sa faca ceva mai bun – si face minima rezistenta, ceva suficient sa plece reclamele, dupa care o iesi ce o iesi.. atat s-a putut…
• fie cel care administreaza reclamele stie ce sa faca dar nu are chef sau nu a fost platit sa faca ceva mai bun.. caz in care… iar atat s-a putut….
Care e rezolvarea?
Tehnic, se fac mai multe cataloage de produse. Daca bugetul / costul de administrare e limitat, se fac cataloage doar cu cateva categorii – cele mai importante pentru client
Cateva criterii in functie de care se segmenteaza cataloagele:
- Tipul produsului, preferabil sub-categorii
- Marca produsului (producator)
- Pretul produsului scump / ieftin
Pana acum, nu am intalnit nici un magazin care sa vanda uniform si bine toate produsele si sunt convins ca nu asa ceva exista.
Invariabil unele categorii de produse se vor vinde mai bine, altele mai putin.
Cu cat ai o segmentare mai amanuntita a produselor, cu atat o sa poti face reclame mai eficiente.
Un alt factor important e numarul de produse – pentru un magazin mic, cu 100-200 produse, se poate si o segmentare limitata.
Daca insa vorbim de un magazin cu zeci de mii de produse, atunci, daca nu ai o segmentare bine facuta, arunci multi bani pe fereastra.
Si, pe final, stiai ca la noi poti cere gratuit un audit de 15-20 minute al reclamelor tale prin Google Ads?
In esenta, se face un zoom/anydesk/teams, etc… si cineva de la noi se uita peste reclamele tale si iti spune o parere.
Gratuit, fara nici o obligatie. Daca e de interes » https://seomark.ro/audit-live-adwords/
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓
Foarte bune articolele.