
Selectezi cuvintele cheie, pui mesajul si gata – te umpli de clienti.
De cate ori s-a intamplat, totusi, sa nu fie asa?
Adevarul este ca oricat de simplu si/sau eficient este, Google Adwords e doar un alt canal de promovare online. Si, ca orice canal de promovare, daca suficient de multi oameni sunt acolo, pretul creste si o parte din acei oameni nu isi vor scoate banii investiti.
Mai jos va prezint cateva idei pentru eficientizarea campaniilor de publicitate prin Google Adwords.
Intai insa, mai exact, cum poate sa dea rateuri campania prin Adwords.
Conceptul este atat de simplu si puternic. Cand cineva cauta cuvintele cheie care te reprezinta, ii va fi afisat un mesaj din partea ta. Daca e interesat, da click si ajunge la tine. Simplu, nu?
Da, e simplu. Doar ca: Google functioneaza ca o licitatie si nu intotdeauna numarul de oameni care cauta ceva e atat de mare incat sa ii absoarba pe toti cei care se promoveaza.
Intai, Google Adwords e o licitatie. Costul pe care il platesti este in mare format din 3 variabile: un cost fix minim al Google, suma minima pentru a aparea in conditiile in care sunt mai multi cei care liciteaza pe acelasi cuvant totul ponderat cu un scor de relevanta pe care Google ti-l calculeaza.
De departe cea mai mare importanta o are efectiv pretul platit de concurenti. In partea de sus a primei pagini sunt 4 pozitii. Daca la o licitatie sunt 5 sau mai multi concurenti, e evident ca nu toti vor intra. Cei care apar sunt cei care in general dau cei mai multi bani.
Deci, in general pretul pietei este la un nivel destul de mare. Daca intri in joc, o faci deja la o limita unde majoritatea celor care se promoveaza nu prea mai sunt dispusi sa creasca costul. De ce? Evident pentru ca nu prea mai merita. Asta insa nu e specific pentru Google Adwords, ci pentru ORICE sistem bazat pe o licitatie.
Ce poti face. In mare un singur lucru: SA FII MAI BUN DECAT CEILALTI. Mai jos aveti cateva idei pentru eficientizarea campaniilor prin Adwords.
Vrei sa afli mai multe despre promovarea online?
Descarca GRATUIT ghidurile noastre de: SEO>, Adwords> sau Redactarea Titlurilor>
Sau inscrie-te la Cursurile Gratuite>> de marketing online din fiecare joi de la ora 19:00
Display prin Google Adwords
Prin Google putem sa ne promovam la mai mult decat doar cei care cauta cuvinte – putem afisa si reclama/banenre pe site-uri partenere. Genul acesta de promovare a scazut ca si pret in ultima perioada. De ce? – Din cauza Facebook. Practic, in ultimii ani, o mare parte din trafic si din banii pentru promovare in online au fost directionati catre Facebook, unde sunt foarte multi utilizatori si unde petrec mai nou o mare parte din timp. Asta inseamna ca site-urile clasice, care participa in campaniile de tip Google Display, au pierdut buget.
Si oriunde cererea scade, pretul scade si el.
Exista insa o problema: Calitatea nu a crescut, ba chiar dimpotriva as zice.
Pe masura ce site-urile au pierdut trafic si bani, unele au devenit si mai agresive cu reclamele. Pana la urma din asta traiesc. Agresivitatea insa se manifesta prin reclame foarte greu de inchis, sau foarte dese, care mai ales pe mobil produc click-uri false sau reclame in locuri foarte putin vizibile.
Google a perceput trend-ul si a incercat sa il amelioreze. A introdus un nou tip de campanie: “Viewable CPM” – practic, incearca sa iti ia bani, doar atunci cand crede el ca utilizatorul chiar a vazut reclama ta. Practic o campanie de tip display pe care Google incearca sa o curete de “zelul” unor publicatii online.
Display in Gmail
Toata lumea foloseste email. O mare parte foloseste email de la Google. Si mare parte din cei care au Gmail, isi citesc scrisorile in browser. La acestia puteti sa le afisati mesajele Dvs. Mai mult, puteti sa ii selectati pe aceia care au primit email-uri care contin unul sau mai multe cuvinte cheie alese de Dvs.
Aceasta campanie are doua avantaje mari:
– Concurenta e mai mica – nu toata lumea stie de aceasta posibilitate, ceea ce face ca numarul concurentilor sa fie mai mic.
– Interfata ergonomica a Google. Click-urile false/gresite vor fi mult mai mici.
Acest tip de campanie se cheama Google Sponsored Promotion sau GSP pe scurt. Cum sa o implementati – puteti cauta pe Google sau vedea aici>
Optimizeaza pentru conversii
Vrei trafic sau vrei clienti? In cazul asta, va trebui sa ii spui exact lui Google ce vrei. Optimizarea pentru conversii e un pic mai greu de facut, in sensul ca va trebui sa faci legatura cu Google Analytics si va trebui sa definesti conversiile. E un pic mai mult de munca, dar, e ceea ce conteaza.
Campaniile care sunt optimizate pentru actiuni efective ale vizitatorilor (conversii) in general dau randament mai bun decat cele care nu sunt optimizate.
Acum, trebuie definit un pic ce inseamna randament mai bun. Daca optimizati pentru conversii, nu va ganditi ca rezultatul este aceeasi campanie ca cea optimizata pentru click-uri dar cu un pret mult mai bun. NU. Veti vedea ca atunci cand optimizati pentru conversii si cand calculati pretul veti vedea ca nu toate anunturile si nu toate cuvintele vor fi rentabile.
In conditii de concurenta puternica, performant nu inseamna sa faci sa mearga ORICE (asta ar fi performanta de supermarketerman) ci sa te limitezi la ce este performant/rentabil pentru tine.
Si optimizarea pentru conversii te va ajuta sa faci exact asta.
Vrei sa afli mai multe despre promovarea online?
Descarca GRATUIT ghidurile noastre de: SEO>, Adwords> sau Redactarea Titlurilor>
Sau inscrie-te la Cursurile Gratuite>> de marketing online din fiecare joi de la ora 19:00
Atentie mare la CTR
Intai, mai exact ce e CTR? Se traduce prin ClickThroughRate si inseamna care e sansa (procentual) ca un utilizator care ti-a vazut reclama sa iti si dea click pe acea reclama. Adica, din 100 de oameni care au vazut anuntul tau, cati au si dat click.
Oficial, un CTR mare e de bine. Teoretic, cu cat mai multi oameni dau click cu atat interesul lor e mai mare pentru acel produs/serviciu.
In mare sunt de acord. In mare…
E o problema cu CTR – exista si cautari de informare. Acestea sunt cautarile pe care un utilizator le va face pentru a se informa, nu pentru a cumpara un anumit produs.
De exemplu, orice cuvant cheie + “beneficii” (sau ceva similar). Luam de exemplu cautarea “mancare bio beneficii” sau “inel aur 24k beneficii” etc…
Aceste cautari provin evident de la un utilizator care e interesat de produsele respective, dar, este inca in faza de strangere de informatii. Probabil ca la un moment dat va cumpara. Sau poate nu. Dar, aproape sigur nu o va face la momentul curent.
Dar, CTR sigur va fi foarte mare – asta pentru ca si interesul lui e mare: el VREA informatii. E interesat. Doar ca nu de a cumpara. Esti sigur ca vrei sa platesti sa il aduci la tine pe site? Exact asta e problema cu CTR-ul mare.
Problema se poate remedia prin utilizarea cuvintelor cheie negative si a optimizarii pentru conversie.
Atentie mare la mesajul afisat
Cred ca peste 95% din mesajele din Google Adwords provin de la companii care vand produse sau servicii. Si multe din ele sunt concepute in felul urmator:
Compania X vinde serviciul produsul Y. Mesajul afisat in Google va fi ceva de genul: “produs Y – avantaje, avantaje, Compania X”. Se presupune in mod implicit ca utilizatorul va realiza ca e vorba de o reclama si ca va intra acolo DOAR daca vrea sa si cumpere produsul sau serviciul respectiv.
In mare e adevarat, DAR, ce ne facem cu curiosii? Cei care vor doar sa se informeze. Si credeti-ma: sunt majoritatea.
O modalitate de a concepe anunturile este sa pui pret in ele. Adica ceva de genul: “cumparati produs Y – pret incepand de la…..”. Din start e o mica diferenta. Realizezi implicit ca nu ai ce cauta acolo DECAT DOAR DACA vrei sa si cumperi ceva.
La un astfel de text, CTR va avea de suferit. Mai putini oameni vor face click pe reclama ta. Dar, probabil ca vor veni in mare cei care vor sa si cumpere. Si asta va fi bine pentru tine.
Filtreaza cautarile nepotrivite
Google iti arata exact ce cautari au facut cei care au dat click pe mesajele tale. Mai mult, Google iti da si posibilitatea sa renunti la anumite cuvinte. Adica mesajul tau sa nu apara atunci cand utilizatorul introduce anumite cuvinte in cautari.
Trebuie sa verifici permanent ce ajunge la tine. Aici nu trebuie sa ai “”mila”. Daca vrei sa fii eficient cu banii tai, taie tot ce ti se pare ca nu are legatura cu produsul tau sau orice care induce cautare de informare.
Nu iti trebuie multi vizitatori. Iti trebuie putini dar care sa cumpere.
Si nu in ultimul rand – constientizeaza ca Google Adwords e doar 50% din ecuatie
Realizeaza ca tot ce setezi sau optimizezi in Google este ce se intampla pana cand vizitatorii ajung pe site-ul tau. Dupa ce a iesit din Google, fluxul e preluat de site-ul tau si mai specific de paginile de destinatie. Acolo se intampla sau nu ce vrei sa se intample.
Este normal ca daca vrei sa ai o campanie de succes, iti trebuie si pagini de destinatie de succes. Logic nu? Si multa lume ignora asta. Daca depui un efort consistent pe Google (adica cu promovarea) ar trebui sa depui un efort CAT DE CAT similar si in a-ti optimiza paginile de destinatie.
Coreleaza mesajele, ai grija sa fie in pagina respectiva ce promiti si tot asa. Ai grija ca pagina sa fie optimizata pentru mobil daca te promovezi si acolo, ai grija ca mesajul sa fie simplu si clar, etc…
Incet-incet, optimizarea paginilor de destinatie (landing page) devine si in Romania un job important. Si pe viitor va fi un domeniu din ce in ce mai competitiv: pe masura ce concurenta in Google creste, o parte din efortul optimizarii se va directiona implicit si spre propriul site.
Radu Ciofu, SEOmark.ro