Fiecare an aduce schimbari – unele bune, altele mai putin, unele predictibile, altele mai putin.
Pentru prima postare din 2018 mi-am propus sa vorbesc despre cateva tendinte in social media in Romania, cum cred ca va evolua anul acesta piata si unde sunt oportunitati de care putem profita.

Tendinte in Social Media in 2018 in Romania
Facebook-ul se va scumpi
Facebook va ramane de departe cea mai mare si cea mai importanta retea sociala din Romania, atat ca numar de utilizatori cat si ca bugete de promovare.
Totusi, Facebook SE AGLOMEREAZA – asteptati-va ca in 2018 pretul promovarii sa creasca vizibil fata de 2017. Cu cat mai multi oameni vor cumpara publicitate aici, cu atat mai mult pretul ei va creste. In ultima instanta, numarul de utilizatori nu va creste nici pe departe proportional cu bugetele alocate.
Reclamele pe Facebook vor deveni mai agresive dar si mai inteligente
Punctul acesta are legatura directa cu cresterea cererii de publicitate. Cand o reclama nu mai livreaza la fel de bine, poti face 2 lucruri:
- Cresti bugetul – adica arunci mai multi bani – poate functiona dar iti scade marja de profit
- Optimizezi reclama – incerci sa faci ceva mai eficient care sa iti pastreze marja de profit (nu e sigur ca vei reusi insa)
In cazul cresterii bugetului, efectul sunt reclamele mai agresive. Avand in vedere ca de departe cel mai usor e sa cresti bugetul, ma astept ca agresivitatea reclamelor sa creasca.
Totusi, sigur vor fi si unii care vor incerca altceva. Adica reclame mai eficiente si mai inteligente.
In Romania sunt cam 3 directii prin care pot fi imbunatatite reclamele:
- Targetare mai eficienta – Altfel spus, o imbunatatire “tehnica” – mai multe campanii complexe si mai putin campanii simple – puteti citi despre asta aici: Cum sa vinzi eficient pe Facebook – pas cu pas
- Promovare Indirecta – sau atragere de lead-uri vs vanzare directa. Altfel spus, daca e mai greu sa vindem direct ceva, atunci va creste numarul celor care vor incerca sa vanda indirect acel ceva. Adica in loc de o reclama care sa te duca direct pe pagina de produs, va creste numarul reclamelor care sa iti ofere ceva gratuit, urmand ca ulterior sa fii abordat pentru cumpararea produsului final. E o tehnica cat se poate de “clasica” si simplu de implementat, insa inca foarte putin utilizata in Romania.
- Promovarea oamenilor – o tehnica putin utilizata in Romania. Se intampla destul de rar ca o companie sa utilizeze o persoana ca imagine pentru produsele sale.Si in putinele cazuri in care se intampla, acea persoana fie e o vedeta care nu are neaparat legatura directa cu compania, fie e un personaj comic, nu unul profesional.Asta se intampla in principal pentru ca managerii gandesc ceva de genul: “de ce sa bag bani in xulescu – isi face imagine dupa care pleaca si eu raman cu nimic“. Nu e un rationament complet fals, dar, e ceva de genul: decat sa risc ca el sa castige mai mult decat mine (!) mai bine sa nu castige nimeni. Sindromul “capra vecinului” – omniprezent in Romania.
In ultima instanta NIMENI nu pleaca de la bine – daca vrei sa ai pe cineva care sa devina imaginea produselor tale EVIDENT ca trebuie sa il platesti ceva mai bine. E normal. Atata vreme cat reclama impersonala merge bine, de ce sa te complici cu un ambasador de brand. Atunci cand insa reclama impersonala NU mai merge asa bine, atunci devine o tehnica fezabila.
Ai nevoie de un site nou?
Sau, vrei sa vezi ce poti imbunatati la site-ul existent?
Avem un ghid gratuit pentru asta – “Caracteristicile unui Site Eficient“
Descarca-l!
Linkedin ar putea deveni mult mai important
Ma astept ca 2018 sa fie un an de boom economic – o continuare a lui 2017. Desi cresterea economica e cam accelerata si cam nesustenabila, nu cred ca 2018 va fi un an in care sa se declanseze o criza. Ar fi bine, pentru ca e mai bine sa cazi mai de jos decat sa cazi mai de sus, insa probabilitatea e mai mare ca anul acesta sa avem parte tot de crestere economica accelerata.
Unul din lucrurile care cresc mult in astfel de cazuri sunt salariile. Mai exact, salariile specialistilor de care economia duce lipsa. Vom vedea mai multe anunturi de angajare pe Facebook DAR, reteaua predominanta pentru abordarea specialistilor este si va fi Linkedin.
Din punct de vedere strict al cautarii de talente/angajati cred ca volumul de activitate aici va fi mult mai mare decat in anii precedenti.
Aici vad cateva oportunitati:
- Pentru angajati / Freelanceri / Companii mici – In cazul in care faci ceva cat de cat mai specializat, atunci actualizarea profilului de Linkedin va fi o oportunitate. Cu cat “CV-ul” de acolo e mai bogat, cu cat ai mai multe persoane care certifica valoarea ta, cu atat vei avea mai multa autoritate care cred eu va conta in 2018.
Ca angajat vei primi mai multe oferte de job-uri, iar ca specialist freelancer sau companie mica vei avea sansa de a gasi clienti noi cu o promovare minima sau fff ieftina.
Retineti insa – e foarte putin probabil ca Linkedin sa faca pasul spre promovarea in masa (B2C). Aproape sigur, reteaua va ramane strict B2B – deci nu orice serviciu/produs merita promovat aici.
YouTube si video in general vor creste – insa nu chiar cum va asteptati
In ultimul an am fost destul de activi pe canalul de YouTube al SEOmark.ro:
https://www.youtube.com/channel/UCY4J1Df82iiJTCl8QZs9N2Q – peste 50 de videoclipuri si tutoriale despre promovarea online. Am avut timp sa analizez si sa experimentez promovarea video in Romania si va pot spune cateva concluzii:
- Daca vindem produse de masa – atunci poate fi o modalitate de a atrage trafic ieftin si cat de cat eficient. In cazul produselor relativ ieftine YouTube poate functiona cam ca un Facebook dar de o calitate mai slaba. Nu se poate face targetare la fel de eficienta si parca nici calitatea traficului nu e la fel de buna…
- Daca nu vindem produse de masa (adica vindem ceva mai specializat sau nisat) YouTube NU este o modalitate deloc eficienta de a atrage trafic.
- Este insa o modalitate EXCELENTA de a creste conversia si autoritatea in fata abonatilor pe care ii ai deja stransi din alte surse. Altfel spus, daca ai produse mai nisate, nu vei obtine trafic din YouTube insa poti sa cresti mult conversia abonatilor/lead-urilor care deja le ai. YouTube iti poate da un plus foarte mare de autoritate in fata potentialilor clienti.
Unul din MARILE neajunsuri ale YouTube in Romania este lipsa canalelor profesionale/utilitare. Ultimii ani am vazut ca vloging-ul a crescut si la noi – au aparut canale populare cu sute de mii de abonati si a caror video-uri au zeci si sute de mii de vizualizari.
Din pacate, majoritatea sunt in zona entertainment-ului, multe de slaba calitate. Lipsesc insa aproape cu desavarsire canalele specializate, profesionale care pot fi targetate si pentru o reclama eficienta si serioasa.
Sunt convins ca in timp vor aparea si vor creste si aceste canale. Din pacate, nu cred ca va fi tendinta anului 2018. Calitativ, Youtube in Romania e inca MULT in urma vestului si cred ca vor fi necesari mai multi ani pana cand vor aparea suficiente canale profesionale care sa creeze si sa sustina audiente cu adevarat utile pentru promovarea in masa.
Este o oportunitate de dezvoltat insa, doar pentru cei cu RABDARE mare – nu cred ca o astfel de investitie are sanse de a atrage cat de cat profit in urmatorii 2-3 ani.
INSA, ca suport pentru alte modalitati de promovare nisa e cat se poate de rentabila. Continutul video poate fi un MARE PLUS in a-ti creste autoritatea pe nisa ta de business.
Radu Ciofu, SEOmark.ro
Comentarii? Impresii? Alte idei?
Scrieti-le mai jos ↓