
Ce este cu adevarat marketing-ul online?
Si ce difera fata de marketing-ul clasic?
Evident, nu exista un singur raspuns universal valabil insa, am sa prezint in continuare ceea ce eu cred ca este cel mai important aspect.
Marketing Online vs Marketing Clasic
Exista cred eu o singura diferenta majora intre marketing-ul clasic si cel online: fata de trecut, acum (in online) putem cunoaste MULT mai multe despre vizitatorul care ne trece pragul (intra pe site).
De ce e important?
Pentru un business, sunt multe lucruri mult mai importante decat sa ii dea clientului mesajul potrivit la timpul potrivit?
Fata de marketing-ul clasic, acum putem spune mult mai mult despre un vizitator: Stim cu precizie destul de mare daca e prima oara cand de viziteaza, ce interese generale are, ce varsta, ce sex, cum a ajuns la noi (ce mesaj a vazut) si in unele cazuri, chiar ce cauta inainte sa ajunga la noi.
Si, chiar daca nu a cumparat, putem sa aflam si mai multe lucruri despre el, cum ar fi: ce adresa de email are, ce telefon, ce il intereseaza din oferta noastra si multe altele.
In mare, in online stim muuult mai multe despre vizitatorii nostri decat in offline. Ceea ce in mare e bine.
Exista insa un mare dezavantaj: Daca tu poti sti mai multe, atunci si toti concurentii tai pot sti mai multe despre vizitatorii lor.
Daca vrei sa iesi in fata lor, trebuie sa folosesti mai eficient datele pe care le ai si sa oferi vizitatorului o experienta cat mai placuta, cat mai lina si cursiva.
Asta inseamna marketing online.
Ce inseamna practic sa ii oferi vizitatorului o experienta cat mai placuta?
Au fost facute multe studii despre modul in care clientii iau decizia de cumparare. In toate, unul dintre cei mai importanti factori este increderea pe care o are (sau nu) in furnizorul produsului/serviciului respectiv.
Daca ai auzit lucruri proaste despre un magazin, o sa cumperi de acolo?
Sau, daca vezi exact acelasi produs la acelasi pret la doua magazine: unul de unde ai mai cumparat de o gramada de ori, si unul de care nu ai mai auzit nici o data, de unde e mai probabil sa cumperi?
Increderea si familiaritatea cu furnizorul produsului/serviciului respectiv joaca un rol IMENS in fundamentarea deciziei de cumparare.
Deci, ca o persoana sa fie predispusa sa cumpere de la tine, trebuie sa simta ca te cunoaste bine si sa simta ca esti capabil sa ii livrezi ce se asteapta el sa primeasca.
O exceptie este atunci cand esti SINGURA firma care vinde tipul respectiv de produs. Insa, la dezvoltarea la care comertul si transportul international au ajuns astazi, asta e foarte greu de realizat. Mai ales daca exista cerere mare pe piata…
Revenind: ca o persoana sa simta ca te cunoaste (pe tine ca afacere) si sa aiba incredere in tine, trebuie sa aiba mai multe interactiuni cu tine. Si evident, interactiunile trebuie sa fie pozitive: daca il injuri de la primul telefon, sansele sa ii vinzi ceva scad oarecum…
Si aici intervine cu adevarat experienta si priceperea in marketing:
Oamenii sunt prin definitie fiinte interesate de propria bunastare. Nu e un lucru rau – asa ne-a format evolutia. Asta inseamna ca in cea mai mare parte a interactiunilor cu vizitatorul respectiv, trebuie sa ii oferi ceva ce el percepe a fi un beneficiu pentru el.
O strategie eficienta de marketing inseamna sa imparti (segmentezi) vizitatorii tai in mai multe tipuri de categorii si sa oferi fiecarei categorii mesajul potrivit si beneficiul potrivit.
Scopul e sa ii familiarizezi din ce in ce mai mult cu tine, cu produsele/serviciile tale astfel incat dupa un anumit timp cat mai multi dintre ei sa doreasca sa cumpere acel lucru de la tine.
Impartirea potentialilor clienti in mai multe categorii si oferirea de mesaje personalizate catre fiecare categorie este o strategie care se cheama canal de marketing sau palnie de vanzari (urasc expresia asta) sau pe engleza: “Sales Funnel”. Puteti citi mai multe despre ea aici> .
› Vrei sa afli cum sa-ti faci afacerea mai eficienta?
› Ar fi util pentru tine sa inveti care sunt strategiile de promovare care aduc rezultate?
› Iti doresti sa afli cum sa vinzi mai usor si mai des clientilor tai?
» Te putem ajuta!
Cere o consultanta – live si gratuita – prin Skype, Zoom sau Teamviewer »
Te promovezi in mediul online? Ai in derulare campanii publicitare?
Optimizeaza-ti Rata de Conversie
- Vinzi mai mult prin reclamele pe care le platesti
- Economisesti bani
- Ai trafic (pentru care poate platesti) dar nu ai suficiente vanzari?
Cateva din deciziile unei strategii de marketing
Aproape orice in viata are avantaje si dezavantaje. La fel si in marketing – orice decizie aduce lucruri bune dar si probleme.
Cat de mult segmentez tunelul de vanzari? (in cat de multe stagii impart vizitatorii)
Aspecte pozitive:
- Cu cat am mai multe stagii, cu atat voi putea oferi fiecarui vizitator un mesaj mai personalizat la momenul si la nevoia sa punctuala de atunci.
- Cu cat am mai multe stagii cu atat voi putea diagnostica mai bine intreg procesul. In etapa 1 am adus X vizitatori. In etapa 2 au ajuns Y vizitatori. In etapa 3 au ajuns Z vizitatori. Daca Y este un numar foarte mic, atunci stiu ca am o problema cu mesajele pe care le ofer pentru trecerea in etapa Y – stiu unde e problema.
In general, in marketing daca stii exact unde e problema, atunci ai rezolvat mai mult de 50%.
Aspecte negative:
- O campanie foarte segmentata (cu multe etape) nu e usor de implementat. Pot sa o fac eu singur pe toata? Imi permit sa mai angajez oameni in plus?
- O campanie complexa dureaza mult de implementat. Ce fac daca trebuie sa dau drumu la reclame in maxim 2-3 saptamani? Am cu adevarat timp sa fac ceva foarte complex sau eficient?
- O campanie foarte complexa in general presupune mai multe canale de promovare. Cat de mare e bugetul? Si cat imi permit cu adevarat sa cheltuiesc?
Pentru etapa 1, unde clientii ma cunosc foarte putin (sau deloc) unde e mai bine sa ma promovez? Fac reclama pe Facebook sau public ceva in presa?
Aspecte pozitive Facebook, negative Presa
- Pe Facebook am un control mai bun asupra celor care vad reclama mea. Facebook ofera functii mult mai avansate de a-mi alege exact cine sa intre in audienta spre care ma promovez.
- Promovarea in presa presupune o audienta mult mai generala. Sigur, stii in mare ce public viziteaza un anumit site, dar cam atat. In afara de asta, ai mai putine optiuni de a alege cine sa vada reclama ta.
- Pe Facebook poti foarte usor sa alegi exact zona in care sa fie publicul catre care te promovezi. Poate nu te intereseaza sa te afisezi catre toata tara.
- Pe Facebook poti genera mai multe reactii din partea audientei: like, share, comentarii, pareri, etc…
Aspecte negative Facebook, pozitive Presa:
- Promovarea in presa, in general te va costa ceva mai putin decat pe Facebook. Daca nu te intereseaza o audienta foarte specifica, asta va fi in avantajul tau.
- Cu presa poti sa faci asociere de nume. Poti face un proiect comun cu ziarul XYZ, ceea ce va transfera incredere direct spre compania ta. Facebook e muult prea mare ca sa se bage intr-o asociere cu tine.
- Articolele din presa raman pe termen mai lung si te ajuta si pe Google prin link-uri.
Si multe alte decizii de acest gen. Ce am vrut sa arat este ca a fi un marketer bun, inseamna sa potrivesti foarte bine resursele pe care le ai, cu canalele de promovare care exista si cu produsele pe care le ofera firma ta.
Sigur, e o afirmatie foarte generala, dar de aici pleaca totul.
Realizez ca nu am acoperit nici pe departe toate subiectele pe care le doream sa le acopar la intrebarea: Ce e marketing-ul online.
Din cauza asta, acest articol va avea si o continuare – saptamana viitoare partea a 2-a.
Radu Ciofu, SEOmark.ro
› Vrei sa afli cum sa-ti faci afacerea mai eficienta?
› Ar fi util pentru tine sa inveti care sunt strategiile de promovare care aduc rezultate?
› Iti doresti sa afli cum sa vinzi mai usor si mai des clientilor tai?
» Te putem ajuta!
Cere o consultanta – live si gratuita – prin Skype, Zoom sau Teamviewer »
Te promovezi in mediul online? Ai in derulare campanii publicitare?
Optimizeaza-ti Rata de Conversie
- Vinzi mai mult prin reclamele pe care le platesti
- Economisesti bani
- Ai trafic (pentru care poate platesti) dar nu ai suficiente vanzari?