In 18-19 decembrie 2021 Google a lansat in Romania un update important al algoritmului sau cauzand schimbari importante la unele cautari.
Cine a fost afectat? Ce a modificat Google? Si ce se poate face daca ai fost afectat?
Afla in continuare ↓

Intai – despre ce update Google vorbim?
Daca veti cauta “google december update” – o sa gasiti un alt update. NU este update-ul despre care vorbim acum.
Google updateaza fiecare limba diferit.
In general, intai updateaza limba engleza – Google international – dupa care , la ceva timp, “Google-urile” locale , cum ar fi cel responsabil pentru limba Romana.
Update-ul care a ajuns in Romania pe 18-19 decembrie se cheama de fapt Google Vicinity Update – si a fost lansat in noiembrie pentru international si engleza.
Ce face si pe cine afecteaza Google Vicinity Update
Google vecinatate, sau Google Apropiere in traducere libera
Dupa cum si numele sugereaza – este un update care se focuseaza aproape exclusiv pe CAUTARI LOCALE
Ce sunt cautarile locale?
Sunt cautari unde unul din cei mai importanti factori – de multe ori chiar cel mai important – este localizarea fizica a utilizatorului.
Adica, cautari unde vrei ca rezultatul sa fie cat mai aproape de tine.
Exemple de cautari locale:
-
- cabinet stomatologic
- service laptop
- instalator urgente
Presupun ca e evident.
Cum poti vedea usor daca un cuvant este considerat de Google o cautare locala? (alt fel decat sa folosesti logica)
Simplu – cauta acel cuvant in Google si daca pe prima pozitie ne-sponsorizata apare harta (google my business) atunci e o cautare locala.
Daca harta apare, dar nu pe primele pozitii – atunci este o cautare unde exista o corelare cu localizarea, dar, proximitatea fizica nu e un criteriu foarte important.
Daca va intereseaza mai multe despre optimizarea locala – avem un video pentru asta – https://youtu.be/4R01DcSS3Eg
Care sunt principalele modificari aduse de Vicinity Update?
Pe scurt, a facut zoom-in la harta.
Adica?
Acum, cand faci o cautare locala, probabilitatea este mult mai mare sa iti returneze rezultate mult mai aproape de tine.
De exemplu – in cazul meu – pe anumite cautari , inainte de update, imi returna rezultate din Bucuresti.
Adica apareau rezultate locale, dar, harta afisata era a Bucurestiului si imi returna rezultate relativ uniform din tot orasul.
Acum, la aceleasi cautari, harta este mult marita – aproximativ la nivelul cartierului in care sunt cand caut – ceea ce corespunde unei arii cu o raza de cca 2-3 kilometri.
Deci – MULT mai probabil sa gasesc in rezultate firme care sunt mult mai aproape de mine.
Un alt factor pe care google l-a schimbat – este importanta cuvintelor cheie din denumirea setata a locatiei Google My Business.
Mai simpl spus – pentru cautarile locale, importanta cuvintelor cheie s-a diminuat (nu a disparut, evident) – si a crescut importanta proximitatii fizice.
Cine pierde / cine castiga?
Pierzatorii update-ului sunt:
- Firmele mai mari, care au investit mai mult in SEO local / Google My business
- Pierd, pentru ca acum sunt depasite in rezultate de firme mai mici, care in general nu sunt promovate/optimizate si care castiga pentru simplul fapt ca sunt mai aproape
- Firmele care erau in prima pagina si aveau trafic bun pe anumite pe cuvinte generale fara sa aiba si elmente de localizare sau care nu puneau accent pe locatie
- Va dau un exemplu concret – noi – mai exact pagina SEOmark.ro de servicii seo»
Inainte de update, pentru cautarea “servicii SEO” eram rezonabil confortabil in prima pagina pe pozitia 5-6-7. Acum, pentru multe cautari nu mai suntem in prima pagina, sau, daca suntem , suntem pe pozitia 9-10.
Stiam ca pentru cautarea “servicii SEO” exista si o corelare locala – harta aparea de cel putin un an si jumatate – dar, nu am considerat ca e o prioritate din a optimiza intens pentru cautari locale.
Nu e ca iti plesneste site-ul noaptea si iti curge seo prin casa – si trebuie sa chemi de urgenta instalatorul seo ca sa nu iti urle vecinii…
Dar, aparent Google masoara o intentie – care exista. Iar factorii locali pentru cautarea asta sunt acum mai importanti decat erau inainte.
Sunt mii de cautari care nu sunt exclusiv locale – si pentru care factorii de proximitate au crescut mult.
Alte exemple :
• camere de supraveghere
• mobila pe comanda
• cabinet psihologie online – pentru ca te incalzeste daca sta pe zoom mai aproape de tine ??? ma rog…
Ati inteles ideea.
Pe scurt, au pierdut cei care nu aveau SI optimizari locale in paginile serviciilor pe care le ofereau.
- Au mai pierdut si firmele cu o singura locatie Google my Business – sau – cu o singura pagina optimziata local – cum ar fi o singura pagina pentru un singur oras.
Castigatorii update-ului sunt:
- Firmele mici, ne-optimizate – castiga prin simplul fapt ca sunt mai aproape de utilizator
- Site-urile care au mai multe locatii – sau – au pagini optimizate pentru mai multe locatii dintr-un oras.
- exemplu – uitati-va la site-urile firmelor de electricieni / instalatori din Bucuresti care sunt in prima pagina Google – veti vedea ca multe au pagini dedicate fiecarui sector in parte.
- Genul asta de optimizare va creste si se va raspandi la multe alte domenii de activitate
Ce e de facut?
1 – cel mai important: Fa-ti Google my Business ( sau optimizeaza daca il ai deja )
Pe scurt, este un serviciu oferit de Google in care iti inscrii in harta o locatie fizica, dupa care poti fi eligibil sa apari pe Google Maps cu ea.
Ganditi-va la Google my Business cam ca la un fel de site , dar mult mai rudimentar si mai limitat.
Din nou – vedeti un tutorial despre ce e si cum se optimizeaza Google my Business – https://youtu.be/4R01DcSS3Eg
2 – introdu in pagina cu care vrei sa cresti elemente de on-page local
La modul general, daca te intereseaza ce inseamna optimizarea on-page – vezi aici un tutorial complet – Ce este Optimizare SEO on Page»
Ce sunt elementele locale?
Pe scurt, iti trebuie sa ai in pagina si texte / paragrafe care sa se coreleze cu cautari locale.
De exemplu:
• Mentioneaza clar adresa si cateva repere importante – – – In loc de “avem sediul in Bucuresti, pe Bulevardul 1 Mai 51-55 – Sediul Munplast” ar putea fi:
“avem sediul in Bucuresti, Secotr 6, pe Bulevardul 1 Mai 51-55 – Sediul Munplast – reper – parc Moghioros, stadion Steaua, malll Plazza, complex Auchan, Bd. Drumul Taberei” + poti pune si un link cu locatia exacta din Google maps.
• Adauga niste poze cu locatia fizica – poze cu text optimizat pentru cautari locale – aceleasi cuvinte cheie de mai sus. Vezi aici cum se optimizeaza pozele – Optimizare SEO Imagini»
• Obtine catre paginile respective si link-uri de la alte site-uri relevante local.
Ar putea fi ori alte companii cu care ai parteneriate sau colaborari si care au alte business-uri locale OR – cel mai usor, cred ca sunt site-urile de evenimente. Poti orgainza ceva, gen un fel de eveniment pe care sa il promovezi prin site-urile dedicate evenimentelor. Fa-l sa fie si online, pentru ca in pandemie poate fi mai dificil cu prezenta fizica. Poti fara probleme sa strecori si niste link-uri spre pagina aia.
• Publica ceva articole / advertoriale in niste ziare online cu specific local.
Exista pentru orice oras astfel de publicatii, care in principal se focuseaza pe stiri locale. Ce panglici a mai taiat primaru, pe unde a mai cazut curentu, ce santiere s-au mai deschis, pe unde nu mai merge tramvaiu.. le stiti.
In plus, In general, astfel de site-uri au preturi mici, pentru ca au trafic semnificativ mai mic decat publicatiile nationale.
• DACA componenta locala este importanta pentru intregul site – nu doar cateva pagini – atunci updateaza cu adresa si repere locale – vezi primul punct – zonele comune intregului site.
De exemplu – adresa completa, cu repere cu tot, poate fi pusa in footer.
Poti pune in bara de sus a site-ului si ceva cuvinte cheie locale. De exemplu, la noi este ” SEOmark.ro – Agentie Marketing Online din Bucuresti – 0775.304.971″.
Multa lume ia decizia finala dupa o intalnire fizica. Pentru ca, evident, lazile cu marketing online se strica mai putin si ajung mai repede daca le transporti in acelasi oras.
3 – deschide mai multe locatii – daca esti firma mai mare si/sau ai mai multe locatii de unde operezi
Motivele sunt evidente – mai multe locatii = sansa mai mare sa fii mai aproape de mai multa lume.
SAU
Fa mai multe pagini pentru locatii diferite. Cel mai usor exemplu sunt cautarile care contin Bucuresti. In loc sa optimizezi pentru Bucuresti, va trebui sa optimizezi pentru Sector 1,2,3,4,5,6
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓