
Este OK sa publici constant articole!
Da, stiu – in titlu am mentionat ca voi vorbi despre efectele negative ale redactarii de articole. Si am de gand sa fac asta insa intai vreau sa precizez un aspect important.
Este OK si benefic sa publici articole constant. NU este ok sa publici foarte multe articole fara a avea o strategie generala de distribuire a lor si fara sa vrei sa comunici ceva concret in ele.
Scrierea de articole de dragul scrierii de articole are foarte putine avantaje si destule dezavantaje.
Articole multe si fara strategie NU te ajuta aproape deloc la SEO
Exista un mit conform caruia daca vrei sa iti faci SEO bun pentru site, trebuie sa scrii articole. Cu cat mai multe, cu atat mai bine.
Daca singurul criteriu ar fi cantitatea, pe primele pozitii ar fi doar ziare si reviste.
Fa un experiment. Cauta pe Google ceva, care nu este denumirea unui site sau a unei firme si vezi cate rezultate ofera Google de la fiecare site in parte. Pentru o cautare generica, Google nu va alege de la un site decat o singura pagina, cea mai reprezentativa pentru cautarea respectiva.
Cu alte cuvinte, daca ai 1 articol sau daca ai 1000 de articole, daca site-ul tau e relevant, atunci Google va selecta un singur articol de la tine. Cu alte cuvinte, 999 de articole sunt inutile pentru acea cautare.
Ca sa fiu drept, exista un beneficiu. La 1000 de articole pe aceeasi tema, site-ul tau va fi mai relevant pentru tema respectiva decat daca nu existau cele 1000 de articole. Asta inseamna ca acel 1 articol selectat va aparea probabil pe o pozitie mai mare.
Credeti-ma insa ca efectul NU este pe masura efortului. Nu este deloc eficient sa scrii 1000 de articole ca sa cresti cateva pozitii in Google.
Continutul inutil consuma timpul si energia Google
Nici macar Google nu are resurse infinite. Si din acest motiv, nu scaneaza in fiecare zi intreg continutul site-ul tau. In fiecare zi, Google scaneaza doar o parte a paginilor pe care le ai. Crezi ca este eficient ca acele resurse sa fie consumate in a scana articole abandonate?
Cand ai foarte multe articole, este probabil ca paginile cu adevarat importante a site-ului tau vor fi mai rar scanate, pentru ca Google cauta sa vada daca nu cumva ai modificat arhiva de 1000 de articole abandonate. El isi face datoria in limita resurselor pe care le are insa efectul pentru tine nu este unul benefic.
Mare cat un ocean si adanc la fel ca o balta
Atunci cant produci articole “la norma”, in general vrei sa reduci costurile sau timpul. Asta inseamna ca in general, ele vor fi scrise de persoana care produce cea mai mica valoare pentru firma.
“Dai-le sa le scrie lu ala nou ca si asa nu are nimic de facut“
In multe firme in care am lucrat, job-ul redactarii articolelor noi revine in general persoanei care are foarte putina experienta si care are timp sa scrie pentru ca nu prea e buna la altceva mai productiv. Exista insa o vorba: atata dai, atata face.
Nu te gandi ca vizitatorii sau clientii site-ului tau vor citi neaparat articolele respective pentru ca sunt la tine pe site, de parca asta le-ar face cumva importante. Daca nu comunici ceva concret si util, nimeni nu isi va pierde timpul cu ele. Daca nu ai o strategie de promovare, nimeni nu va ajunge sa le vada si intreg efortul va fi degeaba.
Pune-te in locul clientului. Sa zicem ca ai intrat cumva in zona de blog sau articole si vezi zeci de materiale cu informatie superficiala si foarte putin utila. Chiar crezi ca asta te face sa cumperi sau sa dai bani firmei respective?
Ideea e sa scrii continut de valoare, care sa arate oamenilor ca esti un expert si sa capete incredere in tine. Continut fara valoare nu arata decat ca stii sa scrii – adica ai valoarea unui elev de clasa a 4-a.
Ce faci cu arhiva “pretioasa” atunci cand vrei sa schimbi site-ul?
Fapt: din cand in cand, trebuie sa mai schimbi site-ul. Iti convine sau nu, tehnologia evolueaza. Firma ta evolueaza. Intreaga lume evolueaza. Peste cativa ani, site-ul tau va fi invechit si va trebui sa il schimbi. Ce faci atunci insa cu arhiva? O arunci la cos?
Exista insa o problema in a sterge pagini intregi. Cine a facut asta, a vazut ca orice site care pierde peste noapte o parte mare din continut este penalizat de Google.
Tu stii ca articolele alea nu au nici o valoare. Google insa nu stie. Poate ca banuieste, insa nu stie sigur. El pur si simplu vede ca dupa ce site-ul tau sa schimbat, sute sau mii de pagini au disparut si din punctul lui de vedere, situatia e grava. Si sincer, este: Ce incredere poti avea intr-un site din care peste noapte a disparut o mare parte din el. Tu stii ca doar ai sters doar bla bla-ul, dar repet: Google nu stie, si lipsa continutului te va penaliza.
Cheltuiesti resurse ca sa iti umplii site-ul de chestii inutile, dupa care cheltuiesti alte resurse sa il cureti de ele. Smart!
› Vrei sa afli cum sa-ti faci afacerea mai eficienta?
› Ar fi util pentru tine sa inveti care sunt strategiile de promovare care aduc rezultate?
› Iti doresti sa afli cum sa vinzi mai usor si mai des clientilor tai?
» Te putem ajuta!
Cere o consultanta – live si gratuita – prin Skype, Zoom sau Teamviewer »
Te promovezi in mediul online? Ai in derulare campanii publicitare?
Optimizeaza-ti Rata de Conversie
- Vinzi mai mult prin reclamele pe care le platesti
- Economisesti bani
- Ai trafic (pentru care poate platesti) dar nu ai suficiente vanzari?
Si cel mai important aspect: Continutul cu adevarat important este ignorat pentru ca TREBUIE sa avem articole noi.
Sa scrii constant articole nu este usor. Consuma timp si bani si imaginatie sa gasesti mereu noi si noi subiecte, sau sa le povestesti pe aceleasi in noi feluri.
Crezi ca ceva de valoare se construieste in cateva ore?
Te-ai gandit vreodata ca in loc sa scrii noi si noi articole, ai putea sa le reactualizezi pe cele vechi? In loc sa scrii 10 articole noi, nu ar fi mai util sa depi JUMATATE din munca respectiva actualizand sau imbunatatind un articol mai vechi?
Recunosc ca personal, si eu ma lupt cu aceasta problema.
Din punct de vedere al efortului depus este mult mai usor sa actualizezi un articol existent decat sa faci unul nou. Din punct de vedere al valorii oferite, un articol actualizat si completat este mai valoros decat unul nou – are informatie mai bine structurata si in general mai utila. Este normal ca un lucru imbunatatit sa fie in general mai bun decat unul nou.
Exista insa o mare dificultate in a avea o strategie de articole: trebuie planning si un plan pe termen lung. E mai simplu sa te gandesti “ce scriu azi” decat sa faci un plan cu ce voie scrie si imbunatati in urmatorul an.
Ce este foarte util pentru site-ul tau si clientii tai?
Pune pe o hartie 20-30 cele mai des intalnite probleme sau situati cu care se confrunta clientii tai. Atunci cand trebuie sa redactezi un articol nu alege un subiect la nimereala ci utilizeaza unul din lista respectiva. Scrie un articol pe tema respectiva si trimite-l la clienti. Cere-le un feedback. Roaga alti colegi sa iti ofere si ei un punct de vedere. Noteaza toate raspunsurile si dupa ceva timp actualizeaza articolul. Dupa care ia-o de la capat.
Vei vedea ca in timp, articolele tale vor creste la statutul de ghid/tutorial foarte detaliat si cu multe raspunsuri si solutii. Vei constata atunci cand trimiti catre clienti un material foarte cuprinzator, feed-back-ul primit e bun. Iti vei face si tie viata mai usoara, pentru ca nu trebuie sa raspunzi mereu la aceleasi intrebari iar clientii vor aprecia niste ghiduri/tutoriale foarte bine puse la punct.
Google va aprecia materialele pentru ca 100% vor fi foarte relevante pentru subiectele respective. Asta iti va aduce trafic, si in ultima instanta vanzari si bani.
Daca vrei sa castigi bine de pe urma articolelor tale, trebuie sa le tratezi ca o investitie NU ca un consumabil/corvoada. Doar asa, in timp vei avea ceva de valoare – si doar ceva de valoare in timp produce bani.
Radu Ciofu, SEOmark.ro
Interesante informații. Vreau, însă, să văd dacă am înțeles bine: este de bun augur să actualizez informațiile unui articol, astfel îi crește valoarea.
Dar schimbându-i data, modificându-i-se url-ul, nu dăunează? Sau te refereai la faptul că-l actualizezi, bagi informații noi în el, și-l lași acolo, în spate, fără dată schimbată?
Am sa raspund punctual:
DA, este ok sa actualizezi informatiile dintr-un articol. Este chiar benefic. NU trebuie insa sa ii schimbi URL-ul si subiectul general.
In mare, daca schimbi url-ul unui articol, ai pierdut tot ce autoritate si relevanta a castigat pana acum articolul respectiv. Se poate modifica orice intr-un articol (titlu, continut, etc…) fara a schimba url-ul.
Un alt lucru pe care nu trebuie sa il schimb este ideea generala a articolului. Daca vorbesc despre un subiect, este ok sa actualizezi daca in linii mari pastrezi subiectul si densitatea cuvintelor cheie folosite.
exact raspunsul pe care il cautam :). eu am un blog de travel si am un articol despre cele mai frumoase hoteluri din romania, El apare deja in prima pozitie google. Daca eu ii schimb titlul adaugand si anul 2023 – articolul ísi va pierde din autoritate? Poate el fi schimbat la anul cu 2024? Nu voi modifica URL-ul. Poate doar voi mai adauga continut pe aceeasi tema in articol.
Da, poti modifica titlul articolului.
f. important e sa nu modifici url-ul (permalink) si nici subiectul general al articolului.
daca faci doar o actualizare 2022>2023 de ex, este ok.
inca o data, nu modifica permalink.
Asta e un motiv pentru care in general nu e eficient sa ai anul in permalink.