Cum sa cresti AUTORITATEA magazinului tau
• Altfel spus, cum sa cresti INCREDEREA pe care Google o are in site-ul tau
Aceasta este a 3-a parte a ghidului SEO pentru magazine online (eCommerce SEO).
In aceasta parte vorbim despre cum poti creste autoritatea site-ului in Google. Autoritatea este efectiv un scor (un numar) pe care Google il acorda fiecarui site si fiecarei pagini si care arata gradul de incredere pe care Google il are in acel site/acea pagina.
Evident, cu cat scorul e mai mare, cu atat vei avea mai multi vizitatori.

Acest ghid are 3 parti:
› In prima parte abordam aspecte legate de optimizarea tehnica a unui magazin online si optimizarea SEO la nivel GENERAL a site-ului. Vezi prima parte AICI»
› In partea a 2-a abordam aspecte legate de optimizarea SEO a unei SINGURE PAGINI a unui magazin online. Vezi a 2-a parte AICI»
› In partea a 3-a (aceasta) vorbim despre cresterea autoritatii unui magazin online sau a unei singure pagini dintr-un astfel de site
Partea 3 – ghid SEO pentru Magazine Online
» Optimizarea SEO – Cresterea Autoritatii site-ului
Ati auzit cumva de PageRank?
Aceasta era denumirea pe care Google o folosea pentru a defini autoritatea unui site sau a unei pagini.
PageRank era o “chestie” foarte importanta prin 2013-2014.
Era atat de importanta incat a inceput sa fie vanduta si cumparata (prin link-uri). Asta i-a nemultumit pe cei de la Google, care nu vroiau ca oamenii sa ajunga in top DOAR cu bani – asa ca au dezactivat publicarea PageRank-ului.
In prezent, NU mai poti afla care este pagerank pentru un site.
IMPORTANT:
Scorul a ramas in continuare. Este calculat in timp real si folosit de Google – doar ca acum este tinut secret pentru publicul larg.
INSA, orice lucru care ne creste semnificativ acest scor va aduce mai multi oameni pe site-ul nostru.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Cum calculeaza Google autoritatea (pagerank) unui site
Inainte sa mentionam direct factorii, trebuie sa mai precizez ceva important
Autoritatea (pagerank) se calculeaza si la nivel de site SI la nivel de pagina individuala
De ce este foarte important pentru un SEO eficient (mai ales financiar)?
Pentru ca in orice nisa – magazine online sau site-uri de continut – vei avea ca si competitori site-uri cu autoritate FOARTE MARE. In Romania, de exemplu avem Emag – este putin probabil ca in viitorul previzibil sa ai un magazin mai popular, asa ca foarte foarte probabil autoritatea magazinului tau va fi mai mica decat a Emag-ului.
Inseamna asta ca nu ai nici o sansa?
NU – inseamna doar ca NU trebuie sa te bati direct cu ei. Ce trebuie sa faci e sa ai scor de autoritate mai mare pe ANUMITE pagini specifice care sunt de interes pentru tine.
De exemplu, sa zicem ca ai un magazin de servetele umede: www.exemplu-servetele-umede.ro.
Site-ul tau ( www.exemplu-servetele-umede.ro ) nu va avea probabil niciodata mai multa autoritate decat www.emag.ro INSA, nu conteaza.
Tot ce conteaza e ca www.exemplu-servetele-umede.ro sa aiba mai multa autoritate decat www.emag.ro/servetele-umede SAU, www.exemplu-servetele-umede.ro/bebelusi sa aiba mai multa autoritate decat www.emag.ro/servetele-umede-bebelusi/c
Practic, nu trebuie sa ii “bati” peste tot – trebuie DOAR sa fi mai bun decat ei PE NISA TA.
Acest lucru este foarte posibil (ca sa zic asa) pentru ca autoritatea se calculeaza si la nivel de site si la nivel de pagina.
Problema magazinelor foarte mari
Este adevarat ca magazinele (firmele) mari au resurse foarte mari pentru promovare. Au bugete de marketing de milioane de euro, au zeci/sute de angajati pe zona de marketing/publicitate, au preturi foarte bune la marile agentii de publicitate, au acces la TV, au de toate.
Si stiti ce mai au?
Au si milioane sau zeci de milioane de produse de TOATE TIPURILE.
In cazul TUTUROR magazinelor mari cunoscute de mine, diversitatea produselor creste MAI MULT decat nr. de angajati si marimea bugetului de promovare.
Altfel spus, cu cat un magazin e mai mare, cu atat poate aloca mai putine resurse INDIVIDUAL pentru fiecare categorie de produse in parte.
Este adevarat ca firmele mari pot cumpara mai multa publicitate. INSA, nu o pot distribui pe TOATA gama lor de produse pentru simplul motiv ca au mii/zeci de mii de tipuri de produse.
Concluzia?
Daca ai un magazin mic, sau daca esti nou in piata, singura modalitate de a creste si de a fi pe primele locuri este sa iti alegi CATEVA (putine) nise si sa fii printre cei mai buni pe nisele respective.
Nu incercati sa va faceti un magazin nou cu de toate. NU MERGE. NU veti putea ajunge pe primele pagini, nu veti avea trafic, nu veti avea identitate, nu veti avea clienti, nu veti avea bani.
Ce ESTE rezonabil e sa aveti cateva game de produse – similare si nisate – si sa dominati piata cautarilor pe zona aia. Dupa care, daca aveti succes, puteti sa va extindeti in nise adiacente. Si tot asa…
Factorii care determina autoritatea
Cantitatea de continut UNIC si paginile UNICE ale site-ului
Cu cat site-ul tau e mai mare, cu atat autoritatea lui va fi mai mare.
IMPORTANT: Google ia in calcul DOAR paginile UNICE. Degeaba faceti 1000000000 de copii ale unei pagini. NU vor fi luate in calcul. Sunt luate insa in calcul paginile care AU macar partial continut unic.
Sfaturi pentru a creste numarul de pagini:
• NU sterge produsele care nu mai sunt in stoc. Gandeste-te la o modalitate foarte eficienta de a directiona utilizatorul la alte produse similare care SUNT pe stoc in acel moment.
• Realizeaza MULTE descrieri ale produselor si realizeaza o structura eficienta de categorii – vezi partea a 2-a a acestui ghid aici»
• De exemplu, un servetel umed poate avea ca descriere doar “servetel umed”. Sau poate fi servetele umede + [ieftine][adulti][parfumate][cu apa][cu parfum] etc….
• Practic, ACELASI produs poate fi intr-o singura categorie sau in mai multe categorii. Cu cat ai mai multe descrieri ale produselor respective si cu cat ai mai multe categorii bine facute, cu atat ai mai multe pagini.
• Fa-ti un blog si scrie despre nisa ta. Varianta asta NU iti va aduce foarte multe pagini – cantitatea de pagini obtinuta prin redactare este semnificativ mai mica decat nr. de pagini obtinute prin cateogorisire eficienta. INSA, exista un avantaj mare – articolele le poti trimite pe email catre o baza de date de abonati si te va ajuta si cu BRANDING – care este un alt factor important pe SEO de care vom vorbi in continuare
Numarul de Link-uri spre site, spre paginile din site si calitatea lor
Numarul de Link-uri este inca FOARTE important pentru autoritatea unui site. Exista insa o serie de aspecte pe care am sa le mentionez in continuare.
• Calitatea Link-urilor este esentiala. Cel mai simplu criteriu pentru evaluarea calitatii unui link este cat de mult trafic real reuseste sa atraga. Un link dintr-un articol foarte popular, pe un site foarte mare, va atrage MULT trafic si va fi MULT mai valoros decat sute de link-uri pe directoare web, pe pagini unde nu ajunge nimeni.
Nu spun ca link-urile din directoarele web sau alte site-uri de continut gratuit sunt degeaba. Experienta practica imi dovedeste ca au si ele o valoare – doar ca e FOARTE MICA.
In plus: link-urile de pe site-uri penalizate POT depuncta un site. Link-uri de pe site-uri in chineza sau rusa, site-uri piratate, link-uri de pe site-uri cu spam masiv, etc.. iti POT penaliza site-ul.
DA, un link pe un site foarte mare, care sa fie si pe prima pagina a acelui site , are o valoare FOARTE MARE PE SEO. Si tocmai de aia, costa mult. Lucrurile valoroase, in general, nu sunt ieftine si nici nu se obtin usor.
Recomandari pentru link-building
Nu degeaba am bolduit “spre paginile din site” in subtitlul acestei categorii. Mare majoritate a celor care se promoveaza atrag link-uri spre pagina principala a site-ului. In acest caz, autoritatea atrasa se imprastie (distribuie) relativ uniform pe intregul domeniu. Altfel spus, te ajuta putin peste tot.
INSA, putem atrage link-uri si doar spre anumite pagini. In acest caz, autoritatea este concentrata in principal pe pagina respectiva, ceea ce poate fi un mare atuu in lupta cu cativa concurenti mai puternici.
• Concret – ganditi-va CARE din categoriile de produse comercializate sunt prioritare si aveti grija sa atrageti link-uri si DIRECT spre acele categorii.
DACA nu aveti un buget semnificativ pt cumparare de link-uri.
Nu uitati: un link de la un site foarte mare este echivalent cu mai multe link-uri de la site-uri mai mici. Avantajul este ca site-urile mici SUNT dispuse mult mai usor la a face parteneriate si/sau bartere. Exemple de posibile parteneriate:
• Cross-promovare in zona de blog – eu scriu un articol despre tine, tu unul despre mine (un alt avantaj de a avea blog)
• Plata in produse sau reduceri in loc de plata cash directa
• Dezvolta cateva cursuri/evenimente pe care sa le organizezi pentru nisa ta/magazinul tau. Poti folosi costul acestor cursuri ca moneda de schimb, in general pentru obtinere de link-uri – care nici ele nu costa efectiv bani.
BRANDING – cat de multe persoane reale sunt interesate de magazinul tau
Acest factor este unul oarecum indirect, dar, foarte important pentru a valida increderea din partea Google.
Google se teme de scammeri/spammeri. Adica de site-uri care par mari, par serioase, dar vor sa pacaleasca algoritmul pentru a atrage cat mai mult trafic si a-l monetiza.
O modalitate simpla si eficienta de a verifica cat de mare este cu adevarat o firma este de a masura impactul brand-ului asupra utilizatorilor reali.
Adica:
• Ai vizite directe?
• Ai oameni care cauta in google numele magazinului tau dupa care fac click pe tine?
• Ai vizite din surse cat mai diverse – inclusiv retelele sociale?
• Ai un profil bine intretinut si bine dezvoltat pe retelele de socializare?
Toti factorii de mai sus arata cat de populara este .. sau nu.. firma ta.
NU EXISTA sa fii un mare magazin si sa nu ai trafic direct de la oameni reali. Asta inseamna din punct de vedere al Google Branding.
Cum sa iti cresti impactul magazinului tau.
Foarte simplu e cu bani. Bagi moneda si muzica incepe sa cante. Toata lumea poate sa faca asta. Tocmai de asta am sa ma concentrez pe ALTE modalitati care nu implica bugete foarte mari.
• Newsletter – tineti minte ca mai sus am spus ca articolele ne ajuta si la branding? Daca avem o zona de blog bine dezvoltata si bine intretinuta AVEM ce sa trimitem prin email. In prezent, newsletter-ul este cea mai eficienta modalitate de branding dpdv raport efect/cost. Pentru ca NU costa mai nimic.
• Promovare in grupuri de Facebook tematice, OLX sau forum-uri (daca mai exista). Merge bine DOAR in cazul in care tema magazinului tau se sincronizeaza cu tema acelui grup/forum, etc… pe care postezi.
• PUSH notifications – sunt acele notificari (pop-up) care apar in browser dupa ce ai acceptat sa apara. Pot fi enervante daca sunt dese, insa, pot functiona si momentan costul lor este inca FOARTE REDUS.
• Canal de Youtube – aici e mai complicat. NU orice produs se preteaza pentru Youtube. Daca stii cum sa faci content si daca produsele tale SUNT cautate, atunci ai sanse mari de a atrage trafic si clienti din YouTube.
Recomandari SEO pe Final pentru cresterea autoritatii
Daca esti un magazin mic, sau, daca esti la inceput, incearca sa colaborezi cu cat mai multe persoane DAR, incearca sa automatizezi aceasta colaborare.
Fa o lista de contacte de la reviste online, presa, blog-uri, magazine cu produse complementare (aici e cel mai usor pt ca exista interes mutual) dupa care stabileste o modalitate automata de a lucra cu aceste contacte.
Explica-le ca le poti oferi o serie de materiale, articole, etc.. dar nu vor fi unice. Ca si moneda de schimb, va trebui ca si tu sa preiei de la ei ceva. Structureaza blogul – zona de content – astfel incat sa poti face asta.
In timp iti vei construi o retea de promovare care iti va aduce o gramada de autoritate si trafic spre site-ul tau. Fara Bani. Insa, cu mult timp si munca.
Si – nu uita – cel mai mare impact exceptand o promovare masiva cu bani multi, este numarul de pagini unice din site-ul tau. Cea mai buna modalitate de a avea multe astfel de pagini este categorisirea eficienta si relevanta a produselor tale.
Urmareste si Video-ul asociat acestui articol
In Filmulet abordam cateva aspecte legate de cresterea autoritatii si cateva exemple de cum putem face asta inafara de a face clasic-ul link-building.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Acest ghid are 3 parti:
› In prima parte abordam aspecte legate de optimizarea tehnica a unui magazin online si optimizarea SEO la nivel GENERAL a site-ului. Vezi prima parte AICI»
› In partea a 2-a abordam aspecte legate de optimizarea SEO a unei SINGURE PAGINI a unui magazin online. Vezi a 2-a parte AICI»
› In partea a 3-a (aceasta) vorbim despre cresterea autoritatii unui magazin online sau a unei singure pagini dintr-un astfel de site
Deocamdata atat. Am uitat ceva? Mai sunt criterii importante de seo pentru cresterea autoritatii?
Lasa un comentariu.
Radu Ciofu, SEOmark.ro
Fac seo pntru magazinele mele de 15 de ani . Rar am gasit niste articole explicite si asa de bune pentru seo ca ale tale. De obicei dau skip, pas cand vad seo pentru ca 90% sunt doar articole pentru mr. Google si atat. Ahe acum nu a mai fost cazul, am cititit cu interes si am gasit informatii pertinente, bune. felicitari.