Pui cuvantul cheie urmarit in numele site-ului si faci o gramada de bani.
Simplu.
Dar, este adevarat?
In articol am sa prezint motive PRO si CONTRA utilizarii unui cuvant cheie specific in numele site-ului.

Cuvantul cheie in numele site-ului (in url) INCA aduce avantaje
Inainte de toate, trebuie sa clarific cel putin general problema: DA, cuvantul cheie, daca este folosit in numele site-ului INCA aduce avantaje vizibile acelui site.
TOTUSI, importanta acestui criteriu a tot scazut – si scade in continuare – ca si factor care determina pozitia rezultatelor pe Google.
De ce?
Pentru ca Google incearca constant sa imbunatateasca nivelul de calitate al rezultatelor oferite la cautari.
Iar faptul ca ai cuvantul cheie in numele site-ului NU garanteaza cu NIMIC faptul ca site-ul tau este unul de calitate.
Personal, as zice ca e chiar invers.
Multi cumpara un domeniu cu un cuvant cheie in titlu doar pentru ca spera sa ajunga pe primele pozitii cu minim de efort. Minim de efort insemnand inclusiv efortul necesar de a oferi vizitatorului o experienta cu adevarat utila.
DAR, INCA exista un avantaj in a avea cuvantul cheie in titlu. Asa ca, desi ponderea acestor site-uri se va reduce, inca va fi o tactica utila si folosita pe viitor.
Personal, sunt 100% convins de 2 lucruri:
› Si in viitor va fi o tactica utila si utilizabila
› Va fi din ce in ce mai putin utila si utilizabila
Motivele am sa le prezint in continuare.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Motive PRO utilizarii unui cuvant cheie in titlu
Obtii un plus de relevanta
Google clasifica site-urile in functie de 2 criterii: autoritate si relevanta. Cuvantul cheie prezent in numele site-ului te ajuta cu al doilea.
Daca ai un site gen www.vopsele-…bla…ro vei fi mai relevant pentru cautarile care contin cuvantul cheie vopsele.
Google este in ultima instanta o competitie. Castiga cei mai buni.
Daca scorul de relevanta al competitorilor tai directi este mic, atunci, cu un site gen www.vopsele-…bla…ro poti atrage ceva cautari. O faci pentru ca plusul de relevanta iti da un scor mai mare decat al competitorilor.
Altfel spus, majoritatea competitorilor NU au un scor de relevanta foarte mare astfel incat poti sa ii depasesti, avand un site mai slab, dar cu un cuvant in URL
Si aici ne lovim de realitatea din Romania.
Majoritatea site-urilor NU sunt foarte bine optimizate SEO.
In ultima perioada, interesul a crescut DAR, sunt mii/ zeci de mii de domenii de activitate in .ro. Ca sa fie optimizate TOATE site-urile din aceste domenii, astfel incat un nou venit cu cuvantul cheie in denumire sa nu mai aiba nici un impact, este nevoie de ENORM de multa munca si timp.
Sunt convins ca SEO si piata de creeare de site-uri din RO se va dezvolta in anii urmatori. Chiar si asa, suntem foarte departe de a avea zeci de site-uri foarte bine optimizate in fiecare domeniu.
In ritmul in care industria se dezvolta, nu vad nici o sansa ca in urmatorii 3-5 majoritatea niselor din RO sa fie atat de bine optimizate incat tactica sa nu mai functioneze.
Plus de eficienta pentru testare nisele mici
Daca esti un jucator mic, sau, un jucator mai mare dar care ataca o nisa complet noua, atunci foarte probabil ai resurse limitate PENTRU ACEA NISA.
In cazul asta, un site specializat, cu un cuvant cheie in titlu este o solutie mai buna decat unul generic.
De ce?
Pentru ca plusul de relevanta te ajuta sa obtii rezultate chiar si cand ai putini bani de promovare.
Conditia este insa evidenta: sa te mentii DOAR in nisa in care activeaza acel site.
Altfel spus, sunt convins ca vom vedea si in anii urmatori firme mari, care testeaza apele in nise apropiate de activitatea lor principala – daca merge, bine – investitia se va mari. Daca nu merge… asta e, nici nu a fost investita cine stie ce suma…
Motive CONTRA utilizarii unui cuvant cheie in titlu
Este dezavantajos pentru orice altceva care NU include cuvantul cheie
Sa luam exemplul de mai sus: www.vopsele-…bla…ro
Site-ul este OK daca incerci sa vinzi vopsele. Dar, daca cresti si incerci sa vinzi si altceva decat vopsele? Poate vrei sa vinzi parchet, sau gresie sau alte materiale de constructii.
Nu e cam ciudat sa vezi gresie si parchet la vanzare pe www.vopsele-…bla…ro ?
Sigur ca este!
Si in plus, ORICE articol, categorie, pagina faci, va contine cuvantul vopsele in URL. Adica, in loc sa fii relevant DOAR pe gresie sau doar pe parchet, vei imparti relevanta si cu vopsele. Sigur, ponderea vopsele va fi mica pentru pagina parchet, dar, este un mic dezavantaj.
In cazul in care experimentul limitat cu site-ul gen www.vopsele-…bla…ro reuseste, iti va fi greu sa repozitionezi site-ul si sa cresti aducand alte produse care nu au legatura directa cu produsul primar (vopsele in cazul de fata)
Stai? Dar daca folosesti din prima un cuvant mai general? Adica, daca in loc de www.vopsele-…bla…ro folosesti www.constructii-…bla…ro
In cazul asta, DA, iti va fi usor sa te extinzi pe orice implica materiale de constructii. INSA, constructii NU te va ajuta aproape deloc la scopul original – anume sa cresti pe vopsele.
Lipsa de cuvinte cheie usor de retinut
Pentru un site, este foarte important sa aiba un nume USOR DE RETINUT.
www.vopsele.ro este usor de retinut. Este insa si cumparat. Multe din denumirile simple, evidente si usor de retinut, care contin cuvinte cheie SUNT deja cumparate.
» Va ajuta insa faptul ca in RO nu mai poti cumpara un domeniu pe vecie. In timp, multe denumiri bune se vor elibera, dar, cele mai bune, vor fi cumparate imediat, sau, nu se vor elibera deloc.
Nu e intotdeauna usor sa gasesti un nume de domeniu care sa contina cuvantul cheie dorit si care sa fie si usor de retinut si catchy.
Va fi din ce in ce mai greu sa reusesti cu cuvinte cheie simple
De ce?
Pentru ca site-urile mari se vor optimiza pentru cuvinte cheie primare. Toate magazinele MARI, vor targeta cuvintele cheie simple si cu cautari multe.
Retineti: un site nou atrage trafic pentru ca are un plus de relevanta. Ce NU are – aproape deloc – este autoritate. Chiar daca faci un site relevant, daca competitorii tai sunt mari, atunci (relevanta lor + autoritatea lor) va fi mai mare decat (relevanta ta ceva mai mare + autoritatea ta inexistenta).
In acest caz, pentru a iesi in fata, iti vor trebuie cuvinte cheie din ce in ce mai specificice: www.vopsele-ieftine-albe-…bla…ro
Pe astfel de cuvinte, FOARTE nisate (very long tails) vei reusi sa atragi trafic, dar, magazinul va fi util DOAR pentru niste nise atat de mici incat nu prea va mai merita.
Cat de mult poti creste un magazin cu denumirea www.vopsele-ieftine-albe-bucuresti.ro. Sigur, atragi putin trafic pe cautari de vopsele albe ieftine Bucuresti, dar cam atat.
Si daca nisa vizata e foarte mica, NU merita efortul…
Lipsa de credibilitate
Asta nu are legatura directa cu SEO, dar, influenteaza.
Sa zicem ca sunteti un redactor, la un ziar online maricel. Primesti un comunicat de presa de la site-ul “www.vopsele-albe-ieftine.ro”. Cat de credibil este acel comunicat? Chiar pare ca o firma MARE si IMPUNATOARE si CREDIBILA este in spatele acelui site?
Exista viata si dincolo de Google.
Adica, exista si ALTE modalitati de promovare in afara de Google.
In cazul in care vrei sa iti dezvolti o afacere pe termen lung, un nume de site lung, va actiona ca o frana, chiar daca la inceput te poate ajuta un pic pe SEO
Ineficient pentru promovare ALTA decat pe Google si ineficient de administrat
Traficul din Google NU este singurul tip de trafic care poate exista.
Plus, odata ce cresti, vei vrea ca site-ul tau sa fie ceva mai compex – sa aiba mai multe produse, sa aiba mai multa informatie, etc…
Un site mare nu este usor de intretinut – evident, daca vrei sa arate si sa aiba informatie ok…
In acest caz, ce este mai usor de intretinut: Un singur site? sau Mai multe site-uri?
Ai la dispozitie niste resurse (timp, bani, angajati). Poti sa ai un singur site – foarte bun – sau poti sa ai mai multe site-uri asa si asa. Nu poti cu aceleasi resurse sa ai multe site-uri foarte bune.
Poti avea multe site-uri foarte bune, dar nu cu aceleasi resurse – si – as adauga – NU cu putine resurse.
La un moment dat, vei prefera sa ai un singur site ok -foarte bun. Satelitii insa NU vor in general parte de prea multe investitii.
› Ai investit in SEO dar rezultatele sunt sub asteptari ?
› Vrei mai mult trafic pentru site-ul tau ?
› Vrei sa fii mai sus in cautarile pe Google ?
› Vrei sa alfi ce implica SEO si optimizarea pentru Google ?
Te putem ajuta - Aplica acum pentru : Consultanta SEO Gratuita›
Curs de Optimizare SEO on si off site
Inveti lucruri practice despre SEO si Google
Inveti cum sa vinzi mai mult cu site-ul tau
Primesti o diploma de participare
Te ajutam sa aplici informatiile invatate
Servicii SEO Profesionale
Tot ce iti trebuie pentru a avea un site care sa atraga vizitatori din Google!
Avem pachete SEO prestabilite – potrivite pentru aproape orice buget sau putem oferi servicii SEO complet customizate, pliate pe nevoile tale.
Atunci – Care este cea mai buna strategie
Incepe cu intrebarea: “Pe termen lung te vei limita doar la nisa definita de cuvantul cheie respectiv? sau vrei sa te si extinzi?”
1. Nu vrei sa te extinzi cu site-ul
In cazul in care intentionezi ca pe termen lung sa te limitezi doar la nisa definita de acel cuvant cheie, SAU, daca deja ai un site principal si incerci doar sa tintesti o cautare specifica, atunci 100% este ok sa mergi inainte cu site-ul nisat.
Sigur, vei investi mai putin in el, dar, probabil ca isi va scoate banii – DACA exista cat de cat trafic pe acea cautare si gasesti un cuvant cheie din 2 cuvinte, care sa fie si usor de retinut.
2. Vrei sa te extinzi cu activitatea
In cazul in care VREI sa te extinzi, atunci site-ul nisat iti va fi util doar pentru o perioada scurta – la inceput in cazul in care afacerea ta va merge bine.
Daca totul e ok, vei vedea ca plusul este din ce in ce mai mic si site-ul din ce in ce mai limitat. La fel si daca ai deja un site mare si ai incercat doar o nisa de test.
DACA nu ai un site principal, atunci fa unul in paralel cu site-ul (sau site-urile) nisat.
Tinta pe termen lung este sa cresti site-ul principal, folosindu-te la inceput de plusul dat de relevanta site-ului specializat (nisat).
In acest caz, ce poti face este sa ai in site-ul principal o categorie identica cu cea facuta pe site-ul nisat. Il poti pastra si pe el a la long – pana la urma costurile sunt ff mici – insa ce trebuie sa faci e sa incerci sa directionezi mare parte din trafic catre site-ul principal.
Lasa-l si pe cel mic sa aiba produsele lui de nisa – insa, poti face categorii extra care DACA sunt accesate sa te duca pe site-ul mare. Poti face o zona de blog cu articole importate in limita a 2-300 caractere de la site-ul mare. Toate sa aiba Vezi mai multe + link spre site-ul mare. Trebuie sa ai ferestre si reclame catre site-ul principal – evident, cu produse conexe.
Astfel, vei avea pe cel mic trafic specializat, dar, daca acei vizitatori sunt interesati si de alte produse, probabil vor ajunge si pe site-ul principal.
Radu Ciofu, SEOmark.ro
Intrebari?
Lasa un comentariu mai jos ↓