YouTube este al doilea cel mai mare motor de cautare din lume, dupa Google.
Fiind un motor de cautare (Search Engine) evident ca poti aplica tehnici de optimizare, astfel incat videoclipurile tale sa fie mai vizionate si mai sus in cautari. (Search Engine Optimization – SEO).
Conceptual, logica optimizarii pentru YouTube este foarte similara cu optimizarea pentru Google. Evident insa, exista diferente majore.
Care sunt principalele criterii de rankare? si cum ar arata un plan de optimizare? Vezi in continuare in articol:

Optimizarea SEO pentru Youtube
– principii generale si cum sa optimizezi pentru ele –
Ca si Google, si YouTube se bazeaza pe 2 piloni mari: Autoritate si Relevanta.
Altfel spus, cand cauti ceva, primul rezultat va fi scorul cel mai mare cumulat intre autoritatea canalului respectiv si relevanta fata de subiectul cautat de tine.
La fel este si la Google.
Diferenta majora insa, este data de felul in care se calculeaza autoritatea si relevanta.
Autoritatea in YouTube.
In Google, autoritatea unui site este data in principal de numarul de link-uri catre acel site, cautarile in Google ale numelui site-ului, marimea, varsta si traficul acelui site.
Pe Youtube, autoritata unui canal este data in principal de numarul de abonati ai acelui canal, total view time, cautarile numelui acelui canal sau a videoclipurilor acelui canal.
- Pe Google, atunci cand calculeaza autoritatea unui site, il intereseaza in principal cat de popular e acel site pe internet. Pe Youtube, il intereseaza in principal cat de mult timp de vizualizare genereaza acel canal de Youtube. Este normal, pentru ca Google si Youtube au interese diferite. Unul are misiunea de a te duce cat mai rapid si eficient la destinatie, celalalt are misiunea de a te tine cat mai mult timp in fata calculatorului vizionand continut.
DE RETINUT:
Daca vrei sa optimizezi pentru Youtube (si sa iti cresti autoritatea) trebuie pe cat posibil sa:
- Maximizezi timpul de vizualizare al videoclipului.
- fa-l mai lung, prezinta succint teme related, incearca sa fie si entertaining, etc…
- Maximizeaza timpul total de vizualizare – Adica, daca un utilizator iti vede un videoclip, incearca sa il faci sa vada si alte videoclipuri.
- pentru asta, trebuie ca in videoclip sa mentionezi alte videoclipuri relevante si sa pui link catre ele in descriere.
- Maximizeaza sansa de abonare – cere expres abonarea, insa, pe cat posibil fa-o intr-un mod original.
Relevanta in YouTube
Relevanta inseamna efectiv cat de relevant este videoclipul respectiv raportat la cautarea pe care a facut-o utilizatorul. Aici Google si Youtube sunt aproape identice. Ambele incearca sa returneze ceva cat mai util raportat la cautarea pe care o faci.
Un aspect care merita mentionat: YouTube a evolutat mult fata de inceputuri si algoritmul este perfect capabil sa inteleaga despre ce e vorba intr-un videoclip. Descrierea videoclipului nu este un factor de rankare si nu prea conteaza ce cuvinte cheie pui acolo. Titlul videoclipului este inca un factor relevant, dar nu foarte important.
Alti factori de relevanta:
- Mentionarea cuvintelor cheie / a subiectului in cadrul videoclipului. Este eficient ca algoritmul sa inteleaga cat se poate de clar care este subiectul principal al acelui videoclip.
- Timpul de vizualizare dupa ce s-a facut cautarea. Referitor la relevanta exista doua “tipuri” de vizualizari – ca sa zic asa. Vizualizare facuta fara a exista cautare inainte (in princiopal datorita recomandarilor facute de Youtube) si vizualizare facuta dupa ce utilizatorul a cautat ceva.
- Scorul de relevanta creste mult DACA timpul de vizualizare este mare in urma unei cautari.
- Rata de abonare si timpul total de vizualizare DUPA cautare
- La fel ca mai sus, conteaza ce se intampla dupa ce utilizatorul face cautarea.
- Utilizatorul face din nou aceeasi cautare dupa ce a vazut video?
- In caz ca nu, inseamna ca a gasit raspunsul. In caz ca da, probabil nu i-a fost de foarte mare ajutor video.
DE RETINUT:
La fel ca in cazul autoritatii, relevanta se bazeaza in principal tot pe timpul de vizualizare. Repet : scopul Youtube este de a te tine cat mai mult timp lipit de videoclipuri.
INSA, fata de simpla autoritate, un relevanta se calculeaza in functie de comportamentul unui utilizator DUPA ce a facut o cautare. Se ia in calcul continutul videoclipului insa, de departe, cea mai mare pondere a scorului vine tot din felul in care oamenii interactioneaza cu acel video.
Plan general de optimizare pentru YouTube
Un aspect pe care vreau sa il re-amintesc este ca un factor foarte important pentru YouTube este Timpul Total de vizionare al unui vizitator pe canalul tau.
Adica, nu doar cat timp vede din videoclipul tau, ci cat timp se uita in total pe canalul tau. (timpul cumulat de vizionare a tuturor videoclipurilor din canalul tau).
Asta inseamna ca , daca vrei sa ai ceva succes TREBUIE sa faci 1: mai multe videoclipuri si 2: sa fie corelate intre ele ca subiect.
Practic, cam trebuie sa tratezi canalul de YouTube ca un fel de topic cluster pe Google – vezi aici ce e un topic cluster : https://seomark.ro/tutorial-maximizeaza-eficienta-seo-cu-chat-gpt-pentru-site-uri-de-firma-clusterul-de-subiecte-opse24/
CONCRET:
- gandeste-te la subiectul general pe care vrei sa il abordezi pe Youtube.
- fa o lista de videoclipuri related (corelate intre ele) pe care sa le faci
- cand filmezi, introdu in fiecare video referinte catre celelalte video-uri. (dupa ce le inregistrezi pe toate, pune in descriere link-urile)
- continua in aceeasi logica.
DACA vrei sa abordezi subiecte foarte diferite, este mai eficient sa ai mai multe canale separate, decat un canal general cu “de toate”.
Un alt aspect important sunt vizualizarile facute de abonatii tai.
Cand cineva se aboneaza o face pentru ca i-a placut/i s-a parut interesant ce a vazut si vrea mai mult.
Daca vei varia mult tipul continutului , omul care s-a abonat pentru ceva, nu mai primeste acel ceva pentru care s-a abonat, deci vizualizarile nu vor fi prea bune.
Din nou, daca vrei sa abordezi mai multe tematici, e mult mai eficient sa faci mai multe canale , decat sa ai unul singur pe care pui subiecte variate.
Cum gasesti cautari relevante pe YouTube (cuvinte cheie)
Ca sa iti faci un plan de videoclipuri, trebuie intai sa identifici o serie de subiecte de interes pentru publicul tau.
Asta inseamna sa vezi ce / cum cauta in YouTube, dupa care sa faci videoclipuri pe subiectele respective.
Un soft gratuit si disponibil oricui este Google Trends – https://trends.google.com
Poti selecta Romania (sau orice alta zona de interes) si poti selecta cautari doar pe YouTube. Implicit programul seteaza cautari web (Web Searcch – cautari pe Google) , insa se poate schimba.
Dupa ce ai schimbat zona si motorul de cautare, poti introduce fie un cuvant cheie de interes, fie un subiect de interes si poti vedea pana la 25 cele mai importante alte cautari corelate cu acea cautare si pana la 25 din cele mai importante subiecte corelate cu acea cautare.
Este arhisuficient ca sa iti poti face o idee destul de buna despre ce vor oamenii si care e subiectul principal de interes pentru orice cautare.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓
ADITIONAL,
exista o multitudine de tool-uri si unelte care te pot ajuta, fie pe partea de studiu cuvinte cheie, fie pe analiza competitorilor (ce video merg bine la ei) fie alte facilitati.
unul din aceste soft-uri este https://vidiq.com/
NOTA: nu l-am testat, nu stiu daca e ok sau nu. Pur si simplu cineva din comunitatea de seo ne-a rugat sa il mentionam ca resursa utila la articol.