In luna mai 2025 Google a facut un update major al algoritmului sau.
Principala schimbare?
Algoritmul trateaza Google Business Profile (Google my Business redenumit) ca pe o sursa principala de autoritate. Iar recenziile – mai ales cele recente – au devenit foarte importante.
Nu mai sunt doar un detaliu simpatic in coltul din dreapta.
Cum te afecteaza? Si ce se poate face?
Vezi in continuare in articol

Google update core – mai 2025
Intai, ce am observat direct in piata pana acum
Fostul Google my Business – actualul Google Business Profile a capatat o importanta semnificativa, si nu doar pentru afacerile locale.
Concret,
- Profiluri de Google Business completate, cu activitate recenta si recenzii constante, urca in local pack (selectia de 3 site-uri + harta afisata uneori in prima pagina) chiar daca site-ul e mediocru.
- In multe domenii de activitate importanta link-urilor a scazut si a crescut semnificativ importanta GBP (Google Business Profile)
- GBP a inceput sa apara si pe cautari care nu sunt strict geotargetate (cautari unde proximitatea / harta nu sunt foarte importante)
- La multe cautari GBP apare de doua ori in pagina – si sus cu harta si jos, in general fara harta. Uneori cu harta.
- Conturi cu scoruri mari (4.8–5), dar cu recenzii vechi si fara raspunsuri, cad in rezultate.
- Link-urile si optimizarea site-ului si-au redus importanta. Nu mult, dar vizivil.
- E normal, pentru ca daca introduci noi criterii, cele vechi vor fi mai putin importante. Suma criteriilor e intotdeauna 100%.
- GBP a devenit un factor semnificativ pentru mai mult decat doar afaceri locale (restaurante, service-uri, etc…)
Altfel spus,
Importanta Google Business Profile a crescut ENORM ca si criteriu de SEO si nu doar pentru afaceri locale.
Daca te intereseaza articolul si in format video
Pe scurt – Ce este Google Business Profile (fost Google my Business)
Google Business Profile (fost Google My Business) este platforma prin care Google afiseaza informatii esentiale despre afacerea ta direct in cautari si pe Google Maps. E ca un fel de site din o singura pagina principala si cateva sub-sectiuni care, pana acum, rar erau setate.
Altfel spus, este un fel de „carte de vizita digitala” care apare prima cand cineva cauta numele firmei tale sau servicii locale similare.
Ce contine profilul
Include programul de lucru, adresa, telefonul, site-ul (daca ai), o descriere, poze, postari si – foarte important – recenziile clientilor si raspunsurile tale.
Google foloseste toate aceste elemente pentru a decide daca te afiseaza in zona de top, numita „local pack”.
De ce conteaza
Un profil incomplet, inactiv sau putin optimizat Nu te califica. E la fel ca orice altceva pe Google: nu toata lumea are loc, doar cei mai bine optimizati/promovati.
Nu vei aparea in topul rezultatelor locale, chiar daca site-ul tau e bun.
Mai grav pe anumite cautari clientii au inceput sa ia decizia de cumparare FARA SA MAI INTRE PE SITE – doar pe baza GBP si a recenziilor.
Cateva observatii de fond legate de Google Business Profile si SEO
Nu e ceva absolut nou. Era un criteriu important insa doar pentru harta google si cautari locale si geotargetate. Acum e mai important pentru acele cautari si in plus, a devenit important pentru majoritatea cautarilor de servicii.
Google lucreaza si eficientizeaza Business Profile de cca 2 ani. CRED ca acum sunt suficient de increzatori ca aplicatia e suficient de bine pusa la punct incat sa fie major inclusa ca si criteriu de optimizare.
Pana acum Google Business Profile era aproape exclusiv relevant pentru afaceri locale si ce aparea era in principal harta. Acum, apare profilul companiei inclusiv la cautari care nu sunt geotargetate SI, la cautari geotargetate apare de doua ori Google Business Profile – odata in partea de sus cu firme apropiate de utilizatorul care cauta SI in partea de jos, fie firme relevante geografic fie alte firme nu imi e clar in functie de ce sortate. Poate marime? recenzii? nu stiu inca..
In mod “clasic” SEO insemna in principal :
- Relevanta: Optimizarea site-ului (SEO on-site)
- Autoritate : Link-uri externe
CRED ca GBP vine ca o completare majora in ambele zone ; CRED ca formula noua este
- Relevanta: Optimizarea site-ului (SEO on-site) + Optimizare GMB pentru cateva cuvinte importante
- Autoritate : Link-uri externe + recenzii GMB
De ce s-a hotarat Google sa faca mutarea asta
Sa fie clar – aici SPECULEZ
Cred ca are legatura cu AI. Mai specific cu usurinta cu care AI poate genera text de calitate.
Marea majoritate a oamenilor folosesc acum texte optimizate si scrise de Ai.
A crescut atat calitatea generala a textelor, cat si cantitatea.
Google este insa o competitie accerba pentru prima pagina. Nu toti au loc.
Dar, daca aproape toate lumea acum are (sau va avea in foarte scurt timp) pagini cu text mult si ok facut, atunci criterul textului mult si bine facut nu mai e un diferentiator.
E fix acelasi lucru care s-a intamplat in urma cu cca 20 de ani. Daca toata lumea pune cuvantul cheie in titlu, atunci doar cuvantul cheie in titlu nu mai are cum sa fie un criteriu diferentiator.
Nu pot fi zeci/sute de site-uri in top 10. Si doar unu poate fi pe locul 1.
Ce vedem e repozitionarea criteriilor de rankare, miscare fortata de AI. Si cred ca e doar inceputul.
Ce se poate face si cum se optimizeaza GBP
Am sa impart sectiunea asta in doua.
Ce stim sigur ca are impact si ce credem ca ar putea avea impact.
1 – ce are impact sigur
• cuvintele cheie folosite in titlu, descrierea afacerii si serviciile listate
• recenziile – conteaza enorm.
in treacat spus, in ultimii 2 ani google a lucrat mult sa filtreze recenziile false/spam
• modul in care oamenii interactioneaza cu GBP
Asta e valabil si la SEO clasic. Daca utilizatorii aleg sa interactioneze cu site-ul tau si daca engagement-ul e mai bun decat la altii , cresti. E “criteriul suprem” – daca oamenii te plac… esti bun.
Am un videoclip mai vechi – de acum cativa ani – cand se numea Google my Business. Tot ce e acolo este inca valabil, doar ca au aparut si lucruri in plus.
Daca nu esti foarte familiarizat cu GBP – vezi acest video : https://www.youtube.com/watch?v=4R01DcSS3Eg
2 – ce presupunem ca are impact, fara insa a stii sigur
• Activitate continua: postari recente, program actualizat, poze reale
pe SEO e similar. O pagina facuta si actualizata constant rankeaza mai bine decat o pagina facuta acum x multi ani si nemodificata. Chiar daca are fix acelasi text. Daca modifici ceva, arati ca te intereseaza sa fie actual.
• Frecventa recenziilor: nu doar cate ai, ci cand le-ai primit
E acelasi lucru. Recenzii bune, primite constant arata mult mai viu si relevant decat 10 recenzii de 5 stelute din 2020, dupa care nimic. Pauza.
• Raspunsuri la recenzii: daca nu raspunzi, pari pasiv
• Cuvintele din recenzii: „prompt”, „livrare”, „rapid”, „consultant clar”
E posibil ca Google sa incerce sa inteleaga cat de relevante, reale si pozitive sunt acele recenzii si sa le pondereze cumva.
• Link-uri si listari in site-uri relevante local.
Recomandari de final si opinii personale
Mea culpa – in mare am cam ignorat GBP. Pe nisa mea de activitate – agentii marketing online era un criteriu semnificativ, dar nu foarte important.
Stiam ca trebuie facut dar, intotdeauna era ceva care “ardea un pic mai tare”. Sunt convins ca va e familiar sentimentul. Traim in Romanaia si asta ne mananca tot timpul.
Da, e un nou lucru care trebuie facut. Yaaaay.. DAR, e si o oportunitate pentru cei cat de cat agili.
Afacerile mai mari VOR TREBUI sa introduca in fluxul operational solicitarea recenziilor pozitrive. Pana acum era un avantaj. De acum, va fi un dezavantaj daca nu faci asta.
Personal, nu imi place deloc directia si schimbarea. GBP e ceva foarte rudimentar si ofera MULT mai putina info decat un site. Poti sa iti faci cu adevarat o parere despre o afacere daca doar te uiti la o carte de vizita?
Sigur, nu e singurul criteriu, dar mi se pare ca i se aloca acum prea multa greutate. Evident, parerea mea.
O alta problema care va aparea – recenzii false de la “prieteni”. Nu imi e clar cum vor putea fi gestionate.
Google a testat in trecut – 2014-2016 – autoritate negativa de la link-uri. Un concept in care link-urile de proasta calitate iti scadeau autoritatea si te penalizau. Au renuntat la concept dupa ce si-au dat seama ca puteai darama un site ok cu 10-20$ pe fiver platind un indian sa faca sute de mii de link-uri de proasta calitate spre un concurent. In nisele mici, era mult mai usor sa iti darami concurentii decat sa construiesti ceva de calitate. E un risc mare la stelute sa ajunga tot in zona asta.
Sincer, nu m-as mira daca peste jumate de an aproximativ, ponderea GBP va mai scadea. Cred insa ca oricum ar fi , in viitorul previzibil va ramane un criteriu mai important decat a fost in trecut.
SEO se va schimba. AI il forteaza sa se schimbe. Asta nu e finalul, e doar inceputul.
Cum?
Nu stiu. Dar va spun pe masura ce aflu.
Ca sa termin totusi pe o nota pozitiva, au fost si alte schimbari la algoritm – a inceput sa ia in calcul mult mai multe medii – short-uri, facebook, tik tok ,etc.. Momentan foarte putin. Cred ca vor urma schimbari MAJORE in SEO si in algoritmul Google. Cred ca va lua in calcul mult mai mult decat doar site-ul si cateva link-uri. Ceea ce cred ca e corect, bine si o directie in care putem creste mult.
Pana la urma, de ce nu ar fi mai relevant cineva care are un canal de youtube cu 100 000 urmaritori decat cineva care are cateva link-uri bune pe ziare.com de exemplu…
Cred ca va urma o perioada semnificativa de diversificare a promovarii si a ce inseamna SEO. Si cred ca e un lucru bun.
Dar, despre celelalte modificari ale algoritmului si directia pe care trebuie sa o abordam, in articolul viitor.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓