Nu imi e clar de ce, dar, anul asta (2025) numarul de click-uri false pe Google a crescut masiv.
Nu e ceva nou, insa, cel putin la conturile pe care eu le vad – este mult mai rau ca anii trecuti.
Pana acum, mai putin de 20% din conturile pe care le administram ca agentie aveau nevoie de operatiuni de protectie la click-urile false.
Anul asta cred ca 70% din conturi sunt afectate vizibil si au nevoie de operatiuni specifice.
Ce sunt click-urile false? si ce poti face ca sa reduci risipa? Vezi in articol

1. Intai – ce inseamna click-urile false (click fraud) si cum verifici daca ai problema asta
Click-urile falsese refera la click-uri facute in mod artificial, fara intentie reala de cumparare sau conversie. Pot veni din mai multe surse:
-
boti programati sa acceseze anunturi
-
firme concurente care vor sa-ti consume bugetul
-
retele de click farms (click-uri manuale, contra cost)
-
utilizatori care dau click accidental
Cum verifici daca ai problema asta:
Intra in Google ads dar obligatoriu la nivel de campanie, nu la un nivel inferior.
Acceseaza sectiunea “Campanii” → “Coloane” → “Modifica coloanele” → adauga Click-uri invalide (sau invalid click rate in EN)
- Daca invalid clicks e sub 5% , atunci nu ai problema asta. E perfect. Nu exista real campanie fara click-uri false dar daca e sub 5% atunci e ok, nu trebuie sa faci nimic.
- Daca ai intre 5 si 10% exista o problema , insa e destul de mica si limitata. Probabil ca nu e un fenomen generalizat, probabil e doar o campanie afecatata, sau doar ceva punctual, care nu e neaparat relevant pentru intregul cont.
- Daca ai intre 10 si 20% atunci ai o problema.
- Retine ca Google NU identifica din prima click-urile false, si un 20% inseamna real cam 30%, ceea ce e mult.
- Daca ai peste 20% atunci e o problema majora. Probabil ca arunci la gunoi mai mult de jumate din bugetul de pe Google.
Google are propriile sisteme de filtrare a click-urilor false, dar nu le prinde pe toate. Cifra reala, e de regula cu 50-100% mai mare decat cifra afisata. De aia e nevoie si de actiuni din partea ta.
Google foloseste prezumtia de nevinovatie. Un utilizator trebuie sa faca mai multe click-uri false pentru a arata ca e de rea credinta. Daca un utilizator face 2-3 click-uri false dupa care nu mai da click pe reclame, Google nu il identifica ca fiind actor ostil.
Cum rezolvi problema
As imparti in 2 cazuri: lupta cu “adversarii” mici si ocazionali si lupta cu “profesionisti”
FIRME MICI / MEDII
- aici “dujmanii” tai sunt in general alte firme concurente mici care vor sa-ti consume bugetul. Nu vorbim de nimic sofisticat. Te lupti in general cu dorei, care dau si ei 2-3 click-uri in pauza de tigara, sau la semafor sau in metrou.. si in general folosesc modul incognito ca sa vada mai multe anunturi.
- domeniile de activitate unde oamenii se faulteaza intre ei cel mai agresiv sunt in general serviciile locale sau domeniile cu putine cautari. De exemplu, cam tot ce inseamna meseriasi: electricieni, instalatori, zugravi, montatori, service-uri auto, etc… Repet, in general domenii unde lupta se da intre cateva zeci de firme sau meseriasi, care in general se cunosc intre ei. Piata nu e foarte mare, si orice client pe care il iei, se simte imediat la vecinu
FIRME MARI
- Aici lupta se da in general intre jucatori mari si pe cautari cu volume foarte mare. In anumite domenii sunt zeci de mii sau chiar sute de mii de cautari pe zi si +/-20 de click-uri false de la un dorel sunt o picatura intr-un ocean. Nu se simt si nu conteaza
- Aici pericolul mare vine de la boti sau click farms. Ambele modalitati implica sa ai cat de cat o infrastructura, deci vorbim de entitati cu buget ceva mai mare , care au un plan pe termen mai lung de a face rau.
2. Cum limitezi click-urile false in Google Ads
Incepem cu cazul firmelor mici / medii unde te lupti cu cativa dorei.
1 – cel mai simplu – elimina traficul “Unknown” (necunoscut). Google segmenteaza traficul in functie de sex : Male / Fenmale / Unknown sau in functie de varsta . O categorie de varsta este Unknown
De ce? daca vei cauta in google acelasi cuvant de mai multe ori, dupa 4-5-6 incercari nu mai vezi reclame. Ca sa vezi din nou reclame, trebuie sa deschizi un tab incognito. Vei vedea din nou reclame, dar vei fi in categoria “Unknown”
2 – imparte zona in care iti faci reclama in mai multe zone mai mici, dupa care vezi unde ai costul / conversie cel mai mare, si elimina zonele alea. De exemplu, in loc sa targetezi tot orasul Bucuresti, sau Cluj sau… poti (de la setarile campaniei) sa imparti zona in multe zone mai mici. Se face usor, dureaza 5-10 minute.
De ce? Dorel utilizeaza un IP care e intr-o zona. De obicei zona unde isi face veacul dorel. Sediul sau casa lui. Daca descoperi zonele alea si le elimini, o sa ai mai putine click-uri de la cei mai agresivi “prieteni”.
3 – fa o audienta de remarketing si elimina pe cei care ti-au intrat deja pe site. Altfel spus, targetezi doar utilizatori noi.
De ce? mai ales in nisele mici, cu putine cautari, nu o sa te lupti cu actori sofisticati si nici oameni care au unicul scop de a-ti face tie rau. In general te lupti cu utilizatori care iti dau pana in 10 click-uri pe zi. In general sunt destul de putine click-uri si nu sunt eliminati de google, pentru ca par utilizatori normali. Daca vreti, sunt suficient de putin agresivi incat sa se strecoare sub radarul google. Totusi, daca ai buget mic si ai 4-5 prieteni din astia, e suficient sa iti manance jumate sau mai mult din click-urile zilnice, ceea ce e semnificativ.
4 – incearca sa targetezi cautari mai specializate si mai putin cautari foarte generale. De exemplu, in loc de “electrician bucuresti” -> “electrician urgente sector 4”.
De ce? Doreii in general nu timp & strategie sa faca ceva complex. Cauta cele mai simple si populare expresii, ard 3-4-5 anunturi pe care le prind, dupa care s-a facut verde la semafor si trebuie sa plece, ca isi ia claxoane daca sta pe telefon. Si mai incearca peste cateva ore cand a terminat lucrarea. Cu cat cautarea e mai complexa, cu atat e mai putin probabil sa fie facuta de un concurent.
5 – vezi daca afacerea ta are anumite particularitati si elimina ce nu se incadreaza.
De exemplu, la pizzerii MAJORITATEA comenzilor vin in intervalul 11:00 – 13:00 si 19:00 – 21:00 ; la pranz cannd il ia foamea si atunci cand ajunge acasa si iar il ia foamea.
Daca ai un B2B si primesti click-uri in afara orelor standard de lucru. MAJORITATEA solicitarilor in zona B2B se fac in intervalul 10:00 – 17:00 cand oamenii sunt la serviciu si lucreaza.
Cazul firmelor mari, cu bugete mari
Acum, tot ce am spus la firmele mici, ramane valabil si aici DAR, in general doreii nu genereaza un volum mare de click-uri false. Daca ai cateva mii de click-uri pe zi, atunci chiar daca 10 dorei se chinuie si iti dau in total 100-200 de click-uri false, nu va reprezenta un procent foarte mare.
Pericolul vine de la alt concurent, eventual destul de mare si el, care angajeaza pe cineva cat de cat profesionist ca sa iti strice campaniile.
Practic, vorbim la alt nivel.
Ce functioneaza aici?
In general se merge pe filtrarea IP-urilor.
Aici insa problema reala este cat de repede schimba atacatorul IP-urile. Daca viteza de rotatie a IP-urilor e mica, atunci sansa de succes e mai mare. Daca viteza de schimbare a IP-urilor e mare, atunci sansa de protectie e mai mica.
Exista si soft-uri 3-rd party dedicate care teoretic ofera astfel de protectie. Cel mai cunoscut este ClickCease.
Trebuie sa recunosc insa, ca nu sunt expert in lupta cu click-urile false la nivel industrial insa,
- Din experienta mea (destul de limitata) + conturile la care am avut acces + materialele de pe internet soft-urile 3-rd party au o rata de eficienta mica, spre foarte mica.
- Da pot detecta in principal fermele de boti, daca viteza de rotatie a IP-urilor nu e prea mare, insa nu sunt solutii personalizate si nu sunt suficient de agile cat sa impiedice cea mai mare parte a click-urilor false.
- TOTUSI, un anumit procent – mic – il mai elimina. Principalul avantaj este ca pretul acelor soft-uri e mic, asa ca la conturile care deruleaza campanii de zeci de mii de eur pe luna, luna, 100 eur in plus e nimic, si chiar chiar daca impiedica 10% din click-urile false, cat de cat isi recupereaza costul.
- Singura solutie reala si eficienta pana acum la nivel mare era un IT-ist priceput care sa inteleaga bine ce se intampla si sa raspunda rapid. O solutie personalizata, gestionata de un individ priceput va fi aproape intotdeauna mai eficienta decat un soft bazat pe niste reguli uniforme aplicabile pentru toti.
- Sunt convins ca in cat de scurt timp, vor aparea solutii pe baza de AI care sa analizeze traficul si sa identifice aproape instant click-urile false si IP-urile ostile.
- DACA nu exista un astfel de specialist, sau daca nu exista buget pentru el, cele mai facile solutii care cat de cat functioneaza sunt primele 3 prezentate la firme mici:
- geo-targetare agresiva + eliminarea zonelor problema
- eliminarea traficului unknown
- liste de remarketing pe termen scurt folosite pentru excludere. In general se merge pe liste de 1-2 zile.
Autor: Radu Ciofu, cofondator SEOmark.ro.
Ma ocup de marketing online incepand cu 2013 – Initial ca angajat la companii din piata de capital (continut, Google Ads, SEO), dupa care pe cont propriu in cadrul SEOmark.ro.
Intrebari? Sugestii? Comentarii? Lasa-le mai jos ↓